J. Rojaka siūlo emigraciją „gydyti“ ne kosmetika, o chirurgija

Finansų analitikė Jekaterina Rojaka kalbėdama apie emigracijos poveikį Lietuvos ekonomikai atkreipė dėmesį, kad perlaidos iš emigrantų sudaro 4 proc, BVP, tai daugiau nei ES parama. Tiesa, šis šaltinis pamažu ima sekti. Nuo įstojimo į ES Lietuvą per metus vidutiniškai palieka 44 tūkst. žmonių.

J.Rojaka įsitikinusi, kad didesni atlyginimai emigracijos nesustabdytų.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
J.Rojaka įsitikinusi, kad didesni atlyginimai emigracijos nesustabdytų.<br>J. Stacevičiaus nuotr.
J.Rojaka ir D.Udrys diskusijoje apie emigraciją.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
J.Rojaka ir D.Udrys diskusijoje apie emigraciją.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-09-12 10:16, atnaujinta 2017-05-13 09:17

Naudingas Estijos pavyzdys

Paklausta, ar atlyginimų didinimas, kurį vienoje iš emigraciją mažinti turinčių padėti programų mini Vyriausybė tikrai būtų veiksmingas, sakė: „Šventai tikiu, kad tokios emigracijos mažinimo programos neišgelbės Lietuvos ir nesumažins emigracijos, kaip ir kitos iki šiol kurtos programos. Emigracija reikalauja ne kosmetinių, o chirurginių priemonių, stiprios plastinės chirurgijos, o tokie visi pagražinimai...“

Ekonomistė su sutiko su nuomone, kad įvairius informacijos skleidimas gali būti viena iš priemonių, bet to nepakanka: „Dažniausiai žmonės, kurie iš važiuoja jau naudojasi internetu ir pakankamai gerai žino, kur įvairios informacijos reikia ieškoti. Vargu ar atlyginimų, ypač minimalių, didinimas, būtų efektyvi priemonė stabdant emigraciją, ypač, kai kalbame apie įvairias socialines lengvatas, kompensacijas už šildymą ir pan. Gal tam tikrą dalį taip ir būtų galima nuo emigracijos, bet tokios priemonės nėra sprendimas.“

Anot jos, Lietuvai pavyzdžiu galėtų būti Estija, kur įvairios reformos vyksta kur kas sparčiau nei pas mus: „Nors teigiama, kad estai lėtesni, jie savo šalį sugeba reformuoti sparčiau nei Lietuva ar Latvija. Švietimo ir valdžios sektoriaus reformos, valdininkų skaičiaus sumažinimas tris kartus buvo sėkmingas, o mes net ir po įvairių „Saulėlydžio“ programas sugebėjome šį valdininkų skaičių dar vienu procentu padidinti... Skirtumų yra ne vienas ir tuo reikia pasinaudoti.“

Didesni mokesčiai paskatintų emigruoti

Jei ne didesni atlyginimai, tai gal dar didesni mokesčiai padėtų sukurti geresnes gyvenimo sąlyga sir taip stabdyti emigracijos srautus iš Lietuvos?

Agentūros „Go Vilnius“ vadovas Darius Udrys įsitikinęs, kad padėtų jau išvykusiųjų grįžimas namo: „Visi ieško vadinamosios „sidabrinės kulkos“, kaip išspręsti šį klausimą, bet galima pasiūlyti vieną nieko nekainuojančią priemonę – kviesti žmones sugrįžti. Jeigu žmonės išvyksta iš šalies su negatyvia emocine būsena ir ji užsifiksuoja, tai gal gal padėtų paprastas parodymas, kad jie čia laukiami. Bet tai turime daryti visi, reikia padėti žmonėms orientuotis sugrįžus“.

Anot jo, net ir kalbant apie atlyginimų didinimą, kaip apie priemonę stabdyti emigraciją, toli gražu ne visi svertai yra valstybės rankose. „Kaip sukurti tokias darbo vietas, kuriose būtų gerai atlyginimai – sudėtingas klausimas, bet nereiktų pradėti nuo mokesčių didinimo – taip rizikuotume sukurti užburtą ratą. Negalime dar didinti mokesčių naštos dirbantiesiems, tai tik dar daugiau žmonių išvytų iš šalies“.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.