Kaune išsigando atėjūnų iš Vilniaus: kad ir kaip dirbo, savi geriau

Kauniečiai mielai kviečiasi vilniečius švęsti gimtadienio, tačiau sostinės įmonės, bandančios įsitvirtinti Kaune, ne visada yra laukiamos. Daugiabučio gyventojai pabūgo jiems nežinomo būsto administratoriaus iš sostinės ir ėmėsi ryžtingų veiksmų.

Piliakalnio gatvės 11-ąjį namą buvo patikėta administruoti vilniečių įmonei „Naujininkų ūkis“, tačiau gyventojai jos pabūgo ir pasirinko vietinį administratorių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Piliakalnio gatvės 11-ąjį namą buvo patikėta administruoti vilniečių įmonei „Naujininkų ūkis“, tačiau gyventojai jos pabūgo ir pasirinko vietinį administratorių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kaunietis V.Kolkiženkovas sakė, kad „Būsto valda“ dirbo nepakankamai operatyviai, tačiau kai kilo grėsmė netekti administruojamo namo, susigriebė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kaunietis V.Kolkiženkovas sakė, kad „Būsto valda“ dirbo nepakankamai operatyviai, tačiau kai kilo grėsmė netekti administruojamo namo, susigriebė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kauniečiai „Būsto valdos“ įmone pasitikėjo labiau nei vilniečiais, nes ji turi savo biurą Kaune. Todėl bendrovė ir toliau administruos namą Piliakalnio gatvėje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kauniečiai „Būsto valdos“ įmone pasitikėjo labiau nei vilniečiais, nes ji turi savo biurą Kaune. Todėl bendrovė ir toliau administruos namą Piliakalnio gatvėje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

„Lietuvos rytas“

Feb 17, 2018, 6:02 PM

Daugiabučiuose gyvenantys kauniečiai neretai nepatenkinti įmonėmis, kurios šiuos namus administruoja. Norint, kad gyventojai patys aktyviau galėtų rinktis būsto administratorius, 2016 metais Kaune pasikeitė jų pasirinkimo tvarka.

Kauniečiai iš naujo turėjo pareikšti savo valią, kokį administratorių renkasi. Tai turėjo padaryti ne tik tuo atveju, jei administratorių pageidavo keisti, bet ir tada, jei daugiabutį lieka administruoti anksčiau tai dariusi įmonė. To nepadarius savivaldybė pati skyrė administratorius.

Dėl to kilo nesusipratimų. Piliakalnio gatvės 11 daugiabučio gyventojams dėl jų neaktyvumo buvo paskirta vilniečių įmonė „Naujininkų ūkis“. Anksčiau šį namą administravo „Būsto valda“.

Išsigandę nežinomo administratoriaus iš kito miesto gyventojai panoro, kad namą prižiūrėtų senasis administratorius, ir dėl to tik laimėjo. „Būsto valda“, bijodama prarasti objektą, namu ėmė rūpintis geriau.

Santykių aiškinimasis tarp „Būsto valdos“ ir Kauno savivaldybės, kas turi rūpintis minėtu daugiabučiu, teismuose vyko 1,5 metų. Vilniečiams teko pasitraukti. Tačiau ir pralaimėjusieji, ir kitos įmonės iš sostinės vis aktyviau veržiasi į Kauną. Savivaldybės atstovai teigė, kad tokią teisę verslininkai turi, – svarbu, kiek prašo už paslaugas ir ar yra patikimi.

Gyventojai buvo neaktyvūs

Piliakalnio gatvės 11-ąjį daugiabutį nuo 2006 metų administravo įmonė „Būsto valda“. 2016 metais gyventojai privalėjo pareikšti savo nuomonę, koks administratorius toliau rūpinsis šiuo daugiabučiu. Gyventojai, net jei administratoriaus keisti ir nenorėjo, vis tiek apie savo pasirinkimą turėjo pranešti savivaldybei.

Tačiau neaktyvūs Piliakalnio gatvės daugiabučio gyventojai to nepadarė.

„Mes to tiesiog nežinojome. Iš kur gali žinoti visus naujus reikalavimus? Apie tai negirdėjome ir iš savo namo administratoriaus atstovų“, – pasakojo daugiabučio gyventoja Leonora Kolkiženkova.

Kadangi gyventojai savo valios nepareiškė, Kauno savivaldybė paskyrė naują namo administratorių. Juo tapo vilniečių bendrovė „Naujininkų ūkis“.

„Būsto valdos“ atstovai tuo liko nepatenkinti. Ginčas su savivaldybe 2016 metų vasarą persikėlė į teismą.

