Įmonės dygsta ir per pandemiją, nors kai kurios ištveria vos kelias savaites

Per pastaruosius 12 mėnesių buvo įregistruota apie 15 tūkst. naujų juridinių asmenų, – palyginti su laikotarpiu prieš metus, augimas siekia 17 proc. Apie tai pranešė valstybės valdomas Registrų centras.

Per metus naujų juridinių asmenų steigimas išaugo beveik penktadaliu.<br> T.Bauro nuotr.
Per metus naujų juridinių asmenų steigimas išaugo beveik penktadaliu.<br> T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 23, 2021, 11:23 AM, atnaujinta Apr 23, 2021, 12:22 PM

„Per paskutinius 12 mėnesių buvo įregistruota apie 15 tūkst. naujų juridinių asmenų ir, palyginti su ankstesniu laikotarpiu, augimas siekia apie 17 proc.

Ne toks ir mažas, nes naujų juridinių asmenų steigimas išaugo beveik penktadaliu“, – sakė Registrų centro duomenų analitikas Paulius Rudzkis.

Anot jo, tarp naujai įsteigtų juridinių asmenų 31 įmonė jau yra išregistruota, o viena veikė vos 17 dienų.

Rekordinis kovas

„2020 metų birželis buvo labai aktyvus mėnuo, natūralu, nes buvo atšauta didžioji dalis ribojimų.

Tačiau galima atkreipti dėmesį ir į 2021 metų pradžią – dažniausiai ji būna ramesnė ir naujai įsteigtų įmonių skaičius atsilieka nuo metų vidurkio. Vis dėlto šių metų pradžia pakankamai aktyvi, o kovo mėnuo aktyviausias per paskutinius keletą metų“, – sakė P. Rudzkis.

Pasak jo, beveik pusė įsteigtų juridinių asmenų yra mažosios bendrijos.

„Žmonės pakankamai aktyviai ėmė steigti mažąsias bendrijas, ir smulkusis verslas buvo pakankamai aktyvus. 

Kita dalis iš populiarių teisinių formų yra uždarosios akcinės bendrovės, jos sudaro apie 40 proc. naujai įsteigtų juridinių asmenų, bet šios formos populiarumas po truputį mažėja ir mažėja mažųjų bendrijų sąskaita“, – sakė Registrų centro atstovas.

Bankrutuojančių – mažiau

Analitikas P.Rudzkis teigia, kad per 12 pastarųjų mėnesių apie 700 juridinių asmenų įgijo bankrutuojančių, bankrutavusių ar restruktūrizuojamų teisinį statusą – maždaug du kartus mažiau nei ankstesniais laikotarpiais.

„Pagrindinės priežastys yra iš esmės valstybės parama, mokestinės atostogos ir, sakykime, atsargesni valstybinių institucijų veiksmai. Ir, matyt, kad ateityje, kai paramos laikotarpis pasibaigs, mes pamatysime gerokai padidėjusius šiuos skaičius“, – spaudos konferencijoje penktadienį sakė P. Rudzkis.

Jis pridūrė, kad du trečdaliai bankrutuojančių įmonių jau 2019 metais negavo jokių pajamų, neturėjo jokio turto arba nepateikė ataskaitų.

„Dar iki pandemijos pradžios dviejų trečdalių situacija buvo labai sudėtinga ir iš esmės mažai tikėtina, kad labai stipriai prie jų bankroto prisidėjo pati pandemija“, – sakė analitikas.

Registrų centro analitikai iš jau pateiktų 2020 metų ataskaitų išrinkę tūkstantį daugiausiai pajamų gavusių bendrovių ir paanalizavę jų finansinius rezultatus, teigia, kad du trečdaliai įmonių pernai sugebėjo padidinti apyvartą, devynios iš 10-ties dirbo pelningai, o nuostolius fiksavo tik nedidelė dalis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.