Prieš Astravą vilniečiai lyg nuogi – vietoj jodo tablečių jiems dalija pažadus

Baltarusiai traukiasi. Nors Minskas Astravo atominės elektrinės statybų pabaigą nutolino iki 2022-ųjų, pirmojo reaktoriaus paleidimo diena liko neaiški. Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka skelbė, kad tai bus lapkričio 7-oji. Tačiau dabar, atrodo, paleidimas keliems mėnesiams atidėtas. 

Pažadais apdalinti vilniečiai vis dar nėra gavę nemokamų kalio jodido tablečių.<br> A.Srėbalienės nuotr. 
Pažadais apdalinti vilniečiai vis dar nėra gavę nemokamų kalio jodido tablečių.<br> A.Srėbalienės nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-10-10 10:05

Branduolinis kuras į pirmąjį reaktorių baigtas krauti rugpjūčio 20-ąją, jį įjungus bus pasiektas minimalus kontroliuojamas lygis – 1 proc. galios, o elektrą jis pradės gaminti lapkričio mėnesį.

Dabar gi numatyta pirmojo reaktoriaus pramoninio naudojimo pradžia – 2021 metų pirmas ketvirtis.

Negavo jodo tablečių

Manipuliacijos reaktoriaus veiklos startu dar nereiškia, kad galima prarasti budrumą.

Nerimo – į valias, o vilniečiai vis dar nėra gavę nemokamų kalio jodido tablečių, kurios branduolinės avarijos atveju vieną kitą dieną apsaugotų skydliaukę nuo radioaktyvaus jodo.

Vilniaus miesto savivaldybė maždaug prieš porą savaičių įtikinėjo, kad jodo tabletes sostinės vaistinės pradės dalinti spalio pradžioje. Numatytas laikas jau išseko, o nemokamo jodo vaistinėse kaip nebuvo, taip ir nėra.

Vaistininkus pasiekė žiniąs, jog savaitę kitą dar bus vėluojama, nes dar yra nesklandumų, susijusių su e.receptais.

Pasak „Eurovaistinės“ komunikacijos vadovės Lauros Bielskės, kalio jodido dalinimui Vilniaus miesto gyventojams pasiruošę visų „Eurovaistinių“ darbuotojai.

„Dėl tam tikrų nesklandumų esame gavę prašymą iš Vilniaus miesto savivaldybės kol kas tablečių nedalinti.

Vaistinių specialistai klientams paaiškina, kad atskirai informuos apie tai, kad jau bus galima įsigyti nemokamo kalio jodido“, – paaiškino L.Bielskė.

Pasak Vilniaus miesto savivaldybės atstovės Neringos Kolkaitės, šis preparatas bus pradėtas dalinti artimiausiu metu.

„Kitą savaitę turėtume pateikti gyventojams daugiau konkrečios informacijos dėl jodo tablečių atsiėmimo vaistinėse“, – sakė ji.

Receptai nebegalioja

Rugsėjo pabaigoje buvo pradėti parengiamieji darbai tam, kad šis preparatas būtų sklandžiai perduotas Vilniuje veikiančioms penkių didžiųjų tinklų vaistinėms. Kalio jodidas laikomas Sveikatos apsaugos ministerijos Ekstremalių sveikatai situacijų centro sandėlyje.

Iš viso planuojama vilniečiams nemokamai išdalinti 2,1 mln. jodo tablečių. Kai tabletės pasieks vaistines, bus atspausdinti informaciniai lapeliai, išrašyti elektroniniai receptai, o gyventojai bus kviečiami į vaistines atsiimti tablečių.

Vilniaus vaistinėse žmonės ir šiuo metu gali nusipirkti kalio jodido – taip pat, kaip bet kurio kito nereceptinio preparato. Tačiau vaistinės prekiauja tik iki kitų metų pradžios galiojančiomis šio preparato tabletėmis, nes kitokių neturi.

Šiam preparatui rugpjūtį buvo išrašyti elektroniniai receptai. Jie galiojo 30 dienų – per tą laiką kalio jodidas nepasiekė sostinės vaistinių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.