Cirkas už mokesčių mokėtojų pinigus: Vilniaus savivaldybė sukėlė tikrą sumaištį

Vilniečiai pasipiktinę ir sunerimę. Vilniaus miesto savivaldybė, šiuo metu organizuojanti daugiabučių namų administratoriaus rinkimus, toliau klimpsta į rinkimų nesklandumų liūną.

Pasirodo, kad kai kurie vilniečiai išvis liko be balsavimo biuletenių, o kai kurie jų gavo net po tris ar keturis, nors priklausė tik vienas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Pasirodo, kad kai kurie vilniečiai išvis liko be balsavimo biuletenių, o kai kurie jų gavo net po tris ar keturis, nors priklausė tik vienas.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Būsto rūmų“ teisininkas Andrius Iškauskas teigė, kad asociacija gavo labai daug daugiabučių gyventojų skundų ir nerimą keliančios informacijos.<br>V.Balkūno nuotr.
„Būsto rūmų“ teisininkas Andrius Iškauskas teigė, kad asociacija gavo labai daug daugiabučių gyventojų skundų ir nerimą keliančios informacijos.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 3, 2018, 2:01 PM

Daugiabučių gyventojus aprūpinusi balsavimo biuleteniais, kurie miestiečiams kainavo beveik 50 tūkst. eurų, pati savivaldybė viskuo pasirūpino ne iki galo. Pasirodo, kad kai kurie vilniečiai iš viso liko be balsavimo biuletenių, o kai kurie jų gavo net po tris ar keturis, nors priklausė tik vienas.

„Tai kaip galima užtikrinti balsavimų skaidrumą, kai biuleteniai dalinami nesvarbu kaip, o dar ir jų pristatymo tvarka kelia rimtų abejonių dėl skaidrumo“, – barėsi daugiabučių namų gyventojai.

Žaidžiami žaidimai?

Netrukus po to, kai buvo paskelbta daugiabučių būsto administratorių atranka, į „Būsto rūmų“ asociaciją ėmė plūsti gyventojų skundai.

Pasirodo, kad žmonės net norėdami negali sudalyvauti būsto administratoriaus rinkimuose, nes tiesiog negauna balsavimo lapelių. Tiesa, o kai kurie gauna net po keturis, kai priklauso tik vienas.

Štai Justiniškių mikrorajone gyvenanti Marija Gergelienė sakė susidūrusi su labai įdomiu atveju. Kaip pasakojo, moteris gavo net keturis balsavimui skirtus biuletenius.

„Kiek žinau yra balsuojama nuo buto, bet mes kažkodėl gavome keturis skirtingus balsavimo lapelius. Jei visus supildyčiau pasirinkdama skirtingus administratorius, įdomu, kaip jie išrinktų, kurį, galiausiai, pasirinko mano butas?“, – juokėsi ir klausė moteris.

Jos įsitikinimu, administratoriaus rinkimai nėra skaidrūs.

„Čia žaidžiami kažkokie žaidimai ir daromos aferos“, – sakė Marija.

Paliko ant ledo

Kol Marija teigė gavusi keturis biuletenius, Fabijoniškių mikrorajone gyvenantis Aleksandras Levickis pasakojo, kad išvis liko be balsavimo lapelio.

„Mano name buvo tik skelbimas, kuriame parašyta, kad įeikite į tokį ir tokį internetinį puslapį ir darykite taip ir taip. Turiu pasakyti, kad jokio biuletenio ten nebuvo, tik visų administratorių deklaracijos. Aš tam sugaišau dvi valandas, kol, galiausiai, neapsikentęs paskambinau savo anūkui“, – pasakojo Aleksandras. Iš kito miesto galo atvažiavęs anūkas tada vyrui atvežė balsavimo biuletenį.

Visgi Aleksandras įsitikinęs, kad „tokia tvarka“ tiesiog norima pasityčioti iš vyresnių žmonių.

„Kitiems pristatė laiškus su biuleteniais, o mums ne. Maždaug, lįskite į internetą ir balsuokite. Bet juk ne pas kiekvieną yra internetas, ne kiekvienas gali ir moka pasinaudoti kopijavimo paslaugomis, ne kiekvienas kopijavimo aparatą turi“, – pyko jis.

Antras, taip pat labai svarbus dalykas, anot vyro, kad šis balsavimas vyksta vasarą – kai visi atostogauja.

„Tikrai nebus tinkamai balsuojama, kaip turėtų būti. Neapgalvotas reikalas. Kas gi galėjo balsuoti nuo liepos 11 iki 31 d. , kai toks oras“, – sakė pagyvenęs vyras ir pridūrė, kad pakabinti skelbimą, kuris žmogų nuveda į tamsų mišką – tikra kvailystė ir gyventojų laiko gaišimas. Taip pat užsiminė, kad galbūt taip daroma siekiant tam tikrų konkrečių tikslų.

Visuotinė daugiabučių namų administratorių atranka Vilniuje buvo paskelbta liepos 11 dieną ir truko iki liepos mėnesio pabaigos. Jei gyventojai neišsirinks namo prižiūrėtojo, bus skelbiamas antras turas. Jei ir tada gyventojai neprabalsuos, savivaldybė administratorių išrinks pati.

Balsus renka nelegaliai?

Gyventojai nepatenkinti ir biuletenių grąžinimo tvarka. Pagal savivaldybės patvirtintą tvarką tai galima padaryti dviem būdais: atnešti užpildytą biuletenį į savivaldybę arba nuskenuoti dokumentą ir nusiųsti jį elektroniniu paštu.

