Tarsi pasityčiojimas – naujas liftas nustojo veikti jau po valandos

„Kaip perėja pastatyta? Kaip žmonės sako, ant snarglių. Tiek daug visko jau pirmomis dienomis išlindo, o kas bus vėliau?“ – negailėdamas ir riebesnių žodžių dėstė požeminėje perėjoje po Laisvės prospektu užkalbintas Jaroslavas.

Užnešti stačiais laiptais vaikišką vežimėlį Marinai padėjo paslaugus praeivis. <br>D.Umbraso nuotr.
Užnešti stačiais laiptais vaikišką vežimėlį Marinai padėjo paslaugus praeivis. <br>D.Umbraso nuotr.
Paspaudęs mygtuką Kazimieras neslėpė nusivylimo liftu – teko lipti laiptais.
Paspaudęs mygtuką Kazimieras neslėpė nusivylimo liftu – teko lipti laiptais.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

2018-04-09 16:02

Brokas plika akimi matyti, o pensininkai, neįgalieji, motinos su vežimėliais patiria ir nepatogumų.

Anksčiau Laisvės prospektą buvo galima kirsti šviesoforu reguliuojama perėja, o dabar tenka leistis į požemį savomis kojomis, nes liftas neveikia. Bet kopti laiptais ne visi pajėgia.

Prie lifto rikiavosi eilė

Laiptais leidžiantis į požeminę perėją nesunku pastebėti šlapias sienas – vanduo skverbiasi pro stiklinį nesandarų stogą.

Pirmą ir apatinę pakopą žyminčios ryškios geltonos juostelės nuo laiptų nusilupo jau perėjos atidarymo dieną kovo 30-ąją.

Bet Karoliniškių gyventojams blogiausia, kad išgirtas perėjos liftas neveikia.

Sako, jis įstrigo praėjus valandai po atidarymo.

Perėjoje prie lifto praėjusį antradienį rikiavosi eilė. Kazimieras spaudė mygtuką, tačiau kabina iš viršaus nenusileido.

Jis prisipažino, kad kopti į viršų sunku, tad tikėjosi pakilti liftu: „Pas mus vis ko nors iki galo nepadaro. Gaila. Nežinau, kaip reikės tais laiptais laipioti“, – sielojosi vyras.

Jo žodžiais, aplink gyvena daugybė vyresnio amžiaus žmonių, kurie dėl to patirs nepatogumų. Juk reikia nueiti ne tik į parduotuves abipus Laisvės prospekto, bet ir Karoliniškių polikliniką.

Atidarius požeminę perėją antžeminė iš karto buvo uždaryta.

„Ir vakar, ir užvakar liftas neveikė. Kas nors tvorą tikrai išvers ir vaikščiosime per gatvę kaip anksčiau vaikščiojome. Nėra ko iš mūsų tyčiotis“, – širdo pusamžė moteris.

Nešė vaikišką vežimėlį

Marina taip pat ketino pasinaudoti liftu, nes vaikišką vežimėlį užtempti stačiu nuolydžiu – ne jos jėgoms.

Tačiau, kabina ir vėl nenusileido, tad užkelti vežimėlį padėjo praeivis.

Moteris pasakojo, kad prekybos centro „Lidl“ pusėje liftas veikė. Bet kitoje pusėje ji įkliuvo.

Gyventojai pastebėjo ir tai, kad perėjos sienos nepadengtos specialiais dažais, tad sakė nenustebsią, jei netrukus jos bus išterliotos grafičiais.

Spaudžia ne tą mygtuką

Šalia naujosios perėjos lifto užrašytas bendrovės avarinės tarnybos telefono numeris. Atsiliepusi operatorė informaciją perduoda „Baltijos liftams“.

Šios įmonės vadovas Jevgenijus Vasiljevas neigė, kad perėjoje įrengti liftai buvo sugedę. Anot jo, perėjoje įrengti keltuvai, skirti judėjimo negalią turintiems asmenims.

„Jau pirmosiomis valandomis avarinė tarnyba fiksavo pranešimus dėl neveikiančių keltuvų. Atvykę į vietą rasdavome nuspaustą avarinio sustabdymo mygtuką, kuris yra privalomas tokio tipo įrenginių kabinoje“, – pasakojo J.Vasiljevas.

Keltuvai skirti judėjimo negalią turintiems asmenims, todėl turi ir daugiau valdymo ypatumų, dėl kurių ir skiriasi nuo įprastinių liftų.

Pavyzdžiui, norint išsikviesti keltuvą reikia kelias sekundes palaikyti nuspaustą iškvietimo mygtuką. Norint, kad keltuvas judėtų į pasirinktą aukštą, mygtuką reikia laikyti nuspaustą tol, kol keltuvas pasieks sustojimo aikštelę. Visi šie ir kiti valdymo ypatumai esą yra įdiegti dėl asmenų, kurie naudojasi keltuvu, saugumo.

J.Vasiljevas aiškino, kad keltuvai ištisą parą stebimi saugos tarnybos. Jeigu yra reikalas, nedelsiant siunčiamas ekipažas. Liftų avarinė tarnyba į gedimus taip pat reaguoja visą parą, todėl ir keltuvai esą veikia be pertraukų.

Panašūs keltuvai turėtų atlaikyti 10–15 metų. Tačiau jų veikimo amžius tiesiogiai priklauso nuo tvarkingo naudojimo ir profesionalios priežiūros.

Tekdavo stabdyti eismą

Nauja požeminė perėja – 43 metrų ilgio ir 4 metrų pločio. Jai įrengti prekybos tinklas „Lidl Lietuva“ skyrė 291 tūkst. eurų, tiek pat atseikėjo savivaldybė.

Anksčiau pėstieji ir dviratininkai kirsti judrų Laisvės prospektą toje vietoje galėjo tik antžemine perėja, todėl tekdavo stabdyti transporto eismą.

Laisvės prospektu piko metu per valandą važiuoja daugiau kaip 3,5 tūkst., o per parą – apie 17 tūkst. automobilių. Dėl po žeme perkeltos perėjos kiekviena kelionė Laisvės prospektu sutrumpės apie minutę.

Tik prieš savaitę iškilmingai Karoliniškėse atidarytoje pėsčiųjų perėjoje liftas jau neveikia, per sienas varva vanduo, o laiptų pakopas pažyminčios juostelės spėjo nusitrinti.

Prie keltuvo suraitė ilgą instrukciją

Savivaldybė giriasi, kad tai jau antra šiuolaikiška požeminė perėja. Praėjusį rudenį atidaryta panaši perėja po itin judriu Pilaitės prospektu ties Papilėnų gatve.

Ši perėja kritikos sulaukė taip pat dėl keltuvų. Ilgą laiką jie išvis neveikė.

Dabar skelbimų, kad keltuvai neveikia – nebėra. Vietoj jų pakabinta net 13 punktų instrukcija.

„Valdymas reikalauja laikyti nuolat paspaustą mygtuką, atleidus mygtuką keltuvas visiškai sustoja. Visi mygtukai, išskyrus avarinio stabdymo raudonos spalvos mygtuką „Stop“, veikia su užlaikymu apie 10 sek.“ Tai – tik keli instrukcijos perlai. Jai perskaityti ir suprasti reikia tikrai nemažų pastangų.

Pasirodo, pasinaudojus keltuvu reikia paspausti mygtuką „Platformą užlenkti“. Kai platforma bus užlenkta, būtina dar spustelėti mygtuką „Užtvarą į vertikalią padėtį“. Tik tada keltuvu galės pasinaudoti kitas asmuo.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.