Importuoti grybai, kurie perdirbami – išdžiovinami ir supakuojami, marinuojami, užšaldomi, tampa lietuviškais. Ir niekas tam negali papriekaištauti: ši gudrybė neprasilenkia su teisės aktų reikalavimais.
Tačiau ar iš trečiųjų šalių atgabenti grybai, pavyzdžiui, baravykai yra saugūs? Gal Baltarusijoje grybautojai mausto lietuvių įmones, ir tempia joms grybus iš Černobylį supančių miškų?
Galbūt ir lietuviai, raudami grybus miškuose šalia greitkelių ar gamyklų, kartu prigrybauja ir sunkiųjų metalų?
Tyrimai po avarijos – griežtesni
Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėjos Jurgitos Bakasėnienės, visi importuojami grybai yra tiriami.
„Importuojami grybai iš trečiųjų šalių – Rusijos, Baltarusijos, Ukrainos bei kitų – tikrinami pagal specialų ES reglamentą, parengtą po Černobylio atominės elektrinės avarijos.
Pagal jį visos ES valstybės pasienyje turi tikrinti kiekvieną iš trečiųjų šalių įvežamą siuntą. Tikrinami ir dokumentai – išduotas trečiosios šalies sertifikatas – ir imama mėginių laboratoriniams tyrimams, kad būtų nustatyta, ar yra cezio", – sakė J.Bakasėnienė.
Grybai radioaktyvūs?
Šiemet į Lietuvą jau įvežta maždaug pusantro tūkstančio tonų grybų. Tačiau nei šiemet, nei pernai ar užpernai, laboratorinių tyrimų duomenimis, cezio neaptikta.
Anot J.Bakasėnienės, lietuvos miškuose užaugę grybai taip pat tiriami – atliekami laboratoriniai tyrimai dėl sunkiųjų metalų.
„Kol kas nebūta nė vieno atvejo, kad grybų k0kokybė neatitiktų teisės aktų reikalavimų“, – patikino specialistė.
Reikia skaityti etiketes
Pasak J.Bakasėnienės, Žemės ūkio ministro įsakymu yra nustatyti ir grybų kokybės reikalavimai, numatyta ir tai, kaip jie turi būtiu paženklinti.
Tad etiketėse turi būti norodoma jų rūšis, perdirbimo būdas, laikymo sąlygos, galiojimo laikas bei kilmės šalis.