Rusija gali JAV netekti rinkos ekonomikos statuso, kurį pelnė prieš beveik 20 metų

Jungtinės Valstijos pradėjo tyrimą, siekdamos nustatyti, ar Rusijos ekonomika atitinka rinkos ekonomikos statusą, nurodoma JAV prekybos departamento pranešime, paskelbtame oficialiajame JAV vyriausybės leidinyje „Federal Register“.

Jungtinės Valstijos pradėjo tyrimą, siekdamos nustatyti, ar Rusijos ekonomika atitinka rinkos ekonomikos statusą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Jungtinės Valstijos pradėjo tyrimą, siekdamos nustatyti, ar Rusijos ekonomika atitinka rinkos ekonomikos statusą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V.Putinas.<br>TASS/Scanpix nuotr.
V.Putinas.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 16, 2021, 12:26 PM, atnaujinta Aug 16, 2021, 12:54 PM

Departamento pranešime nurodoma, kad suinteresuotieji subjektai savo komentarus gali atsiųsti iki rugpjūčio 30 dienos.

Pranešimo paaiškinime rašoma, jog tyrimas, ar Rusijos ekonomika atitinka rinkos ekonomikos statusą, buvo pradėtas vykdant amonio nitrato tiekimo iš Rusijos dempingo analizę.

„Vykdydami tyrimą dėl sąžiningos iš Rusijos Federacijos tiekiamo amonio nitrato kainos, nustatėme, jog pareiškėjas JAV bendrovės prekybos departamentui pateikė pakankamai įrodymų, kad būtų galima svarstyti, ar antidempingo muitų įstatymo tikslais vertėtų Rusiją ir toliau vertinti kaip rinkos ekonomikos šalį“, – rašoma JAV prekybos departamento komentare.

Prekybos departamentas mini 1930 metų muitų įstatymą, kuriame nustatyti kriterijai, pagal kurį šalys pripažįstamos rinkos ekonomikos šalimis. Jeigu šalies ekonomika neatitinka bent vieno iš nustatytų šešių kriterijų, įgaliotoji institucija, tai yra, prekybos departamentas, gali priskirti šalį prie ne rinkos ekonomikos šalių.

Rinkos ekonomikos šalies statusą Jungtinės Valstijos Rusijai suteikė 2002 metų balandžio 1 dieną.

JAV prekybos departamento tuomet paskelbtame pranešime buvo nurodyta, jog šis sprendimas „atspindi didžiulius pokyčius, kurie Rusijos ekonomikoje įvyko per pastarąjį dešimtmetį“.

Šis įvykis buvo toks reikšmingas, kad apie šį sprendimą tuometinis JAV prezidentas George