Kooperacija – geriausia išeitis smulkiems ūkininkams

Kooperacija daugeliui ūkininkų nėra naujiena – Lietuvoje veikia daugiau nei 200 žemės ūkio kooperatyvų. Šis skaičius nėra mažas, tačiau jų galėtų būti gerokai daugiau. Pasak žemės ūkio ministrės Virginijos Baltraitienės, kooperacija yra itin svarbi ir naudinga smulkiesiems ūkiams, ypač pieno sektoriaus atstovams, kuriems pastarasis laikotarpis tikrai sudėtingas.

Smulkių ūkių kooperacija<br>ŽŪM nuotraukos.
Smulkių ūkių kooperacija<br>ŽŪM nuotraukos.
Smulkių ūkių kooperacija<br>ŽŪM nuotraukos.
Smulkių ūkių kooperacija<br>ŽŪM nuotraukos.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 16, 2016, 11:20 AM, atnaujinta May 15, 2017, 8:05 PM

„Susivieniję smulkūs ūkiai turėtų ne tik didesnį „svorį“ derybose dėl produkcijos supirkimo kainos, jiems atsivertų ir platesnės galimybės ūkių modernizavimui, ūkininkavimas taptų paprastesnis ir gerėtų produktų kokybė. Pieno sektoriaus atstovams kooperacija naudinga dar ir dėl to, kad pieno rinkoje sąlygas diktuotų ne tik perdirbėjai, bet ir ūkininkai“, – teigia žemės ūkio ministrė.

Taigi, kas yra kooperacija, kuo ji naudinga ir kokios galimybės Lietuvos ūkininkams kooperuotis?

Kaip tai veikia?

Lietuvos Respublikos kooperatinių bendrovių (kooperatyvų) įstatyme kooperacija apibrėžiama kaip įstatymu pagrįstas veiklos ir išteklių sutelkimas dalyvių bendriems tikslams įgyvendinti. Kooperatinė bendrovė yra įstatymų nustatyta tvarka fizinių ir (arba) juridinių asmenų įsteigta įmonė, skirta narių ekonominiams, socialiniams bei kultūriniams poreikiams tenkinti. Kooperacijos veikla pagrįsta jos dalyvių bendrų tikslų įgyvendinimu. Paprasčiau galima sakyti, kad kooperacija yra ūkininkų susivienijimas, kurio pagrindinis tikslas – gerų ūkininkavimo sąlygų siekimas.

Šiuo laikotarpiu, kai pieno sektorius išgyvena didžiausią krizę per pastaruosius 25-erius metus, geriausiai kooperacijos privalumus ir veikimo principą galima atskleisti per šio sektoriaus pavyzdį.

Vienas sėkmingiausių kooperatyvų pieno sektoriuje – žemės ūkio kooperatyvas „Pienas LT“, kurį 2008 m. įsteigė pieno gamintojai. Daugiau nei 150 pieno gamintojų nusprendė, kad susibūrus į kooperatyvą bus lengviau derėtis su pieno perdirbėjais dėl žaliavinio pieno supirkimo kainų, paprasčiau gauti Europos Sąjungos (ES) paramą įvairiems projektams. Šio kooperatyvo tikslas – narių ekonominių, ūkinių ir socialinių poreikių tenkinimas, apsirūpinant gamybos priemonėmis, teikiant paslaugas, gaminant, perdirbant bei realizuojant produkciją, taip pat užsiimant kita gamybine, ūkine ir komercine veikla, atstovaujant ir ginant narių interesus įvairiose institucijose. Sėkmingai vystant veiklą, ŽŪK „Pienas LT“ kasmet vis stiprėjo, todėl nuolat didėjo kooperatyvo narių skaičius – nuo 2010 m. pabaigos stabilus narių skaičius siekia daugiau nei 200. Strateginiu ŽŪK „Pienas LT“ projektu buvo sumanymas pastatyti pieno perdirbimo gamyklą. Pasinaudojus Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos parama, gamykla pastatyta ir tikimasi, kad jau šių metų vasaros pabaigoje pradės veikti.

Pagrindinė ŽŪK „Pienas LT“ teikiama nauda nariams yra tai, kad jie yra tikri, jog kiekvieną kartą priduodami žaliavinį pieną gaus mėnesio pradžioje patvirtintą sumą. Taip pat kaip kooperatyvo nariams ūkininkams lengviau gauti valstybės ar ES paramą – jiems teikiamas prioritetas.

Pavyzdžiui, krentant pieno kainoms, šiais metais buvo organizuojama nacionalinė pagalba pieno gamintojams už laikomas pienines karves. Išmokos dydis – 78,23 Eur už karvę. Kooperatinės bendrovės (kooperatyvo), superkančios iš savo narių daugiau kaip 50 proc. viso superkamo pieno, nariams pagalbos dydis buvo padidintas 10 proc. – jiems buvo mokama po 86,05 Eur už pieninę karvę.

Lengvas prisijungimas

Pastaruoju metu vis dažniau viešoje erdvėje kalbant apie smulkių ūkių kooperaciją, aktyvių veiksmų imasi ir valdžios institucijos. Žemės ūkio ministerijos iniciatyva Seimas priėmė Kooperatinių bendrovių (kooperatyvų) įstatymo pataisas, kuriomis patikslinti kooperatyvų pripažinimo žemės ūkio kooperatyvais pagrindai. Įstatyme įtvirtintas reikalavimas pripažintam žemės ūkio kooperatyvui vykdyti apyvartą su savo nariais, kurių dauguma turi būti žemdirbiai. Pagal patikslintas nuostatas, pripažinimo žemės ūkio kooperatyvu siekiantis kooperatyvas privalės daugiau kaip 50 proc. visos savo veiklos (produktų supirkimas, prekių pardavimas, paslaugų teikimas) vykdyti su kooperatyvo nariais.

Tokiu teisiniu reglamentavimu siekiama užkirsti kelią kitiems ūkio subjektams, kurie savo veikloje nesivadovauja įstatymu pripažintais kooperacijos principais. Pripažinimo siekiančio kooperatyvo steigėjai negalės būti kito ar kelių kitų tokios pat rūšies produktų supirkimu užsiimančių kooperatyvų steigėjai.

Smulkių ūkių prisijungimu prie kooperatyvų suinteresuoti ir patys kooperatyvų atstovai, todėl ne vienas jų supaprastina įstojimo į kooperatyvą sąlygas. Pavyzdžiui, minėtas kooperatyvas „Pienas LT“ suteikia galimybę ūkiams prisijungti įstojimo mokestį mokant dalimis kiekvieną mėnesį. Ekspertai įsitikinę – kooperacija yra viena geriausių išeičių smulkiems ūkininkams, todėl ūkininkai raginami išnaudoti visas galimybes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.