Kova su kiaulių maru buvo sudėtinga, bet ūkis atsistojo ant kojų

Afrikinio kiaulių maro (AKM) virusu užkrėstose zonose staiga atsidūrusiems komerciniams kiaulių ūkiams teko išgyventi pirminį šoką ir išmokti nemažai pamokų. Tie, kurie tai padarė, toliau sėkmingai ūkininkauja ir įrodinėja, kad gerai dirbti galima ir pačiomis nepalankiausiomis aplinkybėmis, jei tik elgiamasi protingai ir atsakingai.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 5, 2016, 8:18 AM, atnaujinta Feb 10, 2018, 12:43 AM

20 tūkstančių – tiek gyvulių teko sunaikinti bendrovei „Idavang“, kai afrikinis kiaulių maras buvo užfiksuotas viename jai priklausančiame kiaulių auginimo komplekse Ignalinos rajone. Tačiau praėjus porai metų šiame komplekse vėl kriuksi augintinės.

Maro kaina – kone milijonas eurų

Kaip lrytas.lt pasakojo bendrovės „Idavang“ generalinis direktorius Saulius Leonavičius, Rupinskų ferma visuomet buvo laikoma pavyzdine, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba jai niekuomet neturėdavo didesnių priekaištų, tad AKM viruso atsiradimas ūkyje buvo labai nesmagus netikėtumas. Visgi įmonė greitai atsigavo po pirminio šoko ir ėmėsi veiksmų.

„Naikinome ne tik kiaules, įranga, darbo rūbai taip pat keliavo į duobes su negesintomis kalkėmis. Kilo tokie dūmai, jog atvažiavo ugniagesiai, nes pamanė, kad gaisras“, – prisiminė S. Leonavičius.

Vienuolika kiaulių auginimo kompleksų Lietuvoje valdanti „Idavang“ nusprendė neatsisakyti ir Rupinskų ūkio, nors į papildomas biosaugos priemones teko investuoti daugiau kaip pusę milijono eurų, dar beveik tiek atsiėjo komplekso tvarkymas ir kiaulių utilizavimas.

Iš komplekso kiaules gabenančiam transportui buvo uždrausta įvažiuoti į įmonės teritoriją – gyvuliai nuo šiol perkraunami per buferinę rampą. Taip pat atsirado dar dvi papildomos tvorų juostos, saugančios nuo laukinių šernų. Darbuotojai ir įmonės svečiai į kompleksą gali patekti tik praėję pro specialų konteinerį, kuriame privaloma pasikeisti batus, dezinfekuoti visus drabužius ir asmeninius daiktus. Be to, ant ventiliacijos angų tvartuose atsirado nuo vabzdžių saugantys tinkleliai.

Darbuotojams auginti kiaulių neleidžia

Įgyvendinus šias priemones bendrovei buvo leista ūkyje apgyvendinti kontrolinę 300 kiaulių bandą, kuri buvo atidžiai stebima 45 dienų karantino laikotarpį.

„Kiaules reikėjo paskirstyti po visą ūkio plotą, kad jos būtinai pasigautų virusą, jei jis kurs nors yra likęs. Bet po karantino atlikti tyrimai parodė, kad visos kontrolinės bandos kiaulės yra sveikos. Tad iki šiol kiaules šiame ūkyje sėkmingai auginame, AKM protrūkis nepasikartojo“, – sakė S. Leonavičius.

Visgi, pasak jo, įmonė neatsipalaiduoja nė akimirkai ir skrupulingai laikosi visų biosaugos reikalavimų, nes antrą kartą susidurti su tokiomis bėdomis tikrai nenorėtų. „Idavang“ vadovo teigimu, nekilo ir problemų kalbantis su darbuotojais ir aiškinant atsargumo svarbą – visi yra suinteresuoti, kad ūkis sėkmingai veiktų, nes nuo to priklauso darbo vietos.

„Su žmonėmis taip pat esame pasirašę sutartis, kad jie neaugins kiaulių namuose, galime tai bet kada patikrinti. Ūkiai, kuriuose kiaulės auginamos asmeniniams poreikiams, yra didesnės rizikos zonoje, todėl apsidraudžiame“, – pasakojo S. Leonavičius.

Tai, kad toks jo nerimas turi pagrindo parodė ir visai neseni įvykiai – AKM lapkričio 24 d. buvo nustatytas Troškūnų (Anykščių r.) kaime paskerstai kiaulei.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.