Pirk turkiškų lirų – gauk nemokamai valgių ar net antkapį

Išsikeiskite užsienio valiutos į Turkijos liras ir veltui papietaukite, gaukite nemokamą kepalą duonos ar net antkapį.

Kilogramas ančiuvių veltui tiems, kurie į liras iškeis šimtą JAV dolerių. Tokiu šūkiu pirkėjus paremti vietos valiutą ragino prekybininkas Ankaroje.<br>„Scanpix“ nuotr.
Kilogramas ančiuvių veltui tiems, kurie į liras iškeis šimtą JAV dolerių. Tokiu šūkiu pirkėjus paremti vietos valiutą ragino prekybininkas Ankaroje.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 8, 2016, 5:00 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 11:57 PM

Reaguodami į Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano raginimą vietos verslininkai pradėjo skatinti klientus pirkti liras, kad taip palaikytų vis labiau nuvertėjančią nacionalinę valiutą, rašo „Lietuvos rytas“.

Į prezidento kalbas reagavo daugybė verslininkų – nuo kebabinių savininkų iki gynybos sektoriaus bendrovių. Vienos Stambule veikiančios kepyklos savininkas Gokhanas Kukas teigė siūlantis nemokamos duonos tiems, kurie į liras išsikeis 250 JAV dolerių.

„Dievo padedami mes pakelsime lirą ir sunaikinsime dolerį. Aš pats iš šios iniciatyvos nieko negaunu. Vienintelė nauda yra mūsų šalies parama, kaip to prašė prezidentas“, – aiškino kepėjas.

Netoliese pyragėliais prekiaujantis Bulentas Baydenizas siūlė nemokamai papietauti visiems, kurie į liras išsikeis 250 JAV dolerių.

„Išgirdęs respublikos prezidento raginimą supratau, kad tai gali padėti mūsų šaliai“, – sakė jis.

Kiti verslininkai siūlo nemokamų vestuvinių paslaugų ar netgi antkapių, jei žmonės išsikeis dideles sumas užsienio valiutos į turkiškas liras.

Prie šios iniciatyvos prisidėjo ne tik smulkieji verslininkai. R.T.Erdoganas taip pat paragino didelius prekybos centrus priimti mokesčius už nuomą liromis.

Religinių reikalų agentūra pranešė, kad musulmonai už piligrimines keliones turėtų mokėti liromis. Stambulo vertybinių popierių birža paskelbė, kad visos grynųjų pinigų atsargos bus iškeistos į nacionalinę valiutą.

Turkijos energetikos rinkos priežiūros tarnyba įspėjo, kad gamtinių dujų paskirstymo konkursai irgi turėtų būti vykdomi liromis.

O pati vyriausybė pranešė, kad jos gynybos sektoriaus paramos fondas į liras iškeitė 262,7 mln. JAV dolerių ir 31,3 mln. eurų.

Bet ekonomistai įsitikinę, kad tokia akcija turės nedidelį poveikį liros kursui, nes už R.T.Erdoganą daugiausia balsuoja mažesnes pajamas gaunantys žmonės, kurie neturi pakankamai pinigų. O turtingesni turkai pinigus laiko užsienyje.

Metų pradžioje euras kainavo 3,15 Turkijos liros, o vos prieš kelias dienas – jau 3,75. (BNS, LR)

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.