Meistrų laukė dvi savaites

Gyventojai pasakojo, kad „Būsto valdos“ darbu ne visada buvo patenkinti. Namo gyventojas Vladimiras Kolkiženkovas sakė, kad iškilus problemų prisikviesti įmonės meistrus kartais būdavo sudėtinga.

„Gyvename šeštame aukšte. Kartą virš mūsų esančiame bute trūko kanalizacijos vamzdis. Mes kvietėme „Būsto valdos“ meistrus, bet jie atvykti neskubėjo.

Teko laukti dvi savaites. Per tą laiką patys gyventojai bandė susandarinti plyšį, tačiau nuotekos ir smarvė buvo pasiekusios jau 4-ąjį aukštą“, – pasakojo vyras.

Gyventojas pridūrė, kad kai meistrai vis dėlto atvyko, gedimas buvo pašalintas greitai ir kokybiškai.

Pajuto didesnį rūpinimąsi

Kai prasidėjo subruzdimas, kas administruos namą, gyventojai pajuto, kad „Būsto valda“ ėmė dirbti geriau.

„Staiga buvo suremontuotas koridorių apšvietimas. Taip pat išbetonuoti nutrupėję laiptai, vedantys į namą. Paremontuoti ir koridoriuose esantys stikliniai langų blokai“, – pasakojo V.Kolkiženkovas.

Kita namo gyventoja Jadvyga Kiūdienė sakė, kad namui „Būsto valda“ paskyrė ir naują vadybininką.

„Tas žmogus tikrai ėmėsi darbų. Su mumis susipažino, klausinėjo, ką norėtume name pagerinti, stengėsi dirbti. Tačiau viskas staiga sustojo. Sužinojome, kad mums paskirtas kitas administratorius. Vėliau – kad prasidėjo teismai. Mes buvome įtraukti į teismus, o namu niekas nebesirūpino“, – pasakojo moteris.

Išsigando nežinomos įmonės

Namo gyventojai teigė, kad kito namo administratoriaus nenori.

„Kad ir kaip dirbo „Būsto valda“, kitos įmonės nenorime. Ypač jei ji ne iš Kauno. „Naujininkų ūkis“ yra vilniečių bendrovė. Kyla įtarimų, kad jie neranda darbo savo mieste, todėl bando skverbtis į Kauną. Bijome, kad toks administratorius bus dar blogesnis“, – sutartinai kalbėjo gyventojai.

Susidūrę su problemomis dėl administratoriaus daugiabučio gyventojai tapo aktyvesni. Moterys ėmė rinkti parašus, liudijančius, kad gyventojai nori, jog jų namą prižiūrėtų „Būsto valda“.

„Pagaliau pavyko surinkti daugiau kaip pusės butų savininkų parašus. Žmonės pasirinko „Būsto valdą“. Tikimės, kad į mūsų norus bus atsižvelgta“, – sakė gyventojų parašus pati rinkusi namo gyventoja Zuzana Gritėnienė.

Buvo padaryta klaida?

Įmonės „Būsto valda“ direktorius Šarūnas Eidintas pasakojo, kad Piliakalnio gatvės 11 name yra 108 butai, tačiau gyventojai nesidomėjo nauja daugiabučių administratorių skyrimo tvarka. Todėl savivaldybė paskyrė administratorių, kuris už savo paslaugas pasiūlė mažesnę kainą.

Tačiau „Būsto valdos“ vadybininkams bendraujant su gyventojais paaiškėjo, kad šie nieko keisti nenori, todėl įmonei liko tik jų interesus ginti teisme.

„Procesas aiškinantis, kas vis dėlto rūpinsis šiuo daugiabučiu, užtruko. Gyventojai pagaliau jau yra pareiškę savo norus. Savivaldybei tai žinoma, ir kitą mėnesį teisme pasirašysime taikos sutartį. Toliau rūpinsimės šiuo pastatu“, – sakė Š.Eidintas.

Įmonės vadovas įsitikinęs, kad nauja tvarka, jog gyventojai net tuo atveju, kai nieko nenori keisti, vis tiek turėjo apie tai pranešti savivaldybei, buvo perdėta.

„Reikėjo atlikti daug darbo, kurio niekam nereikia.

Dėl tokios pat situacijos bėdų ir teismų turėjome dar dėl vieno daugiabučio K.Baršausko gatvėje“, – sakė „Būsto valdos“ vadovas.

Žengti į Kauną nepavyko

Įmonės „Naujininkų ūkis“ direktorius Sigitas Čirba pasakojo, kad bendrovė šia veikla užsiima nuo 1992 metų. Vilniuje įmonė administruoja 600 pastatų.

„Atsiradus galimybei teikti savo paslaugas įvairiuose miestuose pabandėme ateiti į Kauną. Dalyvavome konkurse dėl dviejų namų administravimo. Nors laimėjome, įkelti kojos į miestą nepavyko. Kauno įmonės aršiai kovoja už savo rinkos dalį, todėl teko pasitraukti“, – pasakojo S.Čirba.

Vilniaus įmonės vadovas sakė, kad gyventojai greičiausiai tikrai išsigando naujų administratorių iš kito miesto.

„Jei būtume pradėję administruoti 30–40 pastatų, Kaune būtume įkūrę savo filialą. Tačiau ir be biuro Kaune paslaugas būtume teikę kokybiškai. Skambučių centras, elektroninė bendravimo sistema juk gali veikti bet kokiame mieste.

Darbuotojai nuolat budi ir stebi pranešimus bei nusiskundimus. Būtume samdę vietinius reikiamus darbininkus. Ekipažų su jais iš Vilniaus į Kauną tikrai nebūtume siuntę“, – pasakojo „Naujininkų ūkio“ vadovas.

S.Čirba sakė, kad nors įžengti į Kauną kol kas nepavyko, bandys tai daryti ateityje.

Darbai paskirstomi nedelsiant

Kęstutis Vanagas

Įmonės „Senamiesčio ūkis“ direktorius

Įmonė „Senamiesčio ūkis“ yra pasirašiusi sutartį su techniniu prižiūrėtoju – bendrove „Pastatų meistrai“, kurie paslaugas teikia didžiuosiuose Lietuvos miestuose.

Kadangi visos gyventojų užklausos yra gaunamos per įmonių grupės „Civinity“, kuriai priklauso „Senamiesčio ūkis“, klientų aptarnavimo centrą, darbai techniniam prižiūrėtojui paskiriami iš karto, atsižvelgiant į užklausą pateikusio gyventojo gyvenamąją teritoriją.

Šiuo metu „Senamiesčio ūkio“ administruojamų namų Kaune nėra daug, todėl darbuotojų netrūksta.

Ateityje, atsižvelgiant į gyventojų poreikius ir jeigu bus nuspręsta stiprinti „Senamiesčio ūkio“ pajėgas Kauno regione, bus stiprinama ir administravimo funkcijas atliekančių specialistų komanda.“

Pasiūlė mažesnes paslaugų kainas

Kęstutis Miškinis

Kauno savivaldybės Daugiabučių namų administravimo ir renovavimo skyriaus vedėjas

„Piliakalnio gatvės 11 namo gyventojams balsavimas dėl administratoriaus buvo organizuojamas du kartus ir abu kartus neįvyko. Pirmą kartą iš 108 būstų savininkų savo valią išreiškė 23, antrą – 22 gyventojai.

Todėl savivaldybė skyrė kitą administratorių – „Naujininkų ūkį“. Tai buvo padaryta dėl to, kad ši įmonė pasiūlė mažesnes paslaugų kainas. Buvo atsižvelgta ir į jų ilgametę darbo patirtį.

Tačiau gyventojai tik neseniai pagaliau pareiškė savo valią ir šį namą toliau administruos „Būsto valda“.

Pretenduoti administruoti daugiabučius namus gali įmonės iš visos Lietuvos, jei jų veikla atitinka teisės aktus, jei pasiūlo mažiausią paslaugų kainą ir turi darbo patirties šioje srityje.

Iš viso Kaune šiuo metu dirba 10 įmonių, kurios prižiūri daugiabučius namus. Pavyzdžiui, „Senamiesčio ūkis“ taip pat yra vilniečių firma. Ji administruoja 37 namus, daugiausia esančius Aleksote, miesto centre ir senamiestyje.

Kaune yra 2125 daugiabučiai. 1021 namo gyventojai pasirinko kitus administratorius. Daugiausia gyventojų atsisakė „Būsto valdos“ paslaugų. Dažniausiai žmonės rinkosi Kauno butų ūkio bendrovę.

Pareikšti savo valią dėl namo administratoriaus, net jie jis ir nesikeičia, buvo vienkartinis reikalavimas. Dabar, kai tai padaryta ir gyventojai savo administratoriumi patenkinti, pakartotinai to daryti nereikės. Tačiau jei kauniečiai nori keisti namo administratorių, tai gali padaryti bet kada.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.