Lietuviai – didžiausi Europos nelaimėliai. Krenta net nuo kėdžių

Lietuvoje žūva bene daugiausia statybininkų Europoje, vasarą šis skaičius dar labiau išauga. Skaudžių nelaimių padaugėja ir ūkininkų laukuose.

Pasirodo, net ir valytojos darbas toli gražu nėra toks nepavojingas, jei nesilaikoma darbų saugos taisyklių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Pasirodo, net ir valytojos darbas toli gražu nėra toks nepavojingas, jei nesilaikoma darbų saugos taisyklių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Milda Kuizinaitė („Lietuvos rytas“)

Jul 10, 2016, 11:00 AM, atnaujinta May 19, 2017, 8:00 AM

Daugiausia darbininkų susižaloja krisdami. Tokia Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) statistika – pernai tokie įvykiai sudarė trečdalį visų nelaimingų atsitikimų darbo vietose.

Kad nuskristum, nebūtina lipti labai aukštai. Autorių teises ginančios asociacijos LATGA valytojai užteko užlipti ant stalo.

Šluota buvo per trumpa

Moteris sunkiai susižalojo bandydama nuo lubų nuvalyti voratinklius. Ji užlipo ant kėdės, nuo jos – ant rašomojo stalo ir nuvalė voratinklius nuo šviestuvo.

Norėdama pasiekti tolimesnį lubų kampą, vieną koją ji pastatė ant greta stovinčio stalo. Jis lūžo, darbuotoja nukrito, šonu trenkėsi į sulūžusį stalą ir patyrė sunkią traumą.

Šį įvykį ištyrę VDI specialistai padarė išvadą, kad valytoja naudojo per trumpą šluotą.

Kita šluota, kurią galima pailginti iki 2,6 metro, buvo tame pačiame aukšte, tik už kelių kabinetų.

Balandį Biržų kultūros centro sargas nukrito nuo laiptų. Inspektoriai išsiaiškino, jog kitą kultūros centro darbuotoją savo vietoje palikęs sargas nuėjo pailsėti.

Netrukus jis buvo rastas laiptų aikštelėje gulintis be sąmonės. Tyrimo metu nustatyta, kad laiptinė buvo apšviesta, o laiptai – tvarkingi, neslidūs. Tačiau sargo organizme rasta 2,12 promilės alkoholio.

Darbe girtauja rečiau

Tą pačią savaitę Vilniuje, ardydamas apsaugos atitvarus, nukrito ir susižalojo neblaivus bendrovės „Axis Power“ darbininkas. Paaiškėjo, jog kelių metrų aukštyje jis dirbo neprisisegęs saugos diržu.

Vis dėlto VDI specialistai pastebėjo, jog nelaimingų atsitikimų, kurių priežastis – alkoholis, darbo vietose kasmet mažėja.

Pernai dėl girtumo užfiksuotos 5 žūtys ir 8 sunkūs kūno sužalojimai.

Užtat nelaimių darbe paprastai padaugėja vasarą. „Intensyviau vyksta statybos, atsiranda sezoninių darbų, kurių imasi įgūdžių neturintys ir rizikos nesugebantys įvertinti asmenys“, – aiškino VDI atstovė Audronė Guigaitė.

Nuskendo fekalijų šulinyje

Birželį dėl žūties darbo vietoje VDI pradėjo keturis tyrimus. Net trys mirtimi pasibaigusios nelaimės įvyko tą pačią dieną – birželio 3-iąją.

Kelmės rajone, Šlumpių kaime, darbininką užgriuvo ir mirtinai sužalojo iš automobilio keliami trinkelių padėklai.

Vilniuje, Valakampiuose gyvenančio verslininko sodyboje, į kanalizacijos šulinį įkrito ir žuvo jį išvalyti turėjęs santechnikas. Iš fekalijų pilno šulinio jį ištraukė ugniagesiai. Manoma, jog vyras galėjo apsinuodyti iš šulinio sklindančiomis dujomis.

Dėl nežinomų priežasčių žuvo Lietuvos radijo ir televizijos centro telekomunikacijos inžinierius, nuvykęs į vieną objektą patikrinti, kodėl dingo interneto ryšys. Vyras buvo rastas gulintis lauke be gyvybės ženklų.

Praėjusį mėnesį dar vienas lietuvis žuvo Švedijoje, celiuliozės gamybos ceche, kur jį prispaudė ir mirtinai sužalojo atsilaisvinęs vamzdžio galas.

Vairuotojas neišsigelbėjo

Dirbant žemės ūkio darbus šią vasarą skaudžių nelaimių dar nepasitaikė, nors prieš kelis mėnesius VDI buvo pranešta, jog viename ūkių karvė įspyrė ir sužalojo melžėją.

Pavasarį tragiškai baigėsi darbai pas Vilkaviškio rajone gyvenantį ūkininką.

Jis darbininkams nurodė iš sandėlio išmontuoti ir išvilkti apie 4 tonas sveriančią gelžbetoninę plokštę. Darbininkai nusprendė panaudoti teleskopinį keltuvą.

Plokštę jie užkabino tik dviem iš keturių galimų grandinių. Vienas darbininkų sėdo prie keltuvo vairo ir atbuline eiga važiavo pro sandėlio vartus.

Išvažiavus į lauką, viena grandinė trūko ir plokštė pradėjo svirti. Darbininkas skubiai iššoko iš kabinos, bet pargriuvo ir buvo mirtinai prispaustas apvirtusio keltuvo.

Atsigėrė musių nuodų

Pernai neįprasta nelaimė įvyko Rietavo žirgyne.

Pagalbinis darbininkas išgėrė musėms naikinti skirtų nuodų, kurie buvo supilti į mineralinio vandens butelį.

VDI specialistai neabejoja, jog pas ūkininkus įvyksta ir daugiau nelaimingų atsitikimų, tačiau jei sužalojimai nėra labai sunkūs, Darbo inspekcijai apie tai nepranešama.

Daugiausia nelaimių užfiksuojama įmonėse, kuriose dirba ne mažiau nei 50 darbuotojų.

„Viskas priklauso nuo įmonės vertybių ir aukščiausių vadovų požiūrio. Jei įmonė darbų saugą vertina tik kaip popierinį saugumą, nelaimingų atsitikimų išvengti nepavyks“, – kalbėjo VDI atstovė A.Guigaitė.

Nelaimių mažėja

Pagal mirtinų nelaimingų atsitikimų darbe skaičių 100 tūkstančių dirbančių žmonių Lietuva – ES šalių lyderė. Daugiausia mirties atvejų užfiksuojama statybose.

Nelaimių statybose buvo smarkiai sumažėję 2009 metais, užklupus finansų krizei, kai nemažai statybų buvo sustabdyta, o statybininkai saugojo savo darbo vietas ir stengėsi laikytis visų taisyklių.

Per pirmuosius penkis šių metų mėnesius statybose užfiksuoti 8 nelaimingi atsitikimai. Mirčių kol kas neužfiksuota. Pernai statybose žuvo 13 darbininkų.

VDI duomenimis, per dešimtmetį nelaimingų atsitikimų smarkiai sumažėjo. 2006 metais žuvo 108 darbuotojai, pernai – 42. Susirgusiųjų profesinėmis ligomis skaičius sumažėjo nuo 1019 iki 240.

Nustatyta, jog pernai 13 procentų žuvusiųjų patys nesilaikė darbo saugos reikalavimų. Dėl šios priežasties įvyko ir beveik ketvirtadalis nelaimių, kai buvo sunkiai sutrikdyta darbuotojų sveikata.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.