Europos Parlamentas turi gerų žinių moterims

Lygybė šiandien daugeliui turėtų atrodyti savaime suprantamas dalykas. Ir vis dėlto, išsišokimų pasitaiko visur. Net Europos Parlamente, kur praėjusią savaitę „pagarsėjo“ lenkų parlamentaras, išrėžęs, kad moterys turi uždirbti mažiau, nes yra kvailesnės.

Europos Parlamentas imasi iniciatyvų, turinčių užtikrinti lyčių lygybę.<br>123fr nuotr.
Europos Parlamentas imasi iniciatyvų, turinčių užtikrinti lyčių lygybę.<br>123fr nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 6, 2017, 10:39 AM, atnaujinta Apr 8, 2017, 1:15 PM

Ir nors šios kalbos pasiekė daugelį, Europos Parlamento atstovai ramina – lenko išsišokimas netoleruotinas, o parlamente nuolat diskutuojama, kaip pagerinti moterų padėtį.

Problemų – apstu

Pasaulio ekonomikos forumas kasmet skelbia lyčių lygybės indeksą. Lietuva čia atrodo gerai ir užima 25 vietą iš 144 valstybių. „Bet gerokai atsiliekame moterų dalyvavime politikos srityje, turime iššūkių ir moterų dalyvavime ekonomikoje. Esame 87 valstybė pagal vyrų ir moterų atlyginimus už tą patį darbą“, – Seime vykusioje konferencijoje apie moterų ekonominės galios stiprinimą kalbėjo Aušrinė Armonaitė. 

„Problemų, kurias turime spręsti yra begalės, tiek Lietuvoje, tiek visoje Europoje“, – sakė Europos Parlamento Moterų teisių ir lyčių lygybės komiteto pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė.

Jos teigimu, visavertis moterų dalyvavimas ekonominiame gyvenime yra labais svarbus visai ekonomikai ir šalių gerovei. „Turime vertinti senstančią Europą. Jei neįtrauksime moterų kaip lygiaverčių, nesudarysime sąlygų ir dirbti, ir gerinti demografinius rodiklius, neišspręsime šių šiandienos ir ateities problemų“, – kalbėjo politikė.

Dėl šių priežasčių Europos Parlamente lyčių lygybei skiriama ypatingai daug dėmesio. Vien per pusantrų metų buvo pasirašytos 18 rezoliucijų. Pateikti pasiūlymai kaip didinti moterų ekonominę galią, derinti karjerą ir šeimyninį gyvenimą, kaip skatinti moterų verslumą, sudaryti geresnes sąlygas karjerai mokslo srityje, kaip mažinti moterų skurdą, kovoti su smurtu...

Sieks pokyčių

Viena iš paskutinių rezoliucijų, priimtų Europos Parlamente – dėl profesinio ir asmeninio gyvenimo suderinimo. Balandžio mėnesį turėtų būti pateiktas visas teisėkūros paketas. V.Blinkevičiūtė išskiria 4 direktyvas, kurios paveiktų visų moterų gyvenimus.

„Pirmiausia kalbame apie motinystės atostogų persvarstymą, galimybė padidinti minimalių apmokamų vaiko priežiūros atostogų terminą. Taip pat prašome naujos direktyvos dėl tėvystės atostogų, kad tėtis galėtų paimti bent minimalias 2 savaičių atostogas, nes dabar ne visos valstybės tai turi“, – pasakojo V.Blinkevičiūtė. 

Europos Parlamente taip pat siūlo teikti pasiūlymus direktyvai dėl prižiūrinčių asmenų atostogų. „Tai aktualu, nes daugiausia moterys prižiūri namuose senus tėvus ar neįgalius šeimos narius. Dėl to jos daro pertraukas darbinėje karjeroje, netenka tam tikrų garantijų, nukenčia moterų atlyginimai, pensijos ir visa gyvenimo kokybė“, – sakė parlamentarė.

Europos Komisijos taip pat prašoma teikti konkrečius pasiūlymus dėl skirtumų tarp vyrų ir moterų atlyginimų panaikinimo. 13 proc. – toks skirtumas tarp atlyginimų už tą patį darbą, kurį gauna moterys ir vyrai Lietuvoje.

„Jei neįmanoma rasti sprendimų, nes situacija nesikeičia jau eilę metų, galbūt reikalingos ir direktyvinės priemonės“, – sakė V.Blinkevičiūtė.

Europos Parlamente svarstoma ir profesinės segregacijos problema – kodėl moterys renkasi tam tikras profesijas ir dirba tikrai atsakingus, bet ne visuomet gerai apmokamus darbus. Parlamentarų netenkina ir situacija dėl vaiko priežiūros reikmenų įperkamumo.

„Tai mums labai aktualu. Pavyzdžiui Vilniuje turime problemą dėl darželių, čia sprendimai būtini“, – kalbėjo parlamentarė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.