Rusija nusprendė – bedarbiams nereikia gydymo

Rusijos sveikatos apsaugos ministerija ir Privalomojo sveikatos draudimo fondas (PSDF) planuoja nebeteikti privalomojo sveikatos draudimo polisų bedarbiams.

Rusijos valdžia planuoja keisti privalomojo sveikatos draudimo taisykles. Pagal jas susirgę bedarbiai galėtų kliautis tik greitosios pagalbos paslaugomis.<br>AFP nuotr.
Rusijos valdžia planuoja keisti privalomojo sveikatos draudimo taisykles. Pagal jas susirgę bedarbiai galėtų kliautis tik greitosios pagalbos paslaugomis.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

(„Lietuvos rytas“)

Apr 14, 2017, 4:54 PM, atnaujinta Apr 21, 2017, 2:13 PM

Jei Rusijos valdžios planas bus įgyvendintas, šie žmonės galės pretenduoti tik į greitosios pagalbos paslaugas.

Tokią pat taisyklę ketinama pritaikyti ir laisvai samdomiems darbuotojams bei verslininkams, kurie dirba patys sau nesukurdami darbo vietų kitiems.

Kaip skelbia „Izvestija“, tai numatoma Sveikatos apsaugos ministerijos ataskaitoje, kurioje apžvelgiami 2016 metų rezultatai ir 2017 metų planai sveikatos apsaugos srityje.

PSDF steigėjas ir buvęs vadovas Vladimiras Grišinas „Izvestija“ pasakojo, kad laisvai samdomiems darbuotojams ir bedarbiams bus pasiūlyta įsigyti polisą už 20 tūkst. rublių (330 eurų).

Žurnalistams Sveikatos apsaugos ministerijoje sakė, kad įstatymo projektas rengiamas atsižvelgiant į PSDF, Apskaitos rūmų, Federacijos Tarybos ir Valstybės Dūmos siūlymus.

Tokių įstatymo pakeitimų iniciatorius – PSDF.

Tiesa, ministerijos atstovai žurnalistams aiškino, kad, pakeitus sveikatos draudimo sistemą, nė viena piliečių grupė nepraras teisės į polisą, todėl jį turės ir bedarbiai, ir mokesčius mokantys samdomi darbuotojai.

Tačiau leidinys „Izvestija“, remdamasis šaltiniais, rašo, kad valdžia iš esmės jau parengusi ir apsvarsčiusi projektą, pagal kurį į sveikatos apsaugos sistemos užribį būtų nustumta dalis piliečių.

Newsru.com priminė, kad, pagal dabar galiojančią tvarką, sveikatos draudimo įmokas Rusijoje už darbuotojus moka darbdavys, o nedirbančiųjų – vaikų, pensininkų, įsiregistravusių bedarbių, studentų – draudimo išlaidos padengiamos iš valstybės biudžeto.

Ekspertų manymu, įsigaliojusi nauja tvarka padarytų daug nuostolių valstybei ir pažeistų piliečių teises. Be to, smarkiai padidėtų greitosios pagalbos tarnybos krūvis.

Vienas medikų brigados iškvietimas kainuoja nuo 2–6 tūkst. rublių (33–99 eurai). O ambulatorinis vizitas pas terapeutą poliklinikoje, kai galioja draudimo polisas, kainuoja apie 200 rublių (3,3 euro).

Šiuo metu Rusijoje privalomuoju sveikatos draudimu apdrausta 146,5 mln. žmonių.

Rusijos sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, 8–12 mln. vietos gyventojų nemoka įmokų į socialinius fondus. („Izvestija“, LR)

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.