Vilniuje – sumaištis: senąjį būsto administratorių pakeitė nauju, o sąskaitas gauna iš abiejų

Šiemet sostinės daugiabučiuose namuose vykstant administratorių atrankai vis dar nepavyksta išvengti sumaišties. Neaiškiai atliekamas balsavimas, vaikščiojimas po namus, įtikinėjant savo nauda, parašai, kurių patys gyventojai tikina nepasirašinėję ir būsto administratorių peštynės – tokiais atvejais vis dažniau skundžiasi vilniečiai.

Po daugiabučio administratoriaus rinkimų gyventojai gavo sąskaitą tiek iš senojo, tiek iš naujojo administratoriaus.<br>D.Umbraso nuotr.
Po daugiabučio administratoriaus rinkimų gyventojai gavo sąskaitą tiek iš senojo, tiek iš naujojo administratoriaus.<br>D.Umbraso nuotr.
Po daugiabučio administratoriaus rinkimų gyventojai gavo sąskaitą tiek iš senojo, tiek iš naujojo administratoriaus.<br>AP nuotr.
Po daugiabučio administratoriaus rinkimų gyventojai gavo sąskaitą tiek iš senojo, tiek iš naujojo administratoriaus.<br>AP nuotr.
Po daugiabučio administratoriaus rinkimų gyventojai gavo sąskaitą tiek iš senojo, tiek iš naujojo administratoriaus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Po daugiabučio administratoriaus rinkimų gyventojai gavo sąskaitą tiek iš senojo, tiek iš naujojo administratoriaus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Po daugiabučio administratoriaus rinkimų gyventojai gavo sąskaitą tiek iš senojo, tiek iš naujojo administratoriaus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Po daugiabučio administratoriaus rinkimų gyventojai gavo sąskaitą tiek iš senojo, tiek iš naujojo administratoriaus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Po daugiabučio administratoriaus rinkimų gyventojai gavo sąskaitą tiek iš senojo, tiek iš naujojo administratoriaus.<br>V.Balkūno nuotr.
Po daugiabučio administratoriaus rinkimų gyventojai gavo sąskaitą tiek iš senojo, tiek iš naujojo administratoriaus.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Sep 4, 2018, 3:19 PM, atnaujinta Sep 21, 2018, 4:03 PM

Su lrytas.lt susisiekusi vilnietė Rūta (pavardė redakcijai žinoma) guodėsi, kad situacija darosi nevaldoma: liepos mėnesį neaiškiomis aplinkybėmis būsto priežiūrą užsitikrinęs naujasis daugiabučio administratorius „Orenus“, anot jos, konkursą laimėjo sukčiaudamas, o senasis administratorius – „Lazdynų butų ūkis“ – neatiduoda administravimo teisės ir toliau siunčia savo darbuotojus tvarkyti būsto aplinką.

Tokios administratorių savivalės padarinys – rugpjūčio mėnesį gyventojams pateikta sąskaita tiek iš senojo, tiek iš naujojo administratoriaus.

Įtarimus sukėlė balsavimas

Rūta gyvena Lazdynų mikrorajono Architektų gatvės 32-ajame daugiabutyje. Dėl naujai priimtos tvarkos, kuomet patys daugiabučių gyventojai balsavimo būdu gali išsirinkti būsto administratorių, jos name šių metų pavasario pradžioje vyko daugiabučio administratoriaus rinkimai.

Iki tol būstą administravo „Lazdynų butų ūkis“, kuriam būsto gyventojai didelių nusiskundimų tikino neturėję, o su administratoriumi siejo tam tikri įsipareigojimai.

„Mūsų namas prieš keturis metus buvo renovuotas ir „Lazdynų butų ūkis“ mums iš tiesų pasitarnavo, o kalbant apie finansavimą, kai kurie klausimai dar nėra išspręsti. Senasis administratorius mums palankus, norint užbaigti visus renovacijos reikalus“, – paaiškino Rūta.

Tačiau, anot jos, dideliu konkurentu senajam administratoriui tapo bendrovė „Orenus“, kuri į antrą etapą išėjo dėl to, kad pasiūlė pačią mažiausią kainą.

Namo gyventojai įtarimų sukėlė ne tik pati įmonė, kurios viešai prieinamoje informacijoje nurodyta, kad ją sudaro vos 6 darbuotojai, kurių vidutinis atlyginimas yra 50 eurų už mėnesį, bet ir antrojo etapo balsavimas.

„Po butus vaikščiojo „Orenus“ atstovai ir įtikinėjo pasirašyti už jų įmonę. Buvo atėję ir į mano butą, bet aš paklausiau, kaip jie apskritai įsivaizduoja tokio namo administravimą, kai turi tiek mažai darbuotojų.

Jie argumentavo, kad samdo kitas įmones ir viskas yra tvarkoje. Taip pat pradėjo aiškinti, kaip prastai sutvarkytas mūsų namas, kad jame nepabaigtas remontas ir panašiai“, – prisiminė vilnietė.

Rinkimų nugalėtoją gyventojai sužinojo liepos pradžioje, kuomet visose laiptinėse buvo iškabinti plakatai su „Orenus“ logotipais.

Vienas mėnuo – dvi sąskaitos

Kaip pasakojo Rūta, pirmasis akibrokštas įvyko tuomet, kai rugpjūčio pradžioje ji gavo sąskaitą už liepos mėnesį. Joje – suma už būsto administravimo paslaugas tiek iš senojo, tiek iš naujojo administratoriaus.

„Orenus“ suma buvo beveik 15 eurų. Man sukėlė įtarimų kelios sąskaitoje įrašytos eilutės, pavyzdžiui, lifto amortizacija. Paklausiau, už ką tie pinigai renkami, ir man atsakė, kad surinkus fondą kada nors bus galima pakeisti liftus. Bet pas mus namas yra renovuotas ir abu liftai yra pakeisti naujais.

Taip pat pamatėme, kad sąskaitą už visą mėnesį mums išrašė ir „Lazdynų butų ūkis“, – sakė pašnekovė.

Paskambinusi į „Lazdynų butų ūkį“ išsiaiškinti, kodėl gyventojai turi mokėti už nutrauktas paslaugas, jai buvo atsakyta, kad administratorius ir toliau tęsia savo paslaugas. Naujasis administratorius taip pat patikino, kad tai jam priklauso daugiabučio priežiūra.

Savivaldybėje moteris tik išgirdo, kad rinkimai įvyko teisėtai ir jie nieko daugiau negali paaiškinti.

Pasikalbėjusi su kaimynais Rūta nustebo: pasirodo, jau ne vienas namo gyventojas kreipėsi į savivaldybę ir gavo balsavimo biuletenių išklotinę, iš kurios, anot jos, paaiškėjo, jog rinkimuose buvo sukčiaujama.

„Orenus“ balsavimą vykdė neteisėtai, nes nuomininkų parašai buvo traktuoti kaip patalpų savininkų. Kiti gyventojai atpažino prie savo vardų padėtus parašus, nors jie iš viso net nebalsavo. Dabar vis dar turime dvi sąskaitas.

„Orenus“ aiškina, kad „Lazdynų butų ūkis“ atsisako perduoti namo administravimą, o aš šiuo atveju net džiaugiuosi. Tos įmonės veikla man yra įtartina, nes, jeigu įmonė siekia laimėti konkursą tokiais nešvariais būdais, tai aš drįstu manyti, kad visos namo lėšos taip pat gali būti taip lengvu būdu pasisavintos ir namo administratorius vargu ar vykdys savo pareigą“, – situacija skundėsi vilnietė.

„Orenus“: siunčiamos „niekinės sąskaitos“

Būsto administratorių „Orenus“ teigimu, balsavimas įvyko skaidriai ir pagal visus teisinius reikalavimus.

„Orenus“ teikia namo administravimo paslaugas nuo 2018 m. liepos 9 d. ir vykdo daugiabučio namo, esančio Architektų g. 32, administravimą, inžinerinių sistemų priežiūrą ir aptarnavimą, šalina avarijas, atlieka papildomus darbus, valo laiptines.

„Lazdynų butų ūkis“ neteikia jokių paslaugų, todėl bet kokios jų pateiktos sąskaitos yra gyventojų mulkinimas ir klaidinimas, siekiant pasipinigauti apgaulės būdu“, – laiške lrytas.lt rašė bendrovės atstovai.

Jie pabrėžė, kad senasis administratorius iki šiol dar nėra pardavęs daugiabučio kaupiamųjų lėšų ir, anot atstovų, apgaule disponuoja gyventojų sukauptus pinigus.

„Orenus“ perspėjo, kad ant tokio kabliuko neužkibtų ir kiti būsto administratorių besirenkantys vilniečiai.

„Jau apmokėjusiems jų sąskaitas, patariame nedelsiant raštu kreiptis į „Lazdynų butų ūkį“ bei pareikalauti sugrąžinti sumokėtas lėšas, kartu nurodant, kad jų išrašytos sąskaitos yra negaliojančios.

Mes jau kreipėmės į teisėsaugą dėl galimai nusikalstamų veiksmų, siekiant apgaulės būdu užvaldyti svetimą turtą, dėl svetimo turto niokojimo (sugadintos inžinerinės sistemos, bendro naudojimo spynos ir kt.) bei gyventojų mulkinimo ir apgaudinėjimo siunčiant niekines sąskaitas“, – vardijo administratoriai.

„Lazdynų butų ūkis“: „Orenus“ veiksmai yra neteisėti

Savo versiją lrytas.lt papasakojo ir bendrovės „Lazdynų butų ūkis“ biuro administratorė Virginija Ambrasienė, kurios teigimu, visi „Orenus“ veiksmai, atliekami daugiabutyje, yra neteisėti.

Anot jos, „Lazdynų butų ūkis“ negali perduoti minėtojo daugiabučio naujai išrinktam administratoriui, nes bendrasavininkams kilo „pagrįstų abejonių dėl pakartotinio administratoriaus pasirinkimo balsavimo skaidrumo“.

„Dalis gyventojų įtaria, kad galėjo būti klastojami jų balsai. Vienas iš bendrasavininkų raštu kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybės administraciją, LR generalinę prokuratūrą. Dėl šio atvejo generalinė prokuratūra pradėjo tyrimą.

Daugiabučio namo atstovai nenori keisti administratoriaus ir prašo mūsų tęsti administravimą, kol nebus ištirtas galimas biuletenių klastojimo atvejis“, – aiškino V.Ambrasienė.

Ji pridūrė, kad „Orenus“ bando patekti į namą, gadina užraktus ir taip sukelia dar daugiau nepatogumų bei išlaidų.

„Užfiksavus atvejį, kai gadinamas daugiabučio namo bendro naudojimo turtas (bendro naudojimo patalpų durys ir spynos), informuotos teisėsaugos institucijos.

Kitų namų gyventojus raginame būti atidiems, nes gauname iš gyventojų užklausas, jog minėta įmonė įvairiais būdais bando perimti administravimą ir kituose daugiabučiuose“, – patikino administratorė.

Savivaldybė: rinkimai vyko teisėtai

Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Miesto ūkio ir transporto departamento Būsto administravimo skyriaus vedėja Eglė Šlajūtė patvirtino, kad Architektų gatvės 32 name iš tiesų neseniai vyko naujojo administratoriaus rinkimai ir pabrėžė, kad sprendimą dėl pageidaujamo administratoriaus pasirinkimo priėmė butų ir kitų patalpų savininkai, o jų pasirinktą administratorių paskyrė savivaldybės administracija.

„Pažymime, kad balsų skaičiavimo komisija visada tikrina, ar balsavo patalpų savininkas, parašų tikrumą tikrina teisėsaugos institucijos. Administracijos direktoriaus įsakymu daugiabučio namo daugumos patalpų savininkų sprendimu, bendrosios nuosavybės administratore yra paskirta bendrovė „Orenus“, – situaciją komentavo miesto savivaldybės atstovė.

Anot jos, „Lazdynų butų ūkio“ įgaliojimai administruoti daugiabučio bendrojo naudojimo objektus pasibaigė paskyrus naują administratorių, tad senasis administratorius privalėjo tinkamai įgyvendinti teisės aktus, kuriuose nurodyta, kad per 30 dienų nuo administravimo pabaigos senasis administratorius perduoda namą naujajam.

E.Šlajūtė pridūrė, kad pati savivaldybė nedalyvauja perdavimo aktų pasirašyme, todėl visus klausimus dėl bendrojo naudojimo objektų, įskaitant ir dokumentų bei sukauptų lėšų, jeigu tokių yra, valdymo perdavimo tarpusavyje turėjo išspręsti bei teisės aktų nustatyta tvarka perdavimo aktu įforminti patys administratoriai.

Savivaldybės atstovė informavo, kad tokiais atvejais pagal Civilinį kodeksą administratorius turi teisę pareikšti su turto administravimu susijusius ieškinius, taip pat įstoti į kitų asmenų pradėtą bylą, susijusią su administruojamu turtu.

„Todėl naujai paskirtas administratorius privalo kreiptis į teismą dėl daugiabučio namo bendrojo naudojimo objektų valdymo neperdavimo, pateikiant visą su tuo susijusią informaciją“, – apibendrino E.Šlajūtė.

* UAB „Orenus“ prašymu, pridedame visą bendrovės pateiktą komentarą.

„Prasidėjus Vilniaus miesto daugiabučių gyvenamųjų namų administratorių atrankai, „Orenus“ džiaugiasi sulaukusi didelio gyventojų skambučių ir elektroninių laiškų srauto, kuomet gyventojai ieško administruojančios įmonės, kuri dirbtų skaidriai, gerbtų gyventojų nuomonę, užtikrintų kokybiškus ir savalaikius darbus už patrauklią kainą.

Vilniaus mieste, daugiabučiams gyvenamiesiems namams, kurie nėra įsteigę bendrijos ar sudarę Jungtinės veiklos sutarties, namą administruojančią įmonę išsirenka namo butų ir kitų patalpų savininkai, o administruojančią įmonė skiria, jos teikiamų paslaugų kontrolę vykdo Vilniaus miesto savivaldybės administracija.

Informuojame, kad Vilniaus miesto savivaldybės administracija vykdė Architektų g. 32, Vilnius butų ir kitų patalpų savininkų balsavimą raštu ir Vadovaujantis Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2013 m. birželio 20 d. nutarimu Nr. 567 patvirtintu Bendrojo naudojimo objektų administratoriaus atrankos ir skyrimo tvarkos aprašu, daugiabučio gyvenamojo namo Architektų g. 32, Vilnius bendrosios nuosavybės administratoriumi daugumos butų ir kitų patalpų savininkų sprendimu pasirinkta „Orenus“.

Patvirtiname, kad juridinis pagrindas, kuriuo remiantis „Orenus“ yra įgaliotas ir įpareigotas rūpintis Architektų g. 32 Vilnius namu yra 2018-06-08 Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymas Nr. 30-2026/18.

Juo remiantis „Orenus“ teikia Architektų g. 32, Vilnius namo administravimo paslaugas nuo 2018 m. liepos 9 d. ir vykdo daugiabučio namo, esančio Architektų g. 32, Vilnius administravimą, inžinerinių sistemų priežiūrą ir aptarnavimą, šalina avarijas, atlieka papildomus darbus, valo laiptines. Taip pat už inžinerinių sistemų priežiūrą yra paskirti atsakingi asmenys, kurie vykdo savo funkcijas teisės aktų nustatyta tvarka.

Remiantis tuo, kas aukščiau aprašyta, „Lazdynų butų ūkis“ neteikia jokių paslaugų Architektų g. 32 name, todėl bet kokios  „Lazdynų butų ūkis“ pateiktos sąskaitos yra gyventojų mulkinimas ir klaidinimas siekiant pasipinigauti apgaulės būdu. Atkreiptinas dėmesys, kad „Lazdynų būtų ūkis“ šiai dienai dar nėra perdavęs Architektų g. 32 Vilnius namo kaupiamųjų lėšų, t.y. apgaulės būdu disponuoja Architektų g. 32, Vilnius gyventojų sukauptomis kaupiamosiomis lėšomis.

Visiems Architektų g. 32, Vilnius butų ir kitų patalpų savininkams, užkibusiems ant „Lazdynų butų ūkis“ apgaulės kabliuko ir jau apmokėjusiems jų sąskaitas, patariame nedelsiant raštu kreiptis į „Lazdynų butų ūkiui“ bei pareikalauti sugrąžinti sumokėtas lėšas, kartu nurodant, kad „Lazdynų butų ūkiui“ išrašytos sąskaitos yra negaliojančios, nes nuo 2018 m. liepos 9 d. Architektų g. 32, Vilnius namą administruoja  „Orenus“.

 „Orenus“ jau kreipėsi į teisėsaugą dėl „Lazdynų butų ūkis“ galimai nusikalstamų veiksmų siekiant apgaulės būdu užvaldyti svetimą turtą (Architektų g. 32, Vilnius butų ir kitų patalpų savininkų sukauptos lėšos), svetimo turto niokojimą (sugadintos inžinerinės sistemos, bendro naudojimo spynos ir kt.) bei gyventojų mulkinimą ir apgaudinėjimą siunčiant niekines sąskaitas.

Įspėjame Architektų g. 32, Vilnius butų ir kitų patalpų savininkus būti atidiems ir saugotis bet kokių „Lazdynų butų ūkis“ provokacijų, ypač susijusių su sąskaitomis, parašais, tariamais skubiais atlikti darbais ir pan.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.