Štai Architektų gatvėje gyvenantis Saulius pasakojo susidūręs su dar vienu variantu. Vyras teigė, kad jų name užpildytus biuletenius prašoma mesti į specialią laiptinėje pastatytą balsadėžę, tačiau vyras tokiais dalykais nepasitikintis, mat tokia balsavimo tvarka nėra legali.

„O jei man įmetus savąjį paskui mano balsas bus neužskaitytas, o gal, dar geriau, biuletenis pakeistas kitu ir nubalsuota už kitą administratorių? Kažkokia netvarka. Ne taip viskas turėtų būti. Dabar rezultatus galima padaryti tokius, kokius nori“, – sakė Saulius.

Anot jo, jis skenuotą biuletenį elektroniniu paštu siuntė tiesiai į savivaldybę.

„Bet kaip tai padaryti vyresniems žmonėms? Jiems nelieka nieko kito, tik patiems biuletenius nešti į savivaldybę“, – rūpinosi Vilniaus Architektų gatvės gyventojas.

Ar pagyvenę žmonės išties neštų biuletenius į Konstitucijos prospektą? Ko gero, nelabai.

Užvertė skundais

„Būsto rūmų“ teisininkas Andrius Iškauskas teigė, kad asociacija gavo labai daug daugiabučių gyventojų skundų ir nerimą keliančios informacijos.

„Matosi, kad Vilniaus savivaldybė visiškai nevaldo situacijos. Vyksta chaosas. Teko girdėti, kad jie dabar kaltina daugiaubučių administratorius. Taip jau būna, kai vagiui dega kepurė“, – situaciją komentavo A.Iškauskas.

Jis pabrėžė, kad savivaldybė neturėjo jokio protokolo, kaip tokie administratoriaus rinkimai galėtų būti vykdomi: kaip biuleteniai galėtų būti įteikiami, kaip surenkami. Pasak jo, tik liepos gale pasitarimo metu buvo imtąsi klausimo, kaip tai turėtų būti daroma.

„Manau, kad pati savivaldybė suprato, jog tą šaršalą reikia tvarkyti, tik viskas įvyko vėlokai“, – sakė specialistas ir pasakojo, kad kai kurie gyventojai gavo po du biuletenius, kiti – negavo išvis.

Jo manymu, toks kišimasis į daugiabučių gyventojų gyvenimą išvis yra neteisėtas.

„Dar pradėkime reguliuoti, kaip gyventi santuokoje. Manau, kad čia siekiama sukompromituoti pirmąjį turą, vėliau ir antrąjį, kad savivaldybė galėtų paskirti sau patogius administratorius“, – pyko A.Iškauskas.

Savivaldybė ginasi

Susisiekus su Vilniaus miesto savivaldybės Miesto plėtros departamento direktoriaus pavaduotoja Stase Kvederiene, ji tikino, kad už biuletenių išnešiojimą po daugiabučius buvo atsakingas Lietuvos paštas, tačiau neatmetė galimybės, kad kartais savininkai kelis biuletenius galėjo gauti ir dėl to, nes jiems priklauso keletas patalpų.

Tiesa, taip pat tikino, kad kai kuriuose daugiabučiuose namuose savivaldybė organizuoja ir kartotinius balsavimus raštu, todėl galėjo būti ir taip, kad daugiabučiai namai, kuriuose pirmasis balsavimas neįvyko, galėjo gauti ir kartotinius balsavimo biuletenius.

Paklausus, ar legalu užpildytus biuletenius rinkti laiptinėse pastatytuose balsadėžėse ir ar žmonės turėtų pasitikėti tokia balsų rinkimo priemone, specialistė tikino, kad savivaldybės administracija daugiabučių namų biuleteniuose nėra nurodžiusi tokio jų grąžinimo būdo.

„Tokie administratorių atlikti veiksmai yra savavališki. Dėl tokių administratorių veiksmų savivaldybė kreipėsi į prokuratūrą prašydama pradėti administratorių atžvilgiu ikiteisminį tyrimą dėl nusikalstamų veikų“, – sakė S.Kvederienė.

Tiesa, tai, kad vyresnio amžiaus žmonės patys biuletenius turi pristatyti į savivaldybę arba atsiųsti skenuotą kopiją, specialistė sakė mananti, kad tai padaryti sudarytos galimybės buvo pakankamos.

„Jeigu vyresnio amžiaus žmonėms yra per toli atnešti biuletenį savivaldybei, tai gali pateikti seniūnijai, kurios teritorijoje yra daugiabutis namas, nes seniūnija yra savivaldybės struktūrinis padalinys, kuri ir pristatys balsavimo raštu biuletenius organizatoriui.

Manome, kad sudarėme galimybes tiek senyvo amžiaus, tiek jauniems žmonėms išreikšti savo valią pasirenkant administratorių. Ateityje organizuojant balsavimą raštu dėl administratoriaus pasirinkimo balsavimo raštu biuletenyje nurodysime, kada balsavimo raštu biuletenį galima pateikti seniūnijai, kurios teritorijoje yra daugiabutis namas“, – sakė ji.

Balsavimo raštu biuletenių spausdinimo ir vokavimo paslauga kainuos apie 8 tūkst. 500 eurų, Lietuvos pašto išnešiojimo paslauga apie 40 tūkst. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.