Devynaukščio gyventojai turės mankštintis – namas liko be lifto

Kalvarijų gatvės daugiabučio gyventojai liftu nesirūpino tol, kol jis išleido paskutinį kvapą. Kad jį pakeistų nauju, teks pakloti net 34 tūkstančius eurų.

D.Umbraso nuotr.
D.Umbraso nuotr.
Šis liftas, naudotas 36 metus, sugedo ir nebeveikia jau 4 mėnesius – jį teks keisti nauju.
Šis liftas, naudotas 36 metus, sugedo ir nebeveikia jau 4 mėnesius – jį teks keisti nauju.
Daugiau nuotraukų (2)

Arūnas Dumalakas („Sostinė“)

2016-07-24 08:17, atnaujinta 2017-05-17 23:27

Savomis kojomis pasiekti namus, jeigu jie viršutiniame aukšte, reikia nemenkų pastangų. Su tuo susidūrė Kalvarijų gatvės 188-ojo devynių aukštų namo gyventojai. Liftas jų daugiabutyje neveikia jau 4 mėnesius.

„Mano motina ligota, o jos butas aštuntame aukšte.

Ką jai daryti?“ – skundėsi viena šio namo gyventoja.

Tačiau namą administruojančios ir liftą prižiūrinčios įmonių atstovai atšauna, kad liftas sustojo ir taip ilgai neveikia būtent dėl gyventojų pasyvumo.

Ilgai negalėjo apsispręsti

Liftas Kalvarijų gatvės 188-ajame name – veteranas. Kai sugedo, jam buvo jau 36 metai.

Keltuvas daugiabutyje sustojo dėl to, kad perdegė pagrindinis variklis. Prieš tai per pastaruosius pusantrų metų dėl šio lifto gedimų buvo registruoti net 62 iškvietimai.

Namą administruojančios bendrovės „Žirmūnų būstas“ atstovas Paulius Ugianskis teigė, kad dėl gyventojų pasyvumo ilgą laiką nepavyko išgirsti jų nuomonės, ką toliau daryti su šiuo įrenginiu – vėl remontuoti ar vis dėlto keisti nauju.

Tik po didelių pastangų pavyko priimti sprendimą – gyventojų daugumos prašymu buvo nutarta montuoti naują liftą.

Tačiau jo kaina – apie 34 tūkst. eurų.

Beje, gyventojai yra sukaupę apie 10 tūkst. eurų lėšų lifto amortizacijai, likusią dalį galės sumokėti per 36 mėnesius lygiomis dalimis.

Darbai užtrunka ne mėnesį

P.Ugianskis atkreipė dėmesį į tai, kad nuo sprendimo priėmimo liftas įrengiamas per tris mėnesius.

Tai sudėtingas, pavojingas įrenginys, dažniausiai užsakomas iš kitų Europos Sąjungos valstybių, todėl trunka pasiruošimo, seno lifto išmontavimo, naujo užsakymo, gaminimo, gabenimo, derinimo, patikrinimo, atidavimo eksploatuoti ir kiti darbai. Kai kuriais atvejais procesas trunka dar ilgiau.

Nenori užsikrauti naštos

P.Ugianskis pastebėjo, kad tai ne vienintelis atvejis, kai gyventojai vangiai pritaria senų liftų keitimui. Pagrindinė priežastis – per brangu mokėti už naują įrenginį.

„Tačiau gyventojai dažnai nesusimąsto, kad nuolat mokėdami už pasenusių liftų remontą jie tik bėga nuo problemos.

Per pastaruosius 2–3 metus mūsų prižiūrimuose namuose buvo įrengtas tik 31 naujas liftas ir dar 15 jų atnaujinti, o keisti reikėtų mažiausiai 67“, – tvirtino P.Ugianskis.

36 namų savininkai, kuriems buvo siūlyta tai padaryti, nesutiko keisti senų liftų naujais, nors administratorius visada gali pasiūlyti šį įrenginį sumontuoti išsimokėtinai ir taip sumažinti finansinę naštą gyventojams.

Naudojamas jau pusę amžiaus

Nors Kalvarijų gatvės 188-ajame name nebeveikiantis liftas priskiriamas prie veteranų, vienas seniausių tokių keltuvų Vilniuje įrengtas Žirmūnų gatvės 57-ajame name.

Šis liftas šiemet švenčia 51 metų sukaktį. Jis buvo sumontuotas ir paleistas 1965-aisiais – tais pačiais metais, kai kosmonautas Aleksejus Leonovas pirmą kartą žmonijos istorijoje išėjo į atvirą kosmosą.

Žirmūnų daugiabutyje vis dar veikiantis liftas per savo netrumpą gyvenimą jau yra sukoręs daugiau kaip 43 tūkst. kilometrų – tiek, kiek yra aplink Žemės rutulį. Nepaisant garbingos sukakties, šis liftas per daugelį eksploatavimo metų ne kartą remontuotas, o gyventojai už jo remontą vien tik per pastarąjį dešimtmetį paklojo daugiau kaip 8 tūkst. eurų.

Šį liftą prižiūrinčios bendrovės „Baltijos liftai“ generalinis direktorius Jevgenijus Vasiljevas pasakojo, kad nepamena tokio mėnesio, kad Žirmūnų gatvės 57-ojo namo gyventojai nebūtų įstrigę lifte. Per pastaruosius penkerius metus liftas buvo užstrigęs 61 kartą.

„Tai vienas seniausių liftų Vilniuje, o galbūt ir visoje Lietuvoje. Mes jį prižiūrime nuo 2013 metų. Per tą laiką įrenginį teko rimtai remontuoti 7 kartus ir užregistruoti 130 pranešimų apie keltuvo veikimo sutrikimus“, – teigė J.Vasiljevas.

21

Tiek liftų Vilniuje yra kritinės būklės.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.