Daugiabučių renovacija Vilniaus regione: Metų renovacijos projekto rinkimų kandidatai

Įsibėgėjusi modernizacija Lietuvos regionus keičia neatpažįstamai – daugėja kvartalų, kuriuose renovuotų namų skaičius viršija senų namų skaičių, o pastaruosiuose gyvenantys žmonės vis dažniau svarsto būsto modernizavimo galimybę. Galutinį sprendimą neretai lemia kaimynystės pavyzdys – bendruomenės tarpusavyje pasikalba, todėl gerosios renovacijos patirtys sparčiai sklinda.

 Renovuotas daugiabutis Vilniuje prisideda prie gražėjančio miesto vaizdo.<br> Nuotr. iš BETA archyvo
 Renovuotas daugiabutis Vilniuje prisideda prie gražėjančio miesto vaizdo.<br> Nuotr. iš BETA archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 24, 2020, 9:04 AM

Taip pat aiškiai įvardijami būsto atnaujinimo privalumai, kurių apstu. Tai ne tik sumažėjusios išlaidos šildymui, bet ir geresnė gyvenimo kokybė, didesnis komfortas namuose, išaugusi turto vertė. Dažnai renovacijos metu sustiprėja namo bendruomenės – bendrų sprendimų ieškojimas leidžia geriau susipažinti su kaimynystėje gyvenančiais žmonėmis.

Didelį gyvenamojo namo bendruomenės indėlį buvo galima pajusti ir Vilniuje bei sostinės regione – Elektrėnuose ir Pabradėje – esančių daugiabučių renovacijos metu. Šių daugiabučių gyventojai renovacijai ryžosi paskatinti sėkmingų kaimynystės pavyzdžių, o šiandien gali džiaugtis visais renovuoto būsto privalumais.

Kiekvieno daugiabučio administratoriai pripažino, kad sėkmingai renovacijos darbų eigai itin svarbus aktyvus namo bendruomenės įsitraukimas ir aiškus poreikių įvardijimas – taip investicinio renovacijos plano rengimas neužtrunka ir galima greičiau pradėti rangos darbus.

Motyvavo mažesnės sąskaitos

Vilniuje, A.Mickevičiaus g. 32, esantis daugiabutis statytas beveik prieš penkis dešimtmečius, o kiti du gyvenamieji namai – Vilniaus g. 108B Pabradėje ir Saulės g. 22 Elektrėnuose – devintąjį dešimtmetį, todėl gyventojai jau seniai jautė poreikį modernizuoti inžinerines daugiabučių sistemas.

Energetiškai neefektyvūs namai lėmė ne tik dideles išlaidas šildymui, bet ir prastesnę gyvenimo kokybę. Dėl šių priežasčių per daugiabučių modernizaciją buvo pasitelktos visapusiškos renovacijos priemonės – atnaujintos šildymo, karšto vandens, nuotekų ir namo vėdinimo sistemos, apšiltinti stogai, cokoliai ir sienų fasadai, pakeisti seni langai, įstiklinti balkonai, gyventojai taip pat keitė bendro naudojimo duris.

„Elektrėnuose esančių daugiabučių gyventojų noru buvo įrengti šildymo dalikliai, padedantys vykdyti individualią šilumos energijos apskaitą, todėl dabar gyventojai gali ne tik sutaupyti, bet ir palaikyti komfortišką mikroklimatą patalpose“, – teigia daugiabutį administruojančios įmonės generalinis direktorius Ričardas Leckas. Jam pritaria ir Pabradės namus administruojančios įmonės vadovas Andrejus Junda.

Žymūs energinio efektyvumo pokyčiai

A.Junda pasakoja, kad dar rengiant investicinį renovacijos planą daugiabučių gyventojai išskyrė pagrindinį būsto modernizacijos prioritetą – daugiausia dėmesio skyrė aukštai darbų kokybei ir ekonomiškiems sprendimams.

Prieš renovaciją visi trys daugiabučiai priklausė E energinio efektyvumo klasei, po modernizacijos ji šoktelėjo į C, o išmetamo anglies dvideginio, prisidedančio prie klimato kaitos, bendras kiekis sumažėjo net 386,19 tonos per metus. Dabar gyvenamieji namai ne tik prisideda prie gražesnio miestų vaizdo, bet ir prie gamtos tausojimo.

Įdiegtos renovacijos priemonės lėmė žymius skaičiuojamosios energijos sąnaudų pokyčius. Po būsto atnaujinimo darbų Saulės g. 22 Elektrėnuose esantis daugiabutis pasiekė 68 proc. energijos sutaupymą, Vilniuje, A.Mickevičiaus g. 32, buvo sutaupyta 67 proc. skaičiuojamosios energijos sąnaudų, o Pabradėje – 56 proc.

Visuose daugiabučiuose energijos sąnaudos sumažėjo beveik 3 kartus, todėl renovacijos naudą gyventojai pajuto iškart po darbų pabaigos – dabar gali džiaugtis ne tik mažesnėmis sąskaitomis už šildymą, bet ir pagerėjusia gyvenimo kokybe.

Vilniuje esantį daugiabutį namą administruojančios įmonės renovacijos projektų vadovas Povilas Kručkauskas pabrėžia, kad žymiam energijos sutaupymui įtakos turi ir tinkamas namų apšiltinimas nuo pamatų iki stogo: „Dažnai pakankamai neįvertinama, kad per neapšiltintas daugiabučio pamatų konstrukcijas prarandama nemaža dalis pastato šilumos, todėl tiek namų valdybos, tiek projektuotojai šiems darbams skyrė daug dėmesio.“

Metų renovacijos projekto rinkimai

Šie daugiabučiai dalyvauja „Metų renovacijos projekto 2020“ rinkimuose, kuriuos rengia Būsto energijos taupymo agentūra (BETA). Susipažinti su visais kandidatais galima BETA „Facebook“ puslapyje ir naujienų portale. Geriausius įgyvendintus projektus kviečiami rinkti visi Lietuvos gyventojai – balsavimas už kandidatus prasidės kovo 31 d. naujienų portale, o laimėtojai bus paskelbti balandžio pradžioje.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.