Neįprastas verslininkų elgesys: nuomojasi ne tik automobilius, bet ir vadybininkus

Statistikos departamento duomenimis, Lietuvoje yra kiek daugiau nei 1,3 mln. darbuotojų. Verslo įmonių apklausos rodo, kad per metus bendrovėse pasikeičia apie penktadalis dirbančiųjų. Darbo rinkai vis labiau kaistant, o darbuotojams tampant vis mažiau lojaliems, bendrovės ir organizacijos priverstos lanksčiai reaguoti į kintančią situaciją.

Statistikos departamento duomenimis, Lietuvoje yra kiek daugiau nei 1,3 mln. darbuotojų.<br>123rf nuotr.
Statistikos departamento duomenimis, Lietuvoje yra kiek daugiau nei 1,3 mln. darbuotojų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 25, 2017, 2:00 PM, atnaujinta Apr 7, 2017, 5:42 AM

Prognozuojama, kad išliekant tokiam pat ekonomikos augimui, vis labiau jausis tam tikrų profesijų atstovų trūkumas, todėl populiarės projektinis darbas. Taigi įmonės turės lanksčiau kontroliuoti savo išlaidas biurams, automobilių parkui, darbo priemonėms ir netgi laikinų darbuotojų samdai. Išeitis yra ir ji sparčiai populiarėja – kilnojamo ir nekilnojamo turto ir net darbuotojų nuoma. Šiandien būti verslininkų galima ir praktiškai neturint jokios nuosavybės, pakanka sugebėti sklandžiai organizuoti ir suvaldyti nuomos procesus.

Nuomojasi ir sandėlio darbininkus, ir vadybininkus

XXI amžiuje išsinuomoti galima praktiškai viską – nuo kavos aparato iki viso verslo centro, nuo sandėlio darbuotojo iki vadovo, galinčio suvaldyti didžiausias krizes. Laikinojo įdarbinimo ir personalo atrankos įmonės „Headex Group“ Lietuvos regiono vadovė Aurelija Gabrielė Maldutytė teigia, kad per pastaruosius metus laikinųjų darbuotojų poreikis Lietuvoje vidutiniškai auga apie 12 proc. kasmet. Pasak pašnekovės, nepaisant to, Lietuva vis dar stipriai atsilieka nuo išsivysčiusių šalių darbuotojų nuomos rodiklių.

„Įmonės nuolat ieško būdu kaip efektyvinti procesus, kaip padidėjus ar sumažėjus užsakymams, gamybos apimtims ar tiesiog startuojant su nauju projektu, būtų galima pakankamai greitai ir lanksčiai optimizuoti žmogiškuosius išteklius, – personalo nuomos specifiką aiškina įmonės atstovė. – Taip pat turime klientų, kurie dėl tam tikrų priežasčių ar įmonės politikos nenori keisti įdarbintų darbuotojų skaičiaus, tačiau tam tikrais laikotarpiais (pvz., padidėjus krūviui) tokių įmonių veikla būtų išbalansuota ir būtų sunkiai pasiekiami tikslai, jei nebūtų išnuomoti iš mūsų papildomi darbuotojai“.

Pasak „Headex Group“ Lietuvos regiono vadovės, mitas, kad bendrovės nuomojasi tik nekvalifikuotą darbo jėgą – vienodai populiarūs ir sandėlio darbuotojai, ir vadybininkai. Laikinųjų darbuotojų nuomą Lietuvoje pirmosios įvertino gamybos ir logistikos įmonės. Pastaruoju metu vis aktyvesnis susidomėjimas jaučiamas iš prekybos ir aptarnavimo sferų.

Automobiliai – tik tada, kai tikrai reikia

Automobilių nuomos bendrovės „Avis Lietuva“ ilgalaikės nuomos departamento vadovė Laura Tomkevičienė teigia, kad nuomos tendencijų pokyčiai ypač pastebimi įmonių valdomuose automobilių parkuose – užuot investavusios į nuosavus automobilius, bendrovės vis dažniau juos nuomojasi tik tada, kai reikia – iš anksto suplanuotiems projektams.

Pasak „Avis Lietuva“ atstovės, paskutiniu metu vis daugiau užklausų gaunama dėl galimybės nuomotis reikiamą automobilio modelį mėnesiui ar keliems. „Tarkime, plečiant bendrovę ir išbandant naujas veiklas, įgyvendinant ribotos trukmės projektus, išauga automobilių poreikis, tačiau ne visada norima prisiimti ilgalaikius finansinius įsipareigojimus, nežinant, kaip seksis nauja veikla. Lanksčiai valdomas automobilių parkas leidžia didinti ar mažinti automobilių skaičių pagal poreikius. Paslauga, siūlanti ilgesnį nei 30 d. nuomos terminą, yra alternatyva nenorint investuoti į naują automobilį ar pasirašyti ilgalaikę nuomos sutartį“, – aiškina specialistė.

L. Tomkevičienė pastebi, kad pastaruoju metu darbdaviai vis rečiau linksta prisiimti ilgalaikių finansinių įsipareigojimų dėl automobilio išperkamosios nuomos ar įsigijimo, nes kito darbuotojo poreikiai transporto priemonei dažnai būna kitokie. Keičiantis jiems, kinta ir poreikiai, todėl įmonės išnaudoja galimybę keisti turimą automobilio modelį į kitą.

Nuosavas turtas naudingas ne visada

Kintančią verslininkų elgseną pastebi ir Paulius Stankaitis, statybinės technikos nuomos įmonės „Cramo“ pardavimų ir plėtros vadovas. Jis sako, kad jų teikiamos paslaugos populiarumui reikšmingos įtakos turi arši konkurencija ir svyravimai statybų sektoriuje.

„Prieš penkerius metus nemaža dalis statybos įmonių turėjo nuosavą technikos parką, šiandien jis pastebimai mažėja. Verslas persimeta į reikiamos įrangos ar technikos nuomą – tai didina efektyvumą ir lankstumą. Nuomodamos tvarkingą techniką įmonės gali tiksliai planuoti savo sąnaudas naudodamos įrangą tik kai jos reikia, išvengti neplanuotų priežiūros ir remonto išlaidų. Nepaisant to, kad Lietuvoje nuomos skvarba yra itin žema ir šiuo rodikliu nusileidžiame kaimyninėms šalims, tačiau tendencijos rodo teigiamą perspektyvą“, – aiškina „Cramo“ atstovas.

P. Stankaitis teigia, kad pirmiausia, mažėja manančių, kad „savi marškiniai yra arčiau kūno“ ir tuo įmonės įsitikina per savo patirtį. Kai kurios iš jų skaičiuodavo labai paprastai, pavyzdžiui, reikiamo ekskavatoriaus kainą padalindavo iš nuomos mėnesių skaičiaus ir sakydavo, jog nuoma per brangi.

„Kuo technikos įmonė turi daugiau, tuo sudėtingiau ją prižiūrėti ar net tam gali prireikti papildomų darbuotojų. Jei įsigyjama ne nauja technika – gali prireikti neplanuotų išlaidų remontui. Tad technikos nuoma vertinama, kaip patikima alternatyva nuosavam technikos parkui“, – sako P. Stankaitis.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.