Vidmantas Kučinskas: „Bankas su pavyzdingu klientu pasielgė neadekvačiai“

Ir miestas, ir sritis nori, kad mes dirbtume.

„Arvi“ įmonių grupės valdybos pirmininkas V.Kučinskas teigia, jog bankrotas negresia nei vienai įmonei.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Arvi“ įmonių grupės valdybos pirmininkas V.Kučinskas teigia, jog bankrotas negresia nei vienai įmonei.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Arvi“ įmonių grupės valdybos pirmininkas V.Kučinskas teigia, jog bankrotas negresia nei vienai įmonei.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
„Arvi“ įmonių grupės valdybos pirmininkas V.Kučinskas teigia, jog bankrotas negresia nei vienai įmonei.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
„Arvi“ įmonių grupės valdybos pirmininkas V.Kučinskas teigia, jog bankrotas negresia nei vienai įmonei.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Arvi“ įmonių grupės valdybos pirmininkas V.Kučinskas teigia, jog bankrotas negresia nei vienai įmonei.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Loreta Juodzevičienė

Feb 21, 2017, 3:12 PM, atnaujinta Apr 9, 2017, 3:30 PM

V.Kučinskas akcentavo, jog viešoje erdvėje kartas nuo karto pasirodanti informacija nėra teisinga.

„Verslas plečiasi, turime malonių dalykų ir nelabai. Vyksta ginčias dėl 12 mln. eurų, nes „Alfa Bank“ staiga nutraukė sutartį.

„Arvi NPK“ Kaliningrado srityje yra viena didžiausių įmonių, pritraukiančių užsienio investicijų“, – sakė V.Kučinskas.

Jo teigimu, nemalonumai prasidėjo, kai valdyba nusprendė pereiti į kitą banką. Tuomet įmonei imta skirti baudas, taikyti įvairias sankcijas.

„Konfliktas vyksta nuo praeito rugsėjo. Sugebėjome atidėti keturis teismus, siūlydami kelis problemos sprendimo būdus.

Įmonė „Arvi NPK“, Kaliningrado srityje gaminanti trąšas, nedirba jau penkis mėnesius. Patyrėme 80 mln. eurų nuostolio.

Įmonę sustabdė bankas, areštavęs sąskaitas, kai kilo ginčas dėl baudų už perėjimą į kitą banką. Reikėjo šį ginčą išspręsti.

Bankas neadekvačiai pasielgė su pavyzdingu klientu, kurio metinė apyvarta yra 200 mln. eurų.

Ir miestas, ir sritis nori, kad mes dirbtume.

Paskelbėme įmonės atgaivinimo programą. Bankas, iš kurio ėmėme 16–17 mln. eurų paskolą, atgaus pinigus įstatymų numatyta tvarka.

„Alfa Bank“ yra trečias pagal dydį Rusijos bankas, su juo sunku kovoti, bet mes kovojame teisinėmis priemonėmis.

Bankrotas negresia nei vienai „Arvi“ grupės įmonei.

Manau, jog nebekurčiau verslo Rusijoje. Svarstau, ar man nereikėtų atsisakyti Rusijos garbės konsulo Lietuvoje visuomeninių pareigų“, – kalbėjo V.Kučinskas.

Jis teigė, jog neturėjo daug galimybių pasirinkti banką, kuris galėtų ir pajėgtų aptarnauti tokią stambią įmonę.

„Gamykla augo Kaliningrado srityje, pajėgių bankų – gal tik du. Manėme, jei sąžiningai dirbsime viskas bus gerai.

Iš žiniasklaidos žinojome apie kai kurias „Alfa Bank“ kreditines istorijas ir metodus, kai klientą ištinka sunkumai, ir daroma viskas, kad verslas bankrutuotų. Įmonės „Arvi NPK“ jau negalės užgrobti, nes teismas leido mums dirbti“, – sakė V.Kučinskas.   Jis pabrėžė, jog teisminiai ginčai su Rusijos banku „Alfa Bank“ yra dviejų ūkio subjektų reikalas: „Nedalyvaujame politikoje. Černiachovske pagamintos trąšos eksportuojamos į įvairias užsienio šalis. Į šią įmonę investavome per 20 mln. eurų“.

