Rusai nori maisto kortelių – bet dar teks palaukti

Ketvirtadalis rusų mano, kad reikalingos maisto kortelės, o trys ketvirtadaliai yra už jų įvedimą neturtingiems žmonėms, rodo Rusijos viešosios nuomonės tyrimų centro (VCIOM) atliktos apklausos duomenys, rašo Andrzejus Kublikas portale „wyborcza.pl“.

Rusijos vyriausybės paskelbta maisto kortelių programa gali būti paprasčiausias propagandinis triukas.<br>AP nuotr.
Rusijos vyriausybės paskelbta maisto kortelių programa gali būti paprasčiausias propagandinis triukas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 3, 2017, 11:16 AM, atnaujinta Apr 8, 2017, 4:49 PM

2014 metų viduryje Rusijos vyriausybė patvirtino pagalbos gyventojams maisto produktais programą. Nuo to laiko valdžios institucijos Maskvoje šlifuoja programos, kurioje numatyta įvesti maisto korteles vargšams, detales. Už jas bus galima pirkti daržovių ir vaisių, makaronų ir kruopų, aliejaus ir pieno. Rusijos pramonės ir prekybos ministerija yra tos nuomonės, kad tokias maisto korteles galima įvesti kitais metais – tai yra, per prezidento rinkimų kampaniją, kai dar vienos kadencijos sieks Vladimiras Putinas.

Nori maisto kortelių

Sumanymą įvesti maisto korteles neturtingiesiems palaiko dauguma rusų. Tai paaiškėjo iš apklausos telefonu, kurią vasario mėnesį atliko Rusijos viešosios nuomonės tyrimų centras (VCIOM).

Už tokių kortelių įvedimą pasisakė 78 proc. iš 1,2 tūkst. apklausoje dalyvavusių Rusijos gyventojų. Tuo pačiu metu gauti šias kortelės norėtų 31 proc. respondentų, tokiu būdu priskyrusių save varguoliams. Naujienų agentūra „Interfax“ pranešė, kad 26 proc. respondentų atvirai prisipažino, kad jiems reikalingos maisto kortelės.

Kortelės parodai

Tuo pačiu VCIOM respondentai neslėpė savo susirūpinimo, kad Rusijos vyriausybės paskelbta maisto kortelių programa gali būti paprasčiausias propagandinis triukas.

62 proc. apklaustųjų būgštavo, kad bus labai mažai parduotuvių, prekiaujančių maisto produktais už korteles, o 56 proc. prognozavo, kad turinčių teisę gauti korteles skaičius bus labai apribotas.

Daugiau nei pusė respondentų taip pat baiminasi, kad už korteles parduodami maisto produktai bus prastesnės kokybės. Panašaus dydžio grupė yra įsitikinusi, kad kortelės atvers galimybes kyšininkauti ir brangiai atsieis valstybės biudžetui. Tokie kritiški vertinimai tiesiog stebina, kontrastuodami su bendra rusų parama šiam vyriausybės sumanymui, baigia savo straipsnį A.Kublikas portale „wyborcza.pl“.

Beje, kaip teigia Rusijos opozicijos laikraštis „Novaja Gazeta“, viešosios nuomonės apklausos organizacija VCIOM yra prokremliška, skirtingai nei Jurijaus Levados nepriklausoma, nevyriausybinė viešosios nuomonės apklausos ir sociologinių tyrimų organizacija „Levada centras“, kurią Rusijos teisingumo ministerija įvardijo „užsienio agentu“. Pasak laikraščio, oficialiai nepriklausomą centrą VCIOM Kremlius visada naudodavo savo interesams.

Parengė Leonas Grybauskas

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.