Taupydami atostogų biudžetą gyventojai dažniau gaminasi patys nei valgo kavinėse

Šiemet pajūrio verslininkai džiaugiasi itin karšta vasara. Kol vieni skaičiuoja rekordinį pelną, kiti planuoja, kaip sutaupyti. Poilsiautojai vis dažniau ieško nakvynės su virtuvėle, kad galėtų patys gaminti maistą ir kavinėse ar restoranuose neišleistų krūvos pinigų. Tokią tendenciją atskleidžia visuomenės nuomonės tyrimų bendrovės „Vilmorus“ atlikta gyventojų apklausa.

Poilsiautojai vis dažniau ieško nakvynės su virtuvėle, kad galėtų patys gaminti maistą ir kavinėse ar restoranuose neišleistų krūvos pinigų.<br>D.Umbraso nuotr.
Poilsiautojai vis dažniau ieško nakvynės su virtuvėle, kad galėtų patys gaminti maistą ir kavinėse ar restoranuose neišleistų krūvos pinigų.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 27, 2018, 11:52 AM

Statistikos departamento duomenimis, viešbučių, kavinių ir restoranų paslaugų kainos per metus pakilo beveik 5 proc., palyginus su ankstesne vasara. Tačiau nakvynė ir maistas Lietuvoje nėra patys brangiausi – pernai šalies restoranų ir viešbučių paslaugų kainos sudarė 69 proc. ES kainų vidurkio.

Daugiausia atostogų išlaidų pajūryje sudaro apgyvendinimo kaina. Palangos verslininkai skelbia, kad nakvynė privačiame sektoriuje rugpjūčio mėnesį gali svyruoti nuo 25 iki 60 eurų už naktį. Į šią kainą kai kur įeina ir nedidelė virtuvė. Tuo tarpu Neringoje gali tekti pakloti ir 100 eurų už naktį.

Ne ką mažiau išlaidų atostogų metu tenka ir maitinimui. Pavyzdžiui, Palangos kavinėse ir restoranuose vienas asmuo gali pavalgyti dviejų patiekalų dienos pietus, kurie kainuoja nuo 3 iki 10 eurų. Tačiau pusryčių ir vakarienės metu už patiekalus gali tekti sumokėti dar daugiau.

Gyventojų apklausa rodo, kad nemažai žmonių pageidauja apsistoti ten, kur yra virtuvėlė. Du trečdaliai apklaustųjų (67 proc.) atostogaudami gaminasi patys, o likusieji (33 proc.) valgo kavinėse ir restoranuose. Kavinėse žymiai dažniau maitinasi aukštesnes pajamas (601 euras šeimos nariui ir daugiau) gaunanti žmonių grupė (63 proc.).

Vieni poilsiautojai tikisi taip sutaupysią pinigų, kiti teigia maistą gaminantys patys dėl saugumo, nes taip elgiasi poilsiaudami visur. Apklausos duomenimis, vasarą leisdami laiką Lietuvos pajūryje gyventojai linkę išleisti iki 300 eurų. Tokią sumą įvardijo daugiau nei du trečdaliai (68 proc.) respondentų. Penktadalis (22 proc.) gyventojų atostogoms išleidžia nuo 300 iki 500 eurų.

Atostogoms ir laisvalaikiui gyventojai paprastai taupo iš anksto arba leidžia paskutinę algą. Visgi, kaip sako vartojimo paskolų bendrovės „Vivus.lt“ marketingo vadovė Justina Ambrasienė, dalis gyventojų atostogoms nevengia pasiskolinti.

„Artėjant naujiems mokslo metams, dalies gyventojų atostogų planus pristabdo rūpesčiai dėl biudžeto. Pastebime, kad protingai ir atsakingai įvertinę savo finansines galimybes, vasaros metu žmonės investuoja į savo sveikatą bei poilsį ir ryžtasi imti vartojimo kreditą. Tai vienas iš finansinių sprendimų rudenį į darbus ir mokyklas grįžti pailsėjus“, – komentuoja J.Ambrasienė.

Paprastai prasidedant rudeniui, kainos kurortuose krenta, kai kur jos sumažėja ir perpus. Dėl šios priežasties dalis gyventojų savo atostogas pajūryje planuoja rugsėjo – spalio mėnesiais.

2018 metų balandžio 6 – 15 d. „Vilmorus“ atlikto tyrimo metu apklausti 1002 Lietuvos gyventojai (18 metų ir vyresni).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.