Teismas turės iš naujo spręsti dėl „Snoro“ obligacijų pirkėjų grupės ieškinio

Vilniaus apygardos teismas turės iš naujo spręsti, ar priimti nagrinėti Investuotojų asociacijos suburtos beveik 1,5 tūkst. žlugusio „Snoro“ banko obligacijų pirkėjų grupės ieškinį, nusprendė Lietuvos aukščiausiasis teismas(LAT).

 Vasario 14 dieną priimta nutartimi LAT konstatavo, kad  Vilniaus apygardos teismas ir Lietuvos apeliacinis teismas netinkamai sprendė grupės ieškinio priėmimo klausimus, panaikino pernai balandį iri rugsėjį jų priimtas nutartis ir ieškinio priėmimo klausimą pirmos instancijos teismui grąžino nagrinėti iš naujo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 Vasario 14 dieną priimta nutartimi LAT konstatavo, kad  Vilniaus apygardos teismas ir Lietuvos apeliacinis teismas netinkamai sprendė grupės ieškinio priėmimo klausimus, panaikino pernai balandį iri rugsėjį jų priimtas nutartis ir ieškinio priėmimo klausimą pirmos instancijos teismui grąžino nagrinėti iš naujo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 15, 2019, 12:55 PM, atnaujinta Feb 15, 2019, 12:56 PM

Vasario 14 dieną priimta nutartimi LAT konstatavo, kad  Vilniaus apygardos teismas ir Lietuvos apeliacinis teismas netinkamai sprendė grupės ieškinio priėmimo klausimus, panaikino pernai balandį iri rugsėjį jų priimtas nutartis ir ieškinio priėmimo klausimą pirmos instancijos teismui grąžino nagrinėti iš naujo.

LAT iš dalies sutiko su žemesnės instancijos teismų išvadomis, kad investuotojų grupės pateiktas dokumentas neatitinka grupės ieškinio turiniui ir formai nustatytų reikalavimų, nes tam tikrais atvejais nurodytos netikslios sumos, lyginant su obligacijų pasirašymo sutartyse nurodytomis sumomis.

„Kita vertus, teisėjų kolegija, priešingai nei pirmosios ir apeliacinės instancijos teismai, vertina, kad nurodyti trūkumai nagrinėjamu atveju nelaikytini trukdančiais pradėt procesą pagal grupės ieškinį. Nustatyti grupės ieškinio neaiškumai galėtų būti ištaisomi bylos nagrinėjimo metu“, – rašoma LAT nutartyje.

LAT taip pat pažymėjo, kad Apeliacinis teismas savo nutartyje pasisakė ir dėl „Snoro“ obligacijų pirkėjų grupės ieškinio pagrindą sudarančių aplinkybių, nors tai turėtų būti daroma ne sprendžiant dėl ieškinio priėmimo, o jau nagrinėjant bylą iš esmės.

Pasak Investuotojų asociacijos valdybos nario advokato Dominyko Vanharos, galimybė teikti grupės ieškinius atsirado nuo 2015 metų įsigaliojus Civilinio proceso kodekso pakeitimams, tačiau Lietuvos teismai iki šiol vengė tokius ieškinius priimti ir ieškojo formalių priežasčių, kad grupės ieškiniai būtų išskaidyti į atskiras bylas.

„Mes pirmieji Lietuvoje pradėjome taikyti grupės ieškinio institutą, tačiau prireikė kelerių metų įtikinėjimo, kad tokie ieškiniai turi būti nagrinėjami“, –  pranešime žiniasklaidai sakė D. Vanhara.

Anot jo, grupės ieškinys leidžia sumažinti bylinėjimosi kaštus ir skatina į grupes jungtis asmenis, kuriems dėl santykinai nedidelės ieškinio sumos savarankiškas bylinėjimasis būtų per brangus.

Byloje prašoma pripažinti, kad bankrutavusio banko „Snoras“ obligacijų neišpirkimas yra įsipareigojimų investuotojams draudžiamasis įvykis ir įpareigoti valstybės įmonę Indėlių ir investicijų draudimas išmokėti investuotojų draudimo išmokas, kurios būtų ne didesnės kaip 22 tūkst. eurų.

„Snoro“ veikla sustabdyta 2011 metų lapkričio 16 dieną, o bankroto byla bankui iškelta gruodžio 7 dieną. Bankas buvo išleidęs apie 95 mln. eurų nominalios vertės obligacijų.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.