Iki šiol buvusi sudėtinga ir ilgai trukusi naujų maisto produktų (angl. – novel food) autorizavimo procedūra nuo šiol turėtų tapti gerokai paprastesne ir centralizuota.
Naujuoju reglamentu panaikintas du dešimtmečius Europos Sąjungos valstybėse narėse taikytas ankstesnis reglamentas ir tikimasi, kad tai leis užtikrinti kur kas greitesnį ir efektyvesnį naujų maisto produktų saugos įvertinimą, taip pat sutrumpins būtinų leidimų išdavimo terminą. Anksčiau ši procedūra vidutiniškai užtrukdavo 3,5 metų.
Pastebėtina, kad rinkai galima pateikti ar kaip sudėtines dalis naudoti tik į ES patvirtintą sąrašą įtrauktus (autorizuotus) naujus maisto produktus. Į šį sąrašą įtraukiami tik žmonių sveikatai pavojaus nekeliantys maisto produktai, kurių ženklinimas atitinka nustatytas sąlygas ir neklaidina vartotojų, o jei naujo maisto paskirtis – pakeisti kitą, įprastai vartojamą maisto produktą, maistine verte naujas maisto produktas negali skirtis ir būti mažiau naudingas vartotojui.
Prašymus autorizacijai nagrinės ir leidimus suteiks Europos Komisija. Saugos vertinimus atliks Europos maisto saugos tarnyba (EFSA). Europos Komisija, nagrinėdama prašymus, konsultuosis su EFSA ir sprendimai dėl leidimų išdavimo bus grindžiami EFSA vertinimų išvadomis. Visi patvirtinti nauji maisto produktai bus išvardinti Europos Komisijos sudarytame ir nuolat atnaujinamame Naujų maisto produktų sąraše, kuriame nurodomos ir naujo maisto produkto naudojimo sąlygos, papildomi specialieji ženklinimo reikalavimai.
Naujas maistas – tai naujai sukurtas, inovatyvus maistas ar maistas, pagamintas naudojant naujas technologijas ar gamybos procesus. Naujam maistui taip pat priskiriamas maistas, tradiciškai vartojamas ne Europos Sąjungoje, pvz.: ispaninių šalavijų (Salvia hispanica) sėklos, indinių morindų (Morinda citrifolia) lapai ir vaisių sultys, australiniai tigriniai ešeriai (Therapon barcoo / Scortum) ir kt.