Elektros energijos taupymo nauda – dvejopa: kaip mažiau išleisti ir tausoti gamtą Veltui švaistoma elektra mažina ir darbuotojų atlyginimą

Vis daugiau įmonių vadovų suvokia, kad taupyti elektros energiją būtina ne tik siekiant sumažinti savo išlaidas, bet ir galvojant apie ekologiją, senkančius išteklius. Skaičiuojama, kad Europos Sąjungoje darbdavys už elektros dalį, tenkančią vienam darbuotojui, per mėnesį sumoka apie 1000 eurų. Pastaraisiais metais įmonėse sunaudojamos elektros energijos kiekis mažėja, tačiau pasitempti dar yra kur.

Biure privalu stengtis išnaudoti dienos šviesą, o jei tokios galimybės nėra, naudoti elektros energiją taupančias lemputes, o vos išėjus išjungti ir šviesą, ir kompiuterius bei kitą techniką.<br> 123rf.com
Biure privalu stengtis išnaudoti dienos šviesą, o jei tokios galimybės nėra, naudoti elektros energiją taupančias lemputes, o vos išėjus išjungti ir šviesą, ir kompiuterius bei kitą techniką.<br> 123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 19, 2019, 1:48 PM

Pasaulis jau seniai užsimojęs taupyti elektros energijos išteklius. Tramdant vis sunkesnių gamtos kataklizmų sukeliantį klimato atšilimą, gali prisidėti tiek gyventojai, tiek įmonės. Kaip rodo tyrimai, labiausiai elektros energijos suvartojimas mažėja dėl naudojamų modernių technologijų ir vartotojų elgsenos.

Taupyti elektros energijos išteklius įmones skatina ir noras sumažinti savo išlaidas. Lietuvoje komercinių vartotojų mokama kaina už elektros energiją 2019 metais augo 18,8 proc. ir siekė 8,33 ct/kWh bei buvo labai artima 28 ES šalių vidurkiui – 8,7 cnt/kWh.

Suvartojimas svyravo

Anot Europos Sąjungos aplinkos agentūros, 1990-2016 metais ES šalyse elektros energijos naudojimo efektyvumas pasistiebė net 38 proc., vidutiniškai – po 1,8 proc. per metus. Iš šio tarpsnio išsiskyrė 1990-2000 metai – tuomet kasmet šis rodiklis siekė 2,6 proc.

Tačiau vėliau, iki 2016 metų, elektros energijos suvartojimo efektyvumas sumenko iki 1,2 proc.

Kaip uždavinį sumažinti suvartojamos elektros energijos kiekį sekėsi pramonės įmonėms, kurios statistiškai suvartoja daugiau nei 40 procentų visos elektros energijos?

Labiau mastą sumažino tos įmonės, kurios ir šiaip naudoja mažiau elektros energijos savo veikloje. Tarkim, daug elektros energijos suvartojanti plieno gamybos pramonė nuo 1990-ųjų elektros energijos suvartojimą sumažino 27 proc., popieriaus ir cemento gamybos sektorius – 14 proc., o mažiau elektros energijos naudojanti chemijos pramonė jos suvartojimą per šį laikotarpį sumažino net 50 proc.

Apie du trečdalius pramonėje suvartojamos energijos sunaudoja įvairūs elektros varikliai – beveik 30 procentų visos suvartojamos elektros energijos. Tad pramonės įmonės turėtų itin daug dėmesio skirti jų naudojamų variklių darbo ekonomiškumui.

Europos Komisija skaičiuoja, kad būtų visai realu Europoje naudojamų variklių elektros energijos suvartojimą sumažinti apie 20-30 procentų renkantis efektyvesnius nei IE3 klasės variklius ir ribojant mažesnio efektyvumo variklių naudojimą. Tokie sprendimai leistų elektros sąnaudas įmonėms sumažinti maždaug 135 mln. MWh, o CO2 emisiją – 63 milijonais tonų.

Tam nereikia revoliucinių permainų: dažnai pakanka užtikrinti, kad varikliai suktųsi minimaliu greičiu, kuris reikalingas numatytam darbui atlikti ir nedirba „tuščiai“. To pasiekti leidžia kintamos srovės dažnio keitiklių, kurie gerokai padidina elektros variklių efektyvumą, įdiegimas.

Šie keitikliai leidžia panaudoti variklio stabdymo energiją elektros energijos gamybai ir neleidžia stabdymo energijai pavirsti nepanaudojama šiluma. Taigi, naudojant kintamos srovės dažnio keitiklius, stabdomas variklis generuoja elektros energiją ir grąžina ją į tinklą, kartu mažindamas ir pramonės įmonių sąnaudas bei taip didindamas konkurencingumą.

Paslaugų sektoriuje elektros energijos vartojimo efektyvumas per 1990-2016 metų laikotarpį augo 26 proc., arba po 1,1 proc. kasmet. Kaip tik tuo laikotarpiu biuruose atsirado daugiau įvairios technikos. Tarkim, Pietų Europos šalių biuruose daug elektros energijos suvartojama, mat patalpos vėsinamos oro kondicionieriais.

Iki 2005 metų elektros suvartojimas, tenkantis vienam paslaugų sektoriaus darbuotojui, kasmet didėjo po 1,8 proc. Vėliau šis rodiklis susitraukė iki 0,3 proc. per metus.

Reikia išnaudoti dienos šviesą

Įmonių, turinčių dideles patalpas, tarkim, prekybos centrų, vadovai vis dažniau susimąsto, kad privalu pasirūpinti apšvietimo ekonomiškumu. Skaičiuojama, kad mūsų šalyje apie ketvirtadalį suvartojamos elektros suvartojama būtent apšvietimui.

Pagrindinė taisyklė – pasirūpinti, kad būtų išnaudojamos dienos šviesos galimybės, o tuomet, kai tai neįmanoma, pasirūpinti, kad šviesa būtų išjungiama, vos jos nebereikia. Specialistai pataria įsirengti jutiklius – jie padeda reikšmingai sutaupyti elektros energijos.

Privalu pagalvoti ir apie pagalbines patalpas. Jose ypač praverstų judesio jutikliai – vos darbuotojas išeitų iš tokios patalpos, šviesa automatiškai išsijungtų. Laiko relė ar jutiklis tinkamas ir laiptinėse.

Energiją taupančios lempos – elementari, leidžianti reikšmingai sutaupyti priemonė. Privalu nepamiršti ir dar vieno dalyko – lempas reikia valyti, kad jos gerai skleistų šviesą.

Darbdavio išlaidos siekia 1000 eurų

Skaičiuojama, kad, bendrai paėmus, elektros energijos suvartojimo, skaičiuojamo vienam darbuotojui, ES vidurkis 2016 metais išaugo iki 5100 kWh. Daugumoje ES šalių elektros energijos suvartojimas vienam darbuotojui siekia 5000-7000 kWh.

Tad vienam darbuotojui tenka apie 400-600 eurų išlaidų už elektros energiją, kuriuos sumoka darbdavys. Kadangi dar reikia sumokėti ir už skirstymo bei perdavimo paslaugas, už viešuosius interesus atitinkančias paslaugas (VIAP), ši suma išauga iki vidutiniškai 1000 eurų.

Akivaizdu, kad nuo vartojimo efektyvumo, kuris leidžia darbdaviui sutaupyti, priklauso ir darbuotojų darbo užmokestis.

Taigi kaip taupyti elektrą darbo vietoje ir sutaupyti pinigų?

– Pagrindinės taisyklės yra dvi. Pirma, biuro techniką rinkitės efektyvią – tokią, kuri elektros energijos naudoja mažiau. Antra, nepalikite prietaisų darbo vietoje įjungtų, mat net ir budėjimo režimu palikti elektros įrenginiai naudoja elektros energiją.

– Specialistai pataria išjungti net ir kompiuterį, jei jo nenaudosite ilgiau nei valandą. Pravartu patalpose pakeisti senas šviesos lemputes elektros energiją tausojančiomis ir šviesą išjungti net tuomet, jei iš kabineto išbėgate trumpam.

– Kuo aukštesnė energinė biuro technikos energijos klasė, tuo daugiau elektros energijos sutaupoma. A+ arba A++ ir aukštesnės klasės buities prietaisai suvartoja iki 60 proc. mažiau elektros energijos. Beje, renkantis biuro įrangą, svarbu galvoti ne tik apie kainą, bet ir kiek energijos ji naudoja, taip pat kiek laiko ja galėsite naudotis.

– Šiuolaikinė biuro įranga, automatiškai mažindama elektros energijos sunaudojimą, gali įsijungti kelių pakopų mažesnių elektros energijos sąnaudų režimą. Beveik visa šiuolaikinė biuro įranga net išjungta vis tiek eikvoja energiją, todėl naudokite ilgintuvus su jungikliais.

Skatinkite kolegas taupyti elektrą, tarkim, kuo mažiau naudotis liftu.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.