Naftos paklausa sparčiai auga, rinkai gresia deficitas ir kintamumas

Įvairioms pasaulio šalims vykdant vakcinaciją, kuri prisideda prie ekonominio aktyvumo atsigavimo, naftos paklausa praėjusį mėnesį smarkiai padidėjo, tačiau Naftą eksportuojančių valstybių organizacijai (OPEC) ir jos sąjungininkams – vadinamajai OPEC+ grupei – išgaunant mažiau „juodojo aukso“ negu reikia, naftos kainoms bus būdingas padidėjęs kintamumas, kol OPEC+ pasieks susitarimą padidinti gavybą, antradienį pareiškė Tarptautinė energetikos agentūra (TEA).

Naftos paklausa sparčiai auga, rinkai gresia deficitas ir kintamumas.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Naftos paklausa sparčiai auga, rinkai gresia deficitas ir kintamumas.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Naftos paklausa sparčiai auga, rinkai gresia deficitas ir kintamumas.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Naftos paklausa sparčiai auga, rinkai gresia deficitas ir kintamumas.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Naftos paklausa sparčiai auga, rinkai gresia deficitas ir kintamumas.<br>T.Bauro asociatyvi nuotr.
Naftos paklausa sparčiai auga, rinkai gresia deficitas ir kintamumas.<br>T.Bauro asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2021-07-13 16:02

Anksčiau šį mėnesį įvykusiame OPEC+ šalių susitikime nebuvo rasta sutarimo dėl planų laipsniškai padidinti naftos gavybą, kuri, prasidėjus koronaviruso pandemijai ir smarkiai kritus naftos paklausai, buvo gerokai sumažinta siekiant sustabdyti naftos kainų smukimą.

Tačiau paklausa jau atsitiesia ir TEA skaičiuoja, kad ji praėjusį mėnesį padidėjo maždaug 3,2 mln. barelių per dieną, o tai sudaro daugiau kaip trečdalį bendro pernykščio paklausos nuosmukio.

TEA vertinimais, per tris mėnesius nuo liepos naftos paklausa padidės dar 3,3 mln. barelių per dieną ir šis prieaugis, kurį, pasak agentūros, skatins dėl COVID-19 nustatytų apribojimų švelninimas ir vakcinacijos masto didėjimas, bus daugiau kaip dukart didesnis, palyginti su sezoniniu paklausos padidėjimu, kuris buvo užfiksuotas tuo pat 2019 metų laikotarpiu.

Anksčiau OPEC+ planavo laipsniškai didinti gavybą, tačiau dabar, kai grupės derybos yra atsidūrusios aklavietėje, gavybos lygis nesikeis, kol bus pasiektas susitarimas.

„Naftos kainos jautriai reagavo į žinią apie tai, kad OPEC+ derybos praėjusią savaitę atsidūrė aklavietėje, nes rinkos dalyviai supranta, kad tuo atveju, jeigu nebus susitarimo, naftos pasiūlos deficitas didės“, – rašoma naujausioje TEA mėnesio ataskaitoje.

Naftos kainos pastaruoju metu svyravo maždaug 75 JAV dolerių už barelį lygyje ir kai kurie analitikai spėja, kad jos gali pakilti iki 100 JAV dolerių už barelį.

Tačiau yra ir kita galimybė: bendras OPEC+ susitarimas žlugs ir gamintojai neberibos savo gavybos bei mėgins išsikovoti didesnę rinkos dalį, o tokiu atveju naftos kainos greičiausiai kristų.

„Nuotaikas rinkose taip pat temdo tikimybė, jog užvirs mūšis dėl rinkos dalių, nors tokia tikimybė ir yra menka. Be to, didelės kuro kainos gali paskatinti infliaciją ir pakenkti trapiam ekonomikos atsigavimui“, – rašoma TEA ataskaitoje.

Investuotojai nerimauja, jog sparčiai kylanti infliacija gali priversti centrinius bankus padidinti itin mažas palūkanų normas, o tokiu atveju išnyktų vienas pagrindinių ekonomikos atsigavimo ramsčių.

TEA įspėja, jog tuo atveju, jeigu OPEC+ nepadidins gavybos, įtampa naftos rinkoje padidės, nes per pandemiją sukauptos papildomos komercinės atsargos jau išnaudotos, o pramoninių šalių komercinės naftos atsargos jau yra mažesnės už ilgalaikį vidurkį.

Agentūros skaičiavimais, dabartinė OPEC+ gavyba yra beveik 2 mln. barelių per dieną mažesnė už rinkos paklausą. Ir šių metų paskutinį ketvirtį šis deficitas padidės iki 3,2 mln. barelių per dieną.

TEA taip pat skaičiuoja, kad komercinių naftos atsargų panaudojimo lygis šį ketvirtį bus aukščiausias per mažiausiai dešimtmetį.

„Kol nebus aiškumo dėl OPEC+ gavybos politikos, naftos rinkose greičiausiai tebevyraus padidėjęs kintamumas“, – prognozuoja agentūra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.