Lietuvių pamėgti prekybos tinklai Lenkijoje surado dar vieną konkurencijos būdą

Lenkijos prekybos tinklai iki šiol buvo pripratę konkuruoti nuolaidomis ir akcijomis. Dabar jie leidosi dar ir į algų kėlimo lenktynes. „Biedronka“ ir „Lidl“ pradėjo savotišką karą perviliodami darbuotojus.

„Lidl“ konkuruoja su kitais taip pat didindamas atlygį darbuotojams.<br>D.Umbraso nuotr.
„Lidl“ konkuruoja su kitais taip pat didindamas atlygį darbuotojams.<br>D.Umbraso nuotr.
Naujose „Biedronka“ parduotuvėse pageidaujančių dirbti buvo mažai.
Naujose „Biedronka“ parduotuvėse pageidaujančių dirbti buvo mažai.
Daugiau nuotraukų (2)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)

Apr 12, 2017, 9:43 AM, atnaujinta Apr 14, 2017, 6:08 AM

Į Lenkijos rinkos vilkų varžytuves reaguoja ir kitų šalies prekybos tinklų darbuotojai – jie ėmė grasinti streikais, jei algos skubiai nepadidės.

Kelti algas darbdaviai pradėjo pajutę, kad vis sunkiau susirasti darbuotojų. Priežastis – ne tiek nesiliaujanti emigracija į Vakarus, kiek pašalpų vaikams programa „500+“. Pagal šią programą už kiekvieną vaiką iki 18 metų tėvams kas mėnesį pervedama po 500 zlotų (118 eurų). Dalis kasininkėmis dirbusių daugiavaikių motinų nusprendė mesti darbą ir tenkintis pašalpomis, o jų vietas užimti mažai kas skuba.

Nebesuranda darbuotojų

Kad padėtis rimta ir be reikšmingo algų padidėjimo nebepavyksta privilioti naujų darbuotojų, prasitarė vienas didžiausio šalies parduotuvių tinklo „Biedronka“ direktorių.

Įmonės vadybininkų pasitarime jis pareiškė, kad pernai pirmą kartą įmonė susidūrė su tuo, kad atidarant naujas „Biedronka“ parduotuves pageidaujančiųjų dirbti buvo mažai. Bendrovė buvo priversta skubiai kreiptis į specializuotas darbuotojų paieškos įmones ir kelti atlyginimus.

Per pastaruosius 12 mėnesių „Biedronka“ atlyginimus kėlė net tris kartus. Po pastarojo karto naujos kasininkės į rankas gauna 1772 zlotus (419 eurų), o turinčios trejų darbo metų stažą – 1982 zlotus (467 eurus). Be to, darbuotojai gauna šventines premijas ir išmokas vaikams prieš prasidedant mokslo metams, o daugiavaikės motinos – ir priemoką.

Be to, „Biedronka“ į darbą ėmė vilioti ukrainiečius – jų šiuo metu įmonėje jau dirba per 1,2 tūkst. 2720 parduotuvių turinčiame tinkle „Biedronka“ dirba 60 tūkst. žmonių.

Konkurentų poveikis

Bijodamas prarasti darbuotojus 600 parduotuvių tinklą turintis „Lidl“ prieš mėnesį ėmė mokėti dviem trimis šimtais zlotų didesnes algas nei „Biedronka“.

Be to, „Lidl“ tarnautojai gavo teisę lankytis privačiose gydymo įstaigose, jiems imta dalyti nemokamus sporto klubų abonementus, o vaikams – į būrelius.

Po „Lidl“ iššūkio „Biedronka“ vadovai prakalbo svarstantys galimybę vėl padidinti algas, nors prieš kelis mėnesius teigė šiemet jų nebekelsiantys.

Grasina streikais

Dviejų didžiausių prekybos tinklų varžymasis keliant algas ir viliojant darbuotojus paskatino kitų tinklų profesines sąjungas reikalauti geresnio atlygio. „Tesco“ tinkle veikianti „Solidarnosc“ profsąjunga pagrasino streikais, jei iki liepos pirmos nebus pakeltos algos.

Didesnių atlyginimų reikalauti ir streikais grasinti pradėjo net namų remonto bei sodininkystės reikmenų parduotuvių „Castorama“ darbuotojai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kandidatų į prezidentus debatai – ar ryškėja skirtumai?