Neįtikėtina: bitkoinų vertė pirmą kartą viršijo aukso kainą

Kas yra bitkoinai?

Neatmetama galimybė, kad išpopuliarėjus bitkoinams vyriausybės ims reguliuoti jų naudojimą, dėl ko sumažės jų patrauklumas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Neatmetama galimybė, kad išpopuliarėjus bitkoinams vyriausybės ims reguliuoti jų naudojimą, dėl ko sumažės jų patrauklumas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 3, 2017, 3:48 PM, atnaujinta Apr 8, 2017, 4:23 PM

Ketvirtadienį už vieną bitkoiną buvo mokama1268 JAV doleriai. Palyginimui, aukso uncijos kaina siekė 1233 JAV dolerio, skelbia BBC.

Ekspertai sako, kad dabartinę bitkoinų paklausą skatina Kinija, kur valdžia mėgina įvairiais būdais užkirsti kelią kapitalo nutekėjimui. Bitkonai daugeliui yra patrauklūs, nes užtikrina anonimiškumą, kadangi kokia valdžia jų nekontroliuoja.

Kas yra bitkoinai?

Bitkoinai yra virtuali valiuta, sukurta iš kompiuterio kodo. Skirtingai nuo realių valiutų, kaip JAV doleris ar euras, ši valiuta neturi centrinio banko ir nėra kontroliuojama jokios vyriausybės. Šią valiutą kontroliuoja ir reguliuoja bitkoinų bendruomenės nariai. Šios valiutos šalininkai sako, kad ji yra efektyvi alternatyva tradicinėms valiutoms, nes jokia vyriausybė negali ja manipuliuoti ir, pavyzdžiui, jos nuvertinti, kad sumažėtų jos skolos.

Kaip ir su kitomis valiutomis, bitkoinais galima atsiskaityti už prekes ir paslaugas ar keisti juos į kitas valiutas.

Iš kur atsirado bitkoinai?

Bitkoinai atsirado 2009 metais kaip programinės įrangos dalis, kurią parašė Satoshiu Nakamoto (Satošiu Nakamotu) pasivadinęs asmuo. Vėliau buvo sukurta ir kitų virtualių valiutų, tačiau labiausiai išpopuliarėjo bitkoinai.

Atsiskaitymai bitkoinai vyksta per specialių tinklą, kuriuo perduodami tam tikri kodai. Pats tinklas stebi ir patvirtina sandorį tam tikro proceso metu siekiant užtikrinti, kad nė vienas bitkoinas nebūtų tuo pat metu panaudotas daugiau nei vienoje vietoje.

Vartotojai taip pat gali kurti naujus bitkoinus. Tam jų kompiuteriai turi išspręsti sudėtingas užduotis. Tačiau bendras bitkoinų kiekis niekada neviršys 21 mln.

Šuo metu apyvartoje yra daugiau nei 15 mln. bitkoinų. Ekspertai mano, kad kadangi jų kiekis us ribotas, bitkoinų vertė ateityje tik augs. Kai kurios šalys, kaip Rusija ir Kinija, jau riboja bitkoinų naudojimą.

Neatmetama galimybė, kad išpopuliarėjus bitkoinams vyriausybės ims reguliuoti jų naudojimą, dėl ko sumažės jų patrauklumas.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.