V.Kučinskas teigė, jog 2016 metais atsiskaitymai su „Alfa Bank“ sutriko dėl trąšų rinkos pokyčių ir kai kurių gamyklos vadovų klaidų.

Įmonė bankui pasiūlė grąžinti dalį paskolos ir keliais milijonais eurų padidinti gamyklos apyvartinį kapitalą.

V.Kučinskas pabrėžė, jog šį pasiūlė teikė kelis kartus, tačiau bankas į „Arvi NPK“ laiškus taip ir neatsakė: „Alfa Bank“ bendradarbiauti atsisakė, į situaciją nesigilino ir, nors gavo papildomų garantijų, kredito sutartį nutraukė ir pareikalavo visą kreditą grąžinti per du mėnesius.

Realių priežasčių tokiems drastiškiems veiksmams nebuvo, nes įmonės sąskaitose buvo nemažos pinigų sumos, žaliavų ir nerealizuotų, tačiau paklausių trąšų sandėlyje buvo už kelis milijonus“.

V.Kučinskas bemaž neabejoja, jog konfliktą su „Alfa Bank“ pagilino įmonės sprendimas pereiti į kitą Rusijos banką. Pastarasis suteikė kreditą, kuriuo buvo perfinansuotas „Alfa Bank“ kreditas. Po to buvo pareikalauta sumokėti dideles baudas.

„Arvi“ įmonių grupės valdybos pirmininkas V.Kučinskas teigė, jog visas turtas yra Europos Sąjungoje, nėra nei vienos ofšorinės kompanijos, ir pridūrė, kad nenorėtų detaliau paaiškinti, kodėl įmonių „Arvi cukrus“ ir „Arvi kalakutai“ valdymas buvo perkeltas į Kiprą.

Šios įmonės, pasak V.Kučinsko, yra įmonių partnerystės grupėje, buvo perkeltos, nes taip yra patogiau: „Nenorime atskleisti informacijos apie akcininkų turtus“.

Perrašyti  turtą sūnui Justui, teigė  V.Kučinskas, priežastimi tapo skyrybos.

„Bendrovė „Vyrija“ yra šeimos verslas. Anksčiau turtas testamentu buvo užrašytas Justui. Įvyko skyrybos, turtą teko perrašyti, bet jis iš šeimos niekur neišėjo“.

Siekė taikiai susitarti

Laurynas Lukošiūnas, advokatų kontoros „Sorainen“ advokatas, atstovaujantis bankui „Alfa Bank“

„Bankas „Alfa-Bank“ visada bendradarbiavo ir siekė su „Arvi“ įmonių grupės savininku Vidmantu Kučinsku rasti taikų susitarimą, tačiau iki šiol nesulaukia konkrečių veiksmų.

Bankų skolininkų bandymai įrodinėti, kad dėl išduotų paskolų negrąžinimo yra blogas ir kaltas pats bankas yra paprasčiausia gynybinė taktika. Įprastai tokia taktika baigiasi nesėkme.

„Alfa-Bank“ neturi jokių objektyvių duomenų apie bet kokių pretenzijų pačiam bankui realumą. Turimi faktai liudija, kad bankas elgiasi tinkamai, o skolininkai – ne. Pavyzdžiui, slaptas akcijų perleidimas po įsipareigojimo išduoti garantiją, akcijų perrašymas Kipro bendrovėms, vengimas skelbti finansinę atskaitomybę privalomais terminais kelia pagrįstas abejones „Arvi“ atstovų sąžiningumu ir veiksmų teisėtumu.

„Alfa-Bank“ reikalavimų pagrįstumą yra patvirtinęs bei abejones dėl kitos pusės sąžiningumo yra išreiškęs ir Lietuvos apeliacinis teismas įsiteisėjusia 2017 m. vasario 9 d. nutartimi. Be to, be „Alfa-Bank“ finansinių pretenzijų, V. Kučinsko įmones slegia kiti dideli įsipareigojimai.

Turto areštų registro duomenimis, bendra „Arvi“ grupės įmonių turto areštų suma viršija 35 mln. eurų.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.