Verslą pradedanti bulgarė semtis patirties atvyko į Lietuvą

Atsakymų į klausimus ir iššūkius, kylančius pradedant verslą, Ana Naneva atvyko ieškoti į Lietuvą. „Erasmus“ jauniesiems verslininkams programoje nusprendusi dalyvauti bulgarė, iš plataus tarptautinio mentorių sąrašo, rinkosi tarp Lietuvos ir Ukrainos.

Po ilgų svarstymų, didžiausią potencialą Ana įžvelgė Lietuvoje, todėl nusprendė mėnesiui atvykti į juvelyrikos mokyklą – galeriją „Vilnensis“, kurioje ją priėmė – Darijus Gerlikas.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Po ilgų svarstymų, didžiausią potencialą Ana įžvelgė Lietuvoje, todėl nusprendė mėnesiui atvykti į juvelyrikos mokyklą – galeriją „Vilnensis“, kurioje ją priėmė – Darijus Gerlikas.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Po ilgų svarstymų, didžiausią potencialą Ana įžvelgė Lietuvoje, todėl nusprendė mėnesiui atvykti į juvelyrikos mokyklą – galeriją „Vilnensis“, kurioje ją priėmė – Darijus Gerlikas.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Po ilgų svarstymų, didžiausią potencialą Ana įžvelgė Lietuvoje, todėl nusprendė mėnesiui atvykti į juvelyrikos mokyklą – galeriją „Vilnensis“, kurioje ją priėmė – Darijus Gerlikas.<br> Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 29, 2019, 10:12 AM

Anglų kalbos mokytoja ir vertėja, matydama augantį užsienio kalbų poreikį, kartu su vyru nori įkurti anglų kalbos ir menų mokyklą. Kadangi kalbos bus mokama pasitelkiant menus, pradedančioji verslininkė norėjo daugiau sužinoti apie šios, specifinės srities, įmonių veiklą, jų patirtį ir veikimo principą. Sužinojusi apie Europos Komisijos skiriamas stipendijas pradedantiems verslininkams, Ana ieškojo mentoriaus, galinčio šia patirtimi pasidalinti. 

Neturėdama pirminio pasirinkimo, į kurią šalį norėtų vykti, Ana peržiūrėjo šimtus mentorių anketų, iš kurių pasirinko pusšimtį labiausiai atitikusių jos lūkesčius. Pačią dalyvę nustebino tai, kad didžioji dalis potencialių mentorių buvo iš Lietuvos ar Ukrainos.

Galiausiai, po ilgų svarstymų, didžiausią potencialą Ana įžvelgė Lietuvoje, todėl nusprendė mėnesiui atvykti į juvelyrikos mokyklą – galeriją „Vilnensis“, kurioje ją priėmė – Darijus Gerlikas. Juvelyrikos mokyklos – galerijos „Vilnensis“ įkūrėjas priima jau antrą pradedantįjį verslininką ir džiaugiasi nauju požiūriu bei idėjomis, kurias įneša atvykstantieji.

- Kodėl nusprendėte dalyvauti „Erasmus“ jauniesiems verslininkams programoje?

- Darijus Gerlikas: Žmogus, žvelgiantis į verslą iš išorės, visus procesus mato atskirtus nuo kasdienybės. Pagrindinė priežastis, dėl kurios dalyvauju programoje – abipusis dalinimasis žiniomis ir kultūrų pažinimas, padedantis vystyti idėjas. Anksčiau esu dalyvavęs įvairiose kitose programose, tačiau ši leidžia geriau įsigilinti.

Jaunųjų verslininkų mainuose nesi tik turistas, atvykstantis kelioms dienoms. Turi pakankamai laiko susipažinti su kultūra, pasisemti patirties ir užmegzti santykius su potencialiais partneriais ateities projektams. Buvimas kitoje šalyje ir mokymasis iš kitų yra labai svarbus. Svarbu nepamiršti, kad mokydamas kitus, tu pats negali nustoti mokytis, nuolat turi atnaujinti žinias ir sekti naujausias idėjas todėl, mainai su kitomis šalimis yra ypatingai svarbūs nuolatiniam tobulėjimui.

- Ana Naneva: tai labai vertinga patirtis ir nuostabi galimybė, kurią verta pabandyti kiekvienam. Dalyvaudamas Erasmus jauniesiems verslininkams mainuose gali pamatyti kaip viskas veikia kitoje įmonėje, šalyje, kultūroje.

Pamačius kitų darbus gali palyginti savo idėjas ir patikrinti ar jos būtų įgyvendinamos praktikoje. Todėl man ši patirtis yra labai vertinga ir pats faktas, kad esu toliau nuo namų, netgi pats aplinkos pasikeitimas padeda „išsivalyti galvą“ ir kitaip, aiškiau matyti savo idėjas. Šiuo metu labiau koncentruojuosi į tai, kas vyksta čia ir dabar, matau daug dalykų, kurių galiu mokytis, o grįžusi namo galėsiu apibendrinti, kaip veikia verslas, kaip galima tobulinti mano idėją ir kokias patirtis galėčiau pritaikyti.

- Kas lėmė jūsų bendradarbiavimą?

- Darijus Gerlikas: Svarbiausias dalykas – mainai: ką mentorius gali duoti atvykstančiam menininkui ir ką pradedantis verslininkas gali duoti organizacijai, į kurią atvyksta. Tariantis dėl mainų, ypatingai svarbu pabendrauti gyvai. Neužtenka vien laiškų, kad suprastum, ar dera lūkesčiai ir ar bus malonu kartu dirbti. Ypatingai vertinu tai, kiek žmogus nori kažko išmokti ir jo norą mokytis. Kadangi Ana nori įkurti mokyklą, esu labai pamalonintas, kad ji yra aktyvi, nori kažką pakeisti, užuot tiesiog laukusi pokyčio, todėl matydamas jos entuziazmą, noriu padėti.

- Ana Naneva: kai užsiregistravau dalyvauti programoje, manęs paklausė, į kokią šalį norėčiau vykti. Neturėjau jokio pirminio pasirinkimo, todėl atsitiktinai pasakiau: į Ispaniją, juk tai vienas dažniausių pasirinkimų. Kai pradėjau ieškoti mentoriaus, daugiausiai man patikusių pasiūlymų radau Lietuvoje ir Ukrainoje. Peržiūrėjau daugiau kaip 300 paraiškų, galiausiai, susidariau sąrašą 50 labiausiai mano lūkesčius atitikusių mentorių, iš kurių išsirinkau Vilniuje įsikūrusios juvelyrikos mokyklos – galerijos „Vilnensis“ įkūrėją Darijų. Dvejonių dėl pasirinkimo nebuvo, nuo pat atvykimo esu sužavėta aplinka, istorija ir kultūra. Žmonės čia – labai malonūs.

- Kaip atrodo jūsų mokymosi procesas?

- Ana Naneva: Kadangi atvykau mėnesio laikotarpiui, tikiuosi užbaigti viską, ką jau pradėjau. Kartais viskas užtrunka ilgiau, nei iš pradžių planuoji, tačiau tai ir yra pirmoji pamoka, svarbi pradedant savo verslą. Galiausiai, tikiuosi užbaigti internetinį puslapį, kurį pradėjau ir susidėlioti ateities planus. Taip pat noriu labiau susipažinti su socialinių tinklų marketingo strategija, išbandyti įvairius metodus ir patarimus, ir pagal tai susikurti savo pačios strategiją. 

- Darijus Gerlikas: Svarbiausia šiame procese yra veikti. Ypač verslininkui, svarbu nebijoti klaidų ir turėti užsispyrimo dirbti toliau. Ne visada geriausiai besimokantys studentai pasiekia daugiausiai. Svarbiausia tai, kiek jie yra linkę bandyti, klysti ir mokytis iš savo klaidų.

- Kokių rezultatų tikitės pasibaigus mainams?

- Darijus Gerlikas: Mano nuomone, tokie mainai nėra uždaras ciklas. Nėra taip, kad mainai vyksta nuo pirmos atvykimo, iki paskutinės išvykimo dienos. Svarbiausia yra komunikacija tarp abiejų dalyvių. Mes ir toliau tęsime bendravimą, galėsime susitikti parodose ar pakviesti vienas kitą prisijungti prie įvairių projektų, ypatingai Europinių projektų, kuriuose įprastai reikia mažiausiai 3 partnerių. Draugystė su skirtingomis šalimis padeda vystyti rimtesnes idėjas ir projektus, taip pat suteikia verslo ir mokymo patirtis.

- Ar planuojate tolimesnį bendradarbiavimą?

- Ana Naneva: Žinoma, jau apie tai kalbėjome ir tikimės toliau bendradarbiauti. 

- Darijus Gerlikas: Kartu su Vilniaus Dailiųjų Amatų Asociacija organizuojame muges ir turime bendrų projektų su įvairiomis šalimis, todėl turėdami partnerius ir Bulgarijoje, galėsime praplėsti savo pažinčių ratą ir įgauti dar daugiau tarptautinės patirties. Nors Bulgarija ir nėra itin toli, tačiau turi kitokią kultūrą, skirtingą mąstymą, skirtingą suvokimą.

Kiekvienais metais Startup Division komanda per „Erasmus“ jauniesiems verslininkams programą skiria Europos Komisijos stipendijas kelioms dešimtims lietuvių, norinčių išvykti ir pasisemti patirties užsienyje, taip pat priima verslininkus, atvykstančius į Lietuvą. Programoje gali dalyvauti pradedantys verslininkai, turintys iki 3 metų patirties, juos priima patyrę verslininkai – mentoriai. Abipusiai naudingi 1-6 mėnesių trukmės mainai suteikia galimybę dalintis patirtimi ir idėjomis, taip pat dažnai tampa ilgalaikių partnerysčių pagrindu ir suteikia žinių ir įgūdžių, reikalingų sėkmingai startuolių pradžiai. Registracija į „Erasmus“ jauniesiems verslininkams programą – atvira. Tai yra puiki galimybė pasisemti patirties ir įgyti įgūdžių, reikalingų norintiems pradėti savo verslą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.