Verslininkai siunčia pavojaus signalus – greitai nebebus kam dirbti

Neatslūgstanti emigracija, prastokas darbo efektyvumas ir našumas, palankesnė ekonominė situacija kaimyninių šalių rinkose. Tai – sunkumai, kurie, anot verslininkų, juos persekios ir kitais metais.

V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 22, 2016, 11:22 AM, atnaujinta Apr 17, 2017, 9:11 AM

Apie tai jie prakalbo ir „Verslo žinių“ surengtoje konferencijoje „Verslas 2017“.

Sunku rasti darbuotojų  

KG Group“ valdybos pirmininkas, „AB „Kauno grūdai“ generalinis direktorius Tautvydas Barštys kaip vieną pagrindinių problemų įvardino emigraciją.

„Kiekvienas verslas yra individualus ir kiekviena komanda renkasi savo strategijas, tačiau žiūrint į ateitį mes matome didžiules grėsmes.

Iš mūsų rinkos išvažiavo apie milijonas žmonių, todėl sumažėjus žmonių sumažėjo ir darbo jėgos. Taip pat šiandien technologijos ir visi kiti dalykai labai pažengę į priekį ir šiandien sunku rasti tinkamus žmones darbui“, – sakė T. Barštys.

Kaip dar vieną didžiulę problemą verslininkas įvardino ir kaimyninių šalių rinkos padėtį, kuri, jo manymu, šiandien kai kur yra daug palankesnė nei Lietuvoje.

„Gyvename kaimynystėje su Lenkija, kur pas juos mėsos kainos skirtumas nuo mūsų kainų yra apie 30 proc., įtakos tam turi ir mažesnis jų PVM maistui.

Su mokestiniais skirtumais konkuruoti yra labai sunku. Mes prekiaujame, tačiau tai mūsų valstybės mokestinės bazės reikalas. Jei norime konkuruoti, turime žaisti tą patį žaidimą, tomis pačiomis sąlygomis.“, – kalbėjo T. Barštys.

Padės kitos rinkos?

Verslininkas T. Barštys teigė, kad 2017 m. bus kaip reikiant pilni iššūkių iš išbandymų, tačiau įmonė turi užsibrėžusi siekius, kuriuos visgi planuja įgyvendinti.

„Didinsime efektyvumą 2015-2016 m. pradėtų, įgyvendintų projektų dėka, taip pat planuojame uždirbti daugiau nei 2015-2016 m., juk apetitas auga bevalgant.

Manau, kad mūsų 2017 m stiprumą lems įsteigtos įmonės rytų rinkose ir visoje Europoje. Šiandien mūsų įmonėje dirba daugybė žmonių, tad mes ir toliau sieksime didinti savo efektyvumą.

Taip pat sieksime įgyvendinti sprendimų priėmėjų atsakomybės didinimą, toliau kelsime žmonių, nuo kurių priklauso veiklos efektyvumas kompetencijas ir ieškosime būdų, kaip gauti realias naudas iš komandinio darbo“, – sakė T. Barštys.

Iššūkiai – ir statybos versle

Statybų bendrovės „Hanner“ vadovas, valdybos pirmininkas ir pagrindinis akcininkas Arvydas Avulis teigė, kad šiandieninė situacija nekilnojamo turto rinkoje yra gana įdomi, nes pasak jo, tai yra vienas pagrindinių verslų Lietuvoje.

„Visi lietuviai šiandien išmano du dalykus: krepšinį ir nekilnojamą turtą. Tačiau jei kalbėtume rimtai, tai vienas iš didžiausių iššūkių šiame versle yra statybos darbų kainos“, – būtent tokį pagrindinį iššūkį įvardijo A. Avulis.

Pasak verslininko, statybos kainos per penkerius metus išaugo net 49 proc.

„Tai yra didžiulis iššūkis mums ir tiems, kurie investuoja į nekilnojamąjį turtą.

Jei lygintume atlyginimus ir darbo našumą, per dešimt metų atlyginimai paaugo du kartus, o darbo našumas padidėjo tik 50 proc. ir tai matomai greitai turėsi didelį galvos skausmą ir sukels daugybė problemų“, – kalbėjo verslininkas.

Demografinė situacija – sudėtinga

Pasak jo, dar viena itin didelė problema yra ir mūsų demografinė situacija.

„Šiandieninė demografinė situacija atrodo, kad tai veda į akligatvį ir neaišku kur mes nueisime. Daugelis bando atspėti kaip mums seksis vėliau. Tačiau darbuotojų trūkumus mus spaudžia didinti atlyginimus, nors tai ir yra neišvengiama ir taip mes rizikuojame prarasti savo konkurencingumą“, – apie emigracijos padarinius kalbėjo A. Avulis.

Kaip bebūtų, prognozės kitiems metais, susijusios su nekilnojamuoju turtu, yra gana palankios Lietuvai.

„Nekilnojamame turte atlyginimai kitais metais ir toliau augs, o mūsų kompanijoje jie augs ne 3-5 proc.

Įdomu tai, kad šiandien Vilniuje turime pardavimui net 4 tūkst. naujos statybos butų. Būtent 4 tūkst. butų parduodame Vilniuje per metus, kai tuo tarpu Rygoje, daug didesniame mieste, per metus parduodama apie 1 tūkst. butų“, – būti labiau optimistais ragino verslininkas.

Spręsti 2017 m. iškilsiančias problemas A. Avulis pasiūlė didinant darbo našumą ir pigesnės darbo jėgos importavimu į Lietuvą.

„Jei norime išlikti konkurencingi mums reikia susirūpinti darbo našumu ir efektyvumu. Galėtume didinti darbuotojų profesionalumo didinimu ir pan. Taip pat reikėtų importuoti pigesnės darbo jėgos į Lietuvą“, – siūlė verslininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.