Stumia Statybininko kortelę – padarytas dar vienas žingsnis, kad ji atsirastų

Kiekvienas statybvietėje dirbantis žmogus privalės turėti statybininko saugos tapatybės identifikavimo kodą. Trečiadienį tokio kodo įteisinimui pritarė ministrų kabinetas. Tam dar turės pritarti Seimas.

Kiekvienas statybvietėje dirbantis žmogus privalės turėti statybininko saugos tapatybės identifikavimo kodą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kiekvienas statybvietėje dirbantis žmogus privalės turėti statybininko saugos tapatybės identifikavimo kodą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kiekvienas statybvietėje dirbantis žmogus privalės turėti statybininko saugos tapatybės identifikavimo kodą.<br>T.Bauro nuotr.
Kiekvienas statybvietėje dirbantis žmogus privalės turėti statybininko saugos tapatybės identifikavimo kodą.<br>T.Bauro nuotr.
Kiekvienas statybvietėje dirbantis žmogus privalės turėti statybininko saugos tapatybės identifikavimo kodą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kiekvienas statybvietėje dirbantis žmogus privalės turėti statybininko saugos tapatybės identifikavimo kodą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2019-10-16 11:46, atnaujinta 2019-10-16 12:15

Šie pokyčiai motyvuojami siekiu mažinti neapskaitytos ekonomikos mastą ir piktnaudžiavimus statybų sektoriuje.

Statybvietėje dirbančiam darbuotojui suteikus statybininko saugos tapatybės identifikavimo kodą, duomenys apie statybvietę ir apie statybvietėje statybos darbus atliekančius asmenis bus įtraukti į Statybininkų saugos tapatybės informacinę sistemą. Joje realiu laiku informaciją galės matyti patys darbuotojai, rangovai ir valstybės institucijos – Valstybinė darbo inspekcija, Valstybinė mokesčių inspekcija, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba, policija ir Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija.

„Darbuotojui, kuris turės kodą, pirmiausia, tai bus teisingo apmokėjimo už darbą garantas, darbdaviui – efektyvesnis darbų valdymas, profesinėms sąjungoms – tai įrankis užtikrinti darbuotojų saugumą, o valstybės institucijos galės anksčiau įžvelgti rizikas ir greičiau identifikuoti nesaugią aplinką darbe, nustatyti galimus piktnaudžiavimus“, – sakė socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

Skaičiuojama, kad kasmet Lietuvos statybų srityje neapskaitoma apie 500 – 700 mln. eurų pajamų. Statybų sektoriuje dirba apie 95 tūkst. darbuotojų, iš kurių kas ketvirtas vertinamas kaip rizikingas mokesčių mokėtojas.

Statybininko saugos tapatybės identifikavimo kodas bus privalomas kiekvienam fiziniam asmeniui, kuris yra: rangovo įdarbintas pagal darbo sutartį, pas rangovą laikinai dirbantis į Lietuvą komandiruotas darbuotojas, rangovo naudai darbus atliekantis laikinojo įdarbinimo įmonės darbuotojas, savarankiškai dirbantis asmuo, vykdantis individualią veiklą.

Įsigaliojus statybininko saugos tapatybės identifikavimo kodui, kontroliuojančios institucijos galės greičiau ir lengviau nustatyti statybvietėje dirbančio fizinio asmens tapatybę ir darbdavį, kas leis užtikrinti, kad statybininkas dirba legaliai.

Kadangi sistema leis nustatyti statybvietes ir darbuotojų darbo vietą realiu laiku, neliks galimybių piktnaudžiaujančiam verslui turėti „šešėlinių“ objektų.

Skaičiuojama, kad Statybininkų saugos tapatybės informacinės sistemos sukūrimui arba pirkimui reikės apie 0,5 mln. eurų, bet planuojama, kad tai padės susigrąžinti 100 mln. eurų iš šešėlio.

Jeigu Seimas pritars, statybininko saugos tapatybės identifikavimo kodą planuojama įteisinti nuo 2020 metų lapkričio mėnesio, o administracinė atsakomybė už statybininko saugos tapatybės identifikavimo reikalavimų neįgyvendinimą būtų taikoma nuo 2021 m. gegužės mėnesio. Informacinė sistema, kurioje bus kaupiami duomenys apie statybvietę ir apie statybvietėje statybos darbus atliekančius asmenis, turėtų pradėti veikti ne vėliau nei 2021 m. sausio mėnesį.

Siūlo analogą

Buvimo statybvietėje laiko apskaita ir ypatingojo statinio darbuotojų kompetencijų vertinimas, kaip viešojo administravimo funkcija, siūlomi pavesti Lietuvos statybininkų asociacijai. Ji jau yra įdiegusi tokią sistemą (STATREG), kuri veikia savanoriškumo principu.

Lietuvos statybininkų asociacijos prezidentas Dalius Gedvilas valstybės institucijoms siūlo neeikvoti valstybės biudžeto bei naudoti jau veikiančią ir asociacijos vystomą Statybininko kortelių išdavimo sistemą STATREG. Šias korteles asociacija išduoda nuo 2018 metų.

Asociacija teigia, kad STATREG registre kaupiama visa darbdaviui reikalinga informacija apie darbuotoją: darbo laiko apskaita, darbovietė, turimų kompetencijų patvirtinimas, naudojamų įrankių ir medžiagų apskaita. Statybininko kortelė išduodama turint bent vieną patvirtintą statybos kompetenciją, o patį vertinimą sudaro žinių ir įgūdžių egzaminas. Kaip privaloma kompetencija vertinamos ir darbų saugos žinios. Kompetencijų vertinimą atlieka profesionalūs vertintojai iš visų Lietuvos regionų, turintys statybos srities ekspertines žinias.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.