Milijardieriai ruošiasi pasaulio pabaigai – apokalipsės jie nebelaiko pokštu

Milijardieriai iš Silicio slėnio paskubomis superka bunkerius, ginklus ir kaupia konservuoto maisto atsargas. Žmonės, geriausiai išmanantys interneto ir ekonomikos subtilybes, jau seniai nebelaiko apokalipsės pokštu. Kas, kaip ir kodėl rengiasi pasaulio pabaigai, domėjosi Anastasija Jevtušenko, savo pastebėjimus paviešinusi portale „lenta.ru“. Ar jau tikrai atėjo metas rausti urvus ir iš skaitmeninės epochos teleportuotis į akmens amžių?

Filmai apie poapokaliptinę ateitį amerikiečiams nebeatrodo gryna fantastika.<br>Nuotr. iš kino filmo
Filmai apie poapokaliptinę ateitį amerikiečiams nebeatrodo gryna fantastika.<br>Nuotr. iš kino filmo
Filmai apie poapokaliptinę ateitį amerikiečiams nebeatrodo gryna fantastika.<br>Nuotr. iš kino filmo
Filmai apie poapokaliptinę ateitį amerikiečiams nebeatrodo gryna fantastika.<br>Nuotr. iš kino filmo
Filmai apie poapokaliptinę ateitį amerikiečiams nebeatrodo gryna fantastika.<br>Nuotr. iš kino filmo
Filmai apie poapokaliptinę ateitį amerikiečiams nebeatrodo gryna fantastika.<br>Nuotr. iš kino filmo
Amerikietis Larry Hallas nusipirko šachtą, kurioje praėjusio amžiaus 7-ajame dešimtmetyje buvo laikoma tarpžemyninė balistinė raketa „Atlas“, – jeigu kartais kiltų atominis karas.<br>Gamintojų nuotr.
Amerikietis Larry Hallas nusipirko šachtą, kurioje praėjusio amžiaus 7-ajame dešimtmetyje buvo laikoma tarpžemyninė balistinė raketa „Atlas“, – jeigu kartais kiltų atominis karas.<br>Gamintojų nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 31, 2017, 1:04 PM, atnaujinta Apr 11, 2017, 2:38 AM

Daugiau pinigų – platesnis bunkeris

Vienas iš gerai žinomos socialinės naujienų, informacijos vertinimo ir diskusijų svetainės „Reddit“ įkūrėjų ir jos generalinis direktorius Steve`as Huffmanas prieš porą metų nusprendė atlikti regėjimo korekciją lazeriu. Kaip jis sakė žurnalui „The New Yorker“, apokalipsės metu silpnaregiams žmonėms paprasčiausiai nebus šansų išgyventi – nei akinių, nei juo labiau linzių tada jau nerasi.

Yishanas Wongas, buvęs „Reddit“ vadovu nuo 2012 iki 2014 metų, koregavo regą dėl tos pačios priežasties.

„Dauguma tikisi, kad nieko blogo neįvyks. Bet žmonės, kurie specializuojasi technologijose, į šį klausimą žiūri grynai matematiškai“, – pažymėjo Y.Wongas.

S. Huffmanas dėl viso pikto įsigijo keletą motociklų, ginklą ir šaudmenų. IT specialistas, turintis turto už šešis šimtus milijonų dolerių, tikisi, kad chaoso įsiviešpatavimo valandą jis sugebės išmaitinti ir apginti save ir šeimą bent tam tikrą laiką.

Per prezidento rinkimų įkarštį buvęs „Facebook“ aukšto rango vadovas, 40-metis Antonio Martinezas Garsija, nusipirko du hektarus žemės Ramiojo vandenyno saloje į šiaurės vakarus nuo JAV. Pasistatė namą, sumontavo keletą generatorių, nusipirko saulės kolektorių ir šaudmenų.

Filmai apie poapokaliptinę ateitį amerikiečiams nebeatrodo gryna fantastika.

A. M.Garsijos nuomone, kada visus apims panika, reikia bėgti iš didelių miestų, tačiau jokiu būdu negalima visiškai izoliuoti save nuo žmonijos. Kartą per vakarienę su kolegomis jis atsargiai pradėjo kalbėti apie savo planus dėl išgyvenimo ir labai nustebo sužinojęs, kad beveik kiekvienas Silicio slėnio gyventojas turi sau paruoštą „atsarginį aerodromą“.

Tokius žmones vadina survivalistais (iš angl. survive – išgyventi) arba preperiais (iš angl. prepare – ruoštis). (Šie žodžiai, beje, įtraukti ir į Lietuvių kalbos naujažodžių duomenyną). Jie aktyviai aptarinėja pasaulio žlugimo scenarijus uždarose „Facebook“ bendruomenėse. Vienas iš susibūrusios grupės narių, stambios investicinės bendrovės vadovas, sakė, kad jis jau turi sraigtasparnį ir požeminį bunkerį su oro filtravimo sistema. Daugelis jo turtingų draugų seniai įsigijo ginklus ir suka galvas, kaip surinkti kuo daugiau aukso monetų. Survivalistai yra įsitikinę, kad popieriniai pinigai greitai taps beverčiai, ko negalima pasakyti apie tauriuosius metalus.

Rizikos fondo „Mayfield Fund“ vykdomasis direktorius Timas Changas priklauso verslininkų kompanijai, kuri kasdien per pietus aptarinėja, kiek reikia nusipirkti bitkoinų ir kaip gauti antrą pasą, jei Amerikai tektų pirmai patirti smūgį.

Vienas nuolatinis „apokaliptinių pietų“ valgytojas didžiuojasi, kad jo žmona, žinoma IT specialistė, turi namuose kelis maišus su visais reikalingais daiktais, idant galėtų greitai pabėgti su savo ketverių metų dukra.

„Mes norime būti pasirengę, ir nesvarbu, kam – pilietiniam karui ar stipriam žemės drebėjimui“, – cituoja savo kolegą T.Changas.

Buvęs „Yahoo!“ vykdomasis direktorius Marvinas Liao yra penkių šimtų Silicio slėnio startuolių partneris ir turi savo rizikos kapitalo fondą. Jis supranta, kad būtina ne tik pasirūpinti maisto ir geriamojo vandens atsargomis, bet ir pajėgti reikiamu laiku apsiginti nuo marodierių. Todėl Liao išmoko šaudyti iš lanko.

Nuo Trumpo apokalipsės iki ateivių

Vaikystėje S.Huffmanas pažiūrėjo filmą „Gilus sukrėtimas“ (angl. „Deep Impact“) apie tai, kaip į Žemę atsitrenkė kometa. Kadrai su išsigelbėti bandančiais spūstyse įstrigusiais žmonėmis buvo filmuojami netoli jo mokyklos. Būtent tada jis suprato: jam reikės motociklo, kad pasaulio pabaigos išvakarėse galėtų pabėgti iš miesto.

S.Huffmanui filmas „Gilus sukrėtimas“ buvo pirmasis signalas, kad būtina ruoštis pasaulio pabaigai.

Labiausiai S.Huffmaną jaudina politinė padėtis Jungtinėse Amerikos Valstijose. Jis bijo pilietinio karo. Kada JAV prezidentu buvo išrinktas Barackas Obama, preperiai suaktyvėjo: daugelį išgąsdino rasinės nesantaikos didėjimas, kažkas palaikė kalbas apie teisės pirkti ir nešiotis ginklą apribojimą pretekstu dar vienam konfliktui.

Survivalistų ženkliai padaugėjo forumuose ir uždarose grupėse pasaulinės finansų krizės metu.

Daugelis turtingų žmonių tuomet prakalbo apie tai, kad reikia ieškoti, kur būtų galima pasislėpti ir apsirūpinti maisto atsargomis.

„Bandžiau nusipirkti maisto. Bet galų gale nusipirkau porą maišų ryžių ir penkias skardines konservuotų pomidorų. Jei iš tiesų kažkas nutikų, aš, be abejo, jau būčiau negyvas“, – prisipažino vienas iš tiesioginių vaizdo transliacijų internetu platformos „Twitch“ įkūrėjų Justinas Kanas.

Daugelis jo draugų periodiškai užveda šneką apie pasirengimą pasaulio pabaigai. „Jie turi bendrą bruožą – yra turtingi“, – patikslina jis.

Dar vienas didelės technologijų bendrovės generalinis direktorius mano, kad Jungtinėse Amerikos Valstijose katastrofa prasidės dėl kibernetinių atakų. Verslininkas, kuris norėjo likti anonimiškas, sakė, kad realybėje maisto ir kitų būtiniausių prekių pristatymas priklauso nuo GPS ir interneto prieinamumo.

„Kokia tikimybė, kad internetas bus stabilus per ateinančius dešimt metų? O per penkiasdešimt?“ – retoriškai klausia verslininkas.

Daugelis sutinka, kad Silicio slėnyje milijardierius jungia du prieštaringi siekiai: padaryti pasaulį geresnį ir apsidrausti, jei kartais įvyktų apokalipsė. Galbūt, būtent dėl to turčiai neretai aukoja didžiules sumas globalinio atšilimo, bado skurdžiose šalyse problemai spręsti ir vaistams nuo nepagydomų ligų kurti.

Rizikos draudimo fondų ir pelningų startuolių savininkai mažiau bijo ateivių įsiveržimo, labiau juos gąsdina spartus atotrūkio tarp turtingųjų ir vargšų didėjimas. Iš dalies tai skatina pinigų maišus ieškoti saugios vietos ir statytis slėptuves. Daugelis sutinka su garsaus fiziko Stepheno Hawkingo pozicija. Jo nuomone, žmonija gali žūti nuo didėjančio atotrūkio tarp elito ir neturtingųjų.

Visuomenės vidurinės klasės maištą neišvengiamai artina gamybos robotizacija. Kol vieni netenka darbo dėl to, kad mašinos tampa vis protingesnės, kiti iš to tik uždirba. Tai gąsdina milijonierius ir jiems tai asocijuojasi su neišvengiamai artėjančiu chaosu.

Pasirodo, kad populiariausia vieta tarp Amerikos verslininkų, kur jie tikisi rasti saugų prieglobstį, yra Naujoji Zelandija. Per savaitę, nuo lapkričio 9-osios iki 16-osios, praėjus lygiai savaitei po Donaldo Trumpo pasauliui sukelto šoko nugalėjus JAV prezidento rinkimuose, šios šalies Migracijos tarnyba įregistravo daugiau nei 13 tūkstančių JAV piliečių pageidavimų persikelti į Naująją Zelandiją – jų skaičiaus nesumažino net 7,8 balų žemės drebėjimas, rašoma lapkričio 20 dienos laikraščio „The New Zealand Herald“ numeryje, kuris išėjo su tokia antrašte pirmajame puslapyje: „Trump apocalypse – 13,000 Americans register interest in moving to NZ“ („Trumpo apokalipsė – 13 000 amerikiečių įregistravo pageidavimą persikelti į NZ“).

Amerikietis Larry Hallas nusipirko šachtą, kurioje praėjusio amžiaus 7-ajame dešimtmetyje buvo laikoma tarpžemyninė balistinė raketa „Atlas“, – jeigu kartais kiltų atominis karas. Jis išleido 20 milijonų dolerių tam, kad pastatytų po žeme pirmaklasį viešbutį su kino teatru ir pievele šunims pavedžioti.

Liukso klasės viešbučio apartamentus, jeigu kartais įvyktų branduolinis sprogimas, pilietinis karas ar koks kitas kataklizmas, milijonieriai jau seniai išpirko.

Į bunkerį jau atvežta maisto ir geriamojo vandens keletui metų, akvariumuose veisiamos žuvys tilapijos, hidroponiniu būdu auginamos daržovės.

Šachtoje yra dvylika atskirų butų, kuriuose gali įsikurti iki 75 žmonių. L.Hallas jau pardavė visus butus, kiekvieną už tris milijonus dolerių, išskyrus vieną – jį pasiliko atsargai sau.

Išlikimo fanatikai

„Survivalizmo“ judėjimas apima ne tik turtinguosius.

2012 metais JAV televizijos kanalas „National Geographic Channel“ pradėjo rodyti realybės šou „Doomsday Preppers“ („Paskutiniojo teismo valandos preperiai“). Dalyviai mokomi išgyvenimo įgūdžių: teikti pirmąją pagalbą, sugebėti gauti geriamojo vandens, savigynos veiksmų ir kitokių gudrybių.

Kai ši televizijos laida buvo rodoma pirmą kartą, ją žiūrėjo keturi milijonai žmonių, o iki sezono pabaigos ji tapo populiariausia kanalo istorijoje. TV kanalas atliko apklausą ir nustatė, kad 40 procentų amerikiečių mano, jog reikia apsirūpinti maisto atsargomis ir statytis bunkerius.

Apokalipsei žymėti naudojama abreviatūra SHTF – (the) shit hits the fan. Ši amerikietiška idioma išreiškia sparčiai besikeičiančią situaciją, kuri neatneš nieko gero (Kembridžo žodyne ji apibrėžiama taip: kada „the shit hits the fan“ arba kada „the shit flies“, situacija staiga kažkam sukelia daugybę rūpesčių). „Reddit“ galima rasti daugybę vadinamųjų temos gijų (angl. topic thread), skirtų SHTF. Viena iš didžiausių mezgama be perstojo: bendraujantys žmonės dalijasi nuorodomis į naudingus vaizdo įrašus ir svarsto, ginčijasi, kada gi ateis pasaulio pabaiga.

Staigus preperių gretų plėtimasis džiugina konservais ir palapinėmis prekiaujančių parduotuvių savininkus. Viena iš populiariausių – „My Patriot Supply“ – tiesiog pralobo prieš prezidento rinkimus.

Internetinė parduotuvė parduoda vandens valymo įrenginius, konservuotą maistą ir viską, ko prireiks atėjus pasaulio pabaigai. Daugelį žmonių labai domina liofilizuotas, kitaip tariant, džiovintas maistas, prieš tai jį užšaldžius (žr. https://www.technologijos.lt/n/mtl/S-38387/straipsnis/Geriausias-konservavimo-budas---liofilizacija-Video).Toks maistas negenda daug metų.

Pasak minėtos parduotuvės savininko Keitho Bensemero, daugelis baiminasi, kad D.Trumpas pastūmės šalį į pilietinį karą, galutinai sukiršindamas neturtinguosius ir turtuolius. Sprendžiant iš didėjančios paklausos, žmonijos perspektyvos nekokios.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.