Iš pavojingiausio toksino žemėje – stebuklingas vaistas nuo senatvės

Nėra paprasta patekti į įmonės „Allergan" botulino toksino laboratorijas Irvino mieste Kalifornijoje. Patekus taip pat neramu – įvairūs ženklai įspėja, kad, praėjus 18-36 valandoms po apsilankymo laboratorijoje, gali pasireikšti šalutiniai poveikiai, tokie kaip dvejinimasis akyse, sunkumai šnekant, rankų ir kojų silpnumas arba net paralyžius.

 Dabar viena botokso procedūra kainuoja apie 600 dolerių. <br> "Reuters" nuotr. 
 Dabar viena botokso procedūra kainuoja apie 600 dolerių. <br> "Reuters" nuotr. 
 Dabar viena botokso procedūra kainuoja apie 600 dolerių. <br> "Reuters" nuotr. 
 Dabar viena botokso procedūra kainuoja apie 600 dolerių. <br> "Reuters" nuotr. 
 Dabar viena botokso procedūra kainuoja apie 600 dolerių. <br> "Reuters" nuotr. 
 Dabar viena botokso procedūra kainuoja apie 600 dolerių. <br> "Reuters" nuotr. 
 Dabar viena botokso procedūra kainuoja apie 600 dolerių. <br> "Reuters" nuotr. 
 Dabar viena botokso procedūra kainuoja apie 600 dolerių. <br> "Reuters" nuotr. 
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 11, 2017, 5:34 PM

Tokiais savo įspūdžiais pasidalijo „Bloomberg“ žurnalistė Cynthia Koons.

Įsivaizduokite, kad jums pavyksta patekti į puikiai saugomą pastatą.

Prieškambaris pripildytas durų su magnetinėmis spynomis, dėl papildomo saugumo reikalaujančiomis dar ir įvesti PIN kodus. Už durų – dvigubo stiklo langai, dar daugiau apsauginių sienelių ir galiausiai – metalu kaustyti kabinetai.

Viskas čia stebima vaizdo kameromis, kiekvienas darbuotojų judesys fiksuojamas. Apsaugos darbuotojai stebi visus, paliekančius kabinetus ar į juos patenkančius. 

Svarbiausia - saugumas

Visos šios priemonės skirtos ne apsaugoti botulino toksino gigantės „Allergan“ nuo kitų farmacijos verslo konkurentų. Saugumas – dėl darbuotojų. Pasirodo, vaistas, kuris per kelias minutes gali atjauninti, taip pat yra viena pavojingiausių medžiagų, žinomų mokslo pasauliui.

Botulinas išgaunamas iš toksinų, gautų iš clostridium botulinum bakterijų, kurios dauginasi prastai užkonservuotame maiste. Ši medžiaga tokia galinga, kad net maža jos dozė gali suparalyžiuoti raumenis, kontroliuojančius kvėpavimą, ir sukeltį mirtį. 

Dėl to net grūdelis dingusio toksino įmonei – rimta problema, o kai medžiaga siunčiama į kitą kompanijos fabriką Airijoje, jų kelionė slapta ir sudėtinga, tarsi prezidento. 

Maždaug tabletės dydžio toksino miltelių užtenka pagaminti tiek preparato, kad jo visam pasauliui užtektų ištisus metus. Kur laikomos visos toksino atsargos – paslaptis, žinoma tik tiek, kad jų saugykla yra kažkur Amerikoje. Kai botuliną reikia pervežti, jis keliauja privačiu lėktuvu su apsaugos palyda. 

Mokslininkai dar ginčijasi, kiek šios medžiagos reiktų, kad būtų sukelti dideli padariniai, bet, 2001 metais paskelbtais duomenimis, užtektų gramo kristalizuoto šio toksino, kad jis nužudytų milijoną žmonių. 

Paprastai per metus botulizmu apsinuodija šimtai žmonių Amerikoje, tiesa, dažniausiai dėl toksinų maisto produktuose. 

Dešros ir ginklai

1820 metais Vokietijos daktaras ir poetas Justinusas Kerneris pirmas aprašė simptomus ligos, kurią pavadino „apsinuodijimu dešrelėmis“, jo simptomai – nukritę akių vokai ir sunkumas ryjant bei kvėpuojant.

Po kurio laiko grupė muzikantų patyrė panašius simptomus apsinuodiję kumpiu ir bent trys jų mirė. Po šios tragedijos mikrobiologas Emile Van Ermengemas ir atrado preparatą, kurį pavadino lotynišku žodžiu „botulus“, reiškiantį dešreles. 

Botulino toksinas naudojamas ne tik grožio industrijoje. JAV vyriausybės susirūpinimas dėl galimo šios medžiagos panaudojimo kaip ginklo – ne be reikalo. Irakas prisipažino, kad iki 1991 metais šį toksiną naudojo ginklų gamybai

Botokso gimimas

Botokso „tėvais“ galima vadinti du mokslininkus, kurie pradėjo tyrinėti pavojingą toksiną dėl skirtingų priežasčių. 1960-1970 metais Edas Scottas norėjo sukurti vaistus nuo žvairumo, o kitas mokslininkas, Edas Schantzas, tyrė botuliną kaip galimą ginklą. 

Tuo metu nebuvo taisyklių, kaip mokslininkai turėtų elgtis su mirtinu toksinu. Mokslininkai šią medžiagą vienas kitam siuntė paprasčiausiu paštu. 

E.Scottas toksiną pavertė medicininiu produktu. 1989 metais jam leista prekiauti nauju vaistu – oculinum, skirtu gydyti įvairoms akių ligoms. „Allergan“ vaisto patentą perpirko 1991 metais ir netrukus jo pavadinimą pakeitė į botoksą. 

Prie vaisto tobulinimo nuo pat pradžių artimai dirbo vyriausiasis kompanijos mokslininkas Mitchellas Brinas. Jis vaistą pradėjo bandyti su ligoniais, kenčiančiais nuo veido, žandikaulio bei kaklo raumenų problemų.  

Šiandien šis vaistas naudojamas 9 skirtingais medicininiais tikslais, pavyzdžiui, gydant chroninę migreną, raumenų spazmus.

Ir kosmetikoje botoksas naudojamas vis plačiau. Sukūrus botoksą „Allergan“ svajojo, kad jų metiniai pardavimai galėtų siekti 10 milijonų dolerių, o dabar prognozuojama, kad 2020 metais kompanija parduos botokso už 4 milijardus dolerių. 

Kelias į grožio industriją

Apie galimybes naudoti botulino toksiną kovojant su senėjimu taip pat buvo sužinota atsitiktinai. Tai atrado gydytojų pora Jeana Carruthers su savo vyru Alastairu. Jeana gydė vienos savo pacientės akių ligas ir ši prasitarė, kad suleidus botokso į jos antakių sritį jos veidas matomai pajaunėjo. 

Tuo pačiu metu jos vyras dermatologas svarstė apie būdus kovoti su raukšlėmis. Pora sujungė savo pajėgas ir netrukus grožio industrijai pristatė naują ginklą. 

Dabar viena botokso procedūra kainuoja apie 600 dolerių. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.