Venesuela: žmonės badauja, valdžia kalba apie priverstinį darbą

Venesueloje trūksta visko, apie ką tik galite pagalvoti: maisto, žuvies, vaisių, cukraus ir duonos – valstybė paprasčiausiai nebeturi pinigų už tai sumokėti. Žmonės badauja, o valdžia, siekdama suvaldyti maisto krizę ir atgaivinti šalies agrokultūros sektorių, prakalbo net apie priverstinį darbą, praneša „CNN“.

„Korumpuota kariuomenė, žmonės bauda“, – rašoma grafiti. Venesueloje dėl maisto, medikamentų bei kitų būtinų dalykų stygiaus nuolat kyla protestai bei riaušės.<br>AFP/Scanpix nuotr.
„Korumpuota kariuomenė, žmonės bauda“, – rašoma grafiti. Venesueloje dėl maisto, medikamentų bei kitų būtinų dalykų stygiaus nuolat kyla protestai bei riaušės.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 12, 2016, 12:01 PM, atnaujinta May 16, 2017, 3:26 AM

Žmonės neturi pinigų bei galimybių nusipirkti maisto, šalį drebina riaušės bei plėšimai, eksporto nuosmukis – milžiniškas. Per metus į Venesuelą eksportuojamų duonos gaminių sumažėjo 94 proc., mėsos – 63 proc., o vaisių net 99 proc. – šalyje tiesiog nebėra maisto.

Maistas šalies nebepasiekia

„Venesueloje nebegali nusipirkti duonos bei mėsos, vienintelis dalykas, kurį tikrai dar gali rasti – grūdai“, – sakė analitikas Chrisas Rogersas.

Pagrindinė priežastis, dėl kurios Venesuela neturi pinigų praktiškai niekam – jos valiutos vertė. Per paskutinius pora metų bolivaras nuvertėjo dramatiškai, o dėl to sumokėti už į šalį importuojama maistą tapo sudėtinga.

„Tai nėra politika. Brazilai neprieštarautų ir parduotų savo mėsą Venesuelai, bet ji tiesiog negali susimokėti“, – teigė C.Rogersas. Tiesa, ne viso maisto eskportas į šalį sumažėjo – Amerika čia eksportuoja daugiau kukurūzų bei daržovių nei pernai.

Venesuelos vyriausybė eksporto rodiklių neskelbia, bet Amerikos bankas prognozuoja, kad per pirmus 5 šių metų mėnesius eksportas į Venesuelą turėtų būti sumažėjęs 40-45 proc.

Šiemet Venesuela – prasčiausia pasaulio ekonomika, kuriai prognozuojamas 10 proc. metinis susitraukimas, o infliacija gali pasiekti neregėtas aukštumas – 700 proc.

Ir panašu, kad Venesuelos valdžiai šiuo metu labiau rūpi susimokėti valstybės skolas, o ne rūpintis maisto trūkumu. Žmonės valandas turi stovėti eilėse, dažnai vien tam, kad pagaliau patekę į parduotuvę rastų tuščias lentynas. Šalyje trūksta net vaistų, dėl kurių kai kurios ligoninės negali normaliai dirbti su pacientais.

Ši situacija iš tiesų tragiška, nes Venesuela – turtingiausia nafta valstybė pasaulyje, o jos kaimynė Brazilija – tarp didžiausių pasaulyje maisto eksportuotojų.

Prakalbo apie priverstinį darbą

Venesuela atsisako jai siūlomos maisto bei humanitarinės pagalbos. Vyriausybė įsitikinusi, kad priėmus labdarą ji pasirodys prastai dirbanti. Ir nors vyriausybė susikoncentravusi į valstybes skolas, ir su jomis nepavyksta tinkamai susitvarkyti. Panašu, kad netrukus dirbti nebegalės net valstybės valdoma naftos kompanija „PDVSA“.

Bandydama spręsti maisto krizę, Venesuelos valdžia siekia atgaivinti šalies agrokultūrą, kurioje ilgą laiką labai trūko investicijų.

Venesuelos prezidentas Nicolas Maduro liepą paskelbė dekretą, kuriuo gyventojai gali būti verčiami dirbti valstybei priklausančiuose ūkiuose. Toks darbas galėtų trukti 60 dienų arba ilgiau, jei „vers aplinkybės“.

Šiuo metu dar nėra pranešimų apie dirbti verčiamus Venesuelos gyventojus, bet „Amnesty International“ teigia, kad šiuo prezidento dekretu šalyje gali būti įteisintas priverstinis darbas.

Parengė Gintarė Valentinaitienė

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.