Tokio darbuotojų poreikio niekada nebuvo – pramonės sektoriuje yra apie 30-40 tūkst. laisvų darbo vietų

Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) prezidentas Vidmantas Janulevičius sako, kad šiuo metu pramonės sektoriuje stebimos dvi tendencijos: kol nuolatiniai užsakovai mažina gamybos ir užsakymų apimtis, Lietuvos įmonės sulaukia naujų užsakymų iš užsienio įmonių, norinčių trumpinti savo gamybos grandines. Jis taip pat priduria, kad šiuo metu pramonės sektoriuje yra apie 30-40 tūkst. laisvų darbo vietų.

Šiuo metu pramonės sektoriuje yra apie 30-40 tūkst. laisvų darbo vietų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šiuo metu pramonės sektoriuje yra apie 30-40 tūkst. laisvų darbo vietų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šiuo metu pramonės sektoriuje yra apie 30-40 tūkst. laisvų darbo vietų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šiuo metu pramonės sektoriuje yra apie 30-40 tūkst. laisvų darbo vietų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
V.Janulevičius.<br>D.Umbraso nuotr.
V.Janulevičius.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 13, 2020, 5:03 PM

„Viena vertus, mūsų nuolatiniai užsakovai iš Vakarų šalių mažina savo gamybos apimtis, sudarydami planus ateinantiems 6-7 mėnesiams. Jeigu išvestume vidurkį, užsakymų sumažėjo apie 10 proc. Taip įvyko dėl sumažėjusios paklausos, COVID-19 proveržio. Tad ateinantiems pusei metų užsakymų kiekiai dirbamojoje pramonėje traukiasi.

Kita vertus, atsiranda naujų užsakovų, kurie ateina į Lietuvą ir į kitas ES šalis ieškodami trumpesnių tiekimo grandinių. Todėl nemažai įmonių ieško naujų darbuotojų. Taip pat užsieniečiai, kurie iki koronaviruso dirbo pas mus, grįžo į savo šalis. Daugiausia tai – ukrainiečiai.

Dėl to susidarė tas vakuumas, niekada nebuvo tokio didelio darbuotojų poreikio, koks jis yra dabar. Šiuo metu, berods, yra apie 30-40 tūkst. laisvų darbo vietų“, – naujienų agentūrai „Elta“ sakė LPK prezidentas.

Visgi jis pridūrė, kad kol kas apie užsakovų iš užsienio gamybos grandinių perkėlimą į Lietuvą kalbėti dar anksti, ir tenka džiaugtis tik šių įmonių užsakymais.

Anot V.Janulevičiaus, pramonės sektorius dar nesijaučia tvirtai. Pašnekovas taip pat teigė, kad itin sunku subalansuoti naujus sektoriaus poreikius su tinkamomis žmonių specialybėmis.

„Neaiškumas dėl ateities ir toliau figūruoja. Kai kurie sektoriai labai užversti darbu, kiti mato paklausos mažėjimą, bet bendras vidurkis kol kas neatrodo labai blogai. Nesijaučiame tvirtai, nes iš vienos pusės matome užsakymų mažėjimą, iš kitos pusės – augimą. Jį subalansuoti su tinkamomis žmonių specialybėmis labai sudėtinga, nes žmonių poreikis išlieka, o nedarbas auga“, – kalbėjo jis.

V.Janulevičius teigė, kad paklausiausios šiuo metu yra galutinius produktus gaminančios ir joms komponentus tiekiančios pramonės šakos. Tuo tarpu, anot LPK prezidento, sunkiau pandemiją išgyvena automobilių gamybos sektorius.

„Dalies komponentų gamyba užsiimantys regionai Vakarų šalyse atsigauna. Tuo tarpu atsigavimas automobilių sektoriuje toks ženklus nėra, nes kol kas to tokio didelio automobilių perkamumo Vakarų Europoje nematyti“, – teigė LPK prezidentas.

Jis taip pat pridūrė, kad panašios tendencijos matyti ir Lietuvoje.

„Tų įmonių, kurios dirba komponentų gamyboje, naujų klientų ratas plečiasi. Sunkiau atsigauti, mano akimis žiūrint, yra daliai automobilių komponentų gamintojų, kadangi mažėja pačių automobilių paklausa“, – sakė V.Janulevičius.

Kalbėdamas apie pramones šakas, kuriose šiuo metu labiausiai trūksta darbuotojų, jis įvardijo medicininių prietaisų gamybos, fotonikos lazerių, biotechnologijos sričių bei atsinaujinančios energetikos įmones.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.