Šalys, kuriose gyventi pigiausia. Nustebsite, kas lenkia Lietuvą

Lietuviai apie emigraciją mąsto dėl mažų algų, Anglijoje gyvenantys svetimtaučiai dėl „Brexit“, amerikiečiai apie išsikraustymą gali pagalvoti prezidentu tapus Donaldui Trumpui. „Time“ apskaičiavo, į kokias šalis geriausia emigruoti tiems, kurie nori sutaupyti.

Keiptauno mieste mėnesį pragyventi galima už 400 dolerių,<br>ViDA Press nuotr.
Keiptauno mieste mėnesį pragyventi galima už 400 dolerių,<br>ViDA Press nuotr.
Kazachstano ekonomika remiasi gamtiniais resursais – nafta, akmens anglimi ir geležies rūda<br>ViDA Press nuotr.
Kazachstano ekonomika remiasi gamtiniais resursais – nafta, akmens anglimi ir geležies rūda<br>ViDA Press nuotr.
Paragvajaus sostinėje Asunsjone mėnesį pragyventi galima už 360 dolerių<br>ViDA Press nuotr.
Paragvajaus sostinėje Asunsjone mėnesį pragyventi galima už 360 dolerių<br>ViDA Press nuotr.
Makedonija išsiskiria pigia nuomos kaina<br>ViDA Press nuotr.
Makedonija išsiskiria pigia nuomos kaina<br>ViDA Press nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 9, 2017, 6:42 AM, atnaujinta Apr 8, 2017, 8:59 AM

Portalas pateikia 50 valstybių, kuriose gyventi pigiausia. Sąrašas sudarytas remiantis duomenimis apie gyventojų perkamąją galią bei vidutines nuomos, maisto bei įvairių paslaugų kainas.

Tiesa, verta paminėti, kad šie skaičiai lyginami su kainomis Niujorke, kurio pigiu miestu tikrai negali pavadinti. Visose šiose šalyse nuoma yra bent 70 proc. pigesnė nei Niujorke, o maistas ir paslaugos kainuoja bent 30 proc. pigiau.

Į sąrašą patekome

Lietuva atsidūrė 48 „Time“ sudaryto sąrašo vietoje ir įsiterpė tarp gana egzotiškų valstybių – Peru, Kroatija ir Marokas.

Perkamoji galia mūsų šalyje 38 proc. mažesnė nei Niujorke, nuoma 85 proc. pigesnė, maistas kainuoja 62 proc., o paslaugos ir vietinės prekės 53 proc. mažiau. „Time“ pažymi, kad Lietuvoje labiausiai išplėtotos metalo, elektrinių motorų bei televizijos pramonės.

Ir nors į pigiausių šalių sąrašą patekome, pasirodo, kad pas kaimynus – pigiau. Latvija atsidūrė 45 pigiausių šalių sąrašo vietoje – čia pragyvenimas kainuoja dvigubai mažiau nei Niujorke.

Nors nuo estų algomis atsiliekame, pragyvenimas ten pigesnis. Estija pateko į 32 pigiausių šalių sąrašo vietą. Perkamoji galia čia tik 19 proc. mažesnė nei Niujorke, bet nuoma kainuoja 87 proc., maistas 61 proc., o prekės ir paslaugos – 51 proc. mažiau nei Niujorke.

Jei rašydami apie Lietuvą „Time“ žurnalistai kalba apie metalų ir mechanikos pramones, Estijos didelį BVP jie sieja su inžinerijos, elektronikos ir medienos pramone.

Kur pigiausia?

O štai pasaulio šalys, kuriose gyventi – pigiausia. Tiesa, pažiūrėjus kokios šalys puikuojasi sąrašo viršuje, nesunku nuspėti, kad į dalį jų daugelis neemigruotų net jeigu maistą ten dalintų už dyką.

10 vieta – Makedonija

Makedonija išsiskiria pigia nuomos kaina – nuomotis būstą čia kainuoja net 94 proc. pigiau nei Niujorke. Kitos kainos čia taip pat mažesnės – maistas kainuoja 73 proc., prekės ir paslaugos 69 proc. mažiau.

9 vieta – Čekija

Čekijoje pragyventi pigu dėl mažesnių kainų bei didesnės vietinės perkamosios galios kombinacijos. Čekų perkamoji galia nuo niujorkiečių atsilieka vos 4 proc., bet nuomat čia 87 proc., o maistas – 63 proc. pigesni.

8 vieta – Paragvajus

Paragvajaus sostinėje Asunsjone mėnesį pragyventi galima už 360 dolerių, o vieno kambario buto nuoma mieste siekia apie 250 dolerių.

Gyventojų perkamoji galia čia perpus mažesnė nei Niujorke, o maisto kainos – 75 proc. mažesnės.

7 vieta – Omanas

Omanas – nedidelė valstybė, besiribojanti su Saudo Arabija ir Arabų jūra. Kaip ir daugelis šios šalies kaimynų, Omanas turtingas naftos ir gamtinių dujų ištekliais. Tai lėmė, kad šalies gyventojų perkamoji galia net 57 proc. didesnė už Niujorkiečių, nors kainos gerokai atsilieka. Nuoma čia 72 proc. pigesnė, maistas – 49 proc.

6 vieta – Zambija

Lyginant su kitomis sąrašo šalimis, nuomos kainos Zambijoje yra didžiausios ir už Niujorko kainas mažesnės „tik“ 68 proc.. Sąraše taip aukštai šalis atsidūrė dėl didelės gyventojų perkamosios galios, kuri perpus aukštesnė nei Niujorke – gyventojų pajams čia pakankamai didelės, kad nesunkiai padengtų visas išlaidas.

5 vieta – Kazachstanas

Kazachstano ekonomika remiasi gamtiniais resursais – nafta, akmens anglimi ir geležies rūda. Maisto ir paslaugų kainos čia vienos mažiausių – 75 ir 69 proc. mažesnės nei Niujorke.

4 vieta – Saudo Arabija

Kainos Saudo Arabijoje didesnės nei daugelyje kitų pigiausių pasaulio šalių, tačiau ši šalis, dėl savo naftos išteklių, yra turtinga, dėl to gyventojų perkamoji galia čia 34 proc. didesnė nei Niujorke.

3 vieta – Kosovas

Kosovo sostinėje Pristinoje vienas žmogus gali išgyventi per mėnesį išleisdamas 324 dolerių, o vieno kambario buto nuomos kaina siekia apie 275 dolerius. Perkamoji galia čia 34 proc. mažesnė nei Niujorke, nuoma 91 proc. mažesnė, maistas – 76 proc. pigesnis/

2 vieta – Indija

Indija – daugiausia gyventojų turinti šalis sąraše, dėl to kainos ir pragyvenimo lygis skirtinguose regionuose gali smarkiai skirtis. Nepaisant to, gyventi čia gali būti tikrai pigu. Vietinė perkamoji galia Indijoje 21 proc. mažesnė nei Niujorke, nuoma net 95 proc, pigesnė, o maisto ir paslaugų kainos – 75 proc. mažesnės.

1 vieta – Pietų Afrika

Pigiausia šalis gyventi – Pietų Afrika. Ši šalis yra didžiausia pasaulyje platinos, aukso ir chromo gavėja, o tai lemia vietinių perkamąją galią 27 proc. didesnę nei Niujorke. Nuoma čia 87 proc. pigesnė, o maistas – 71 proc.

Keiptauno mieste mėnesį pragyventi galima už 400 dolerių, o nuoma vieno kambario buto nuoma didmiesčiuose siekia apie 280 dolerių.

Parengė Gintarė Valentinaitienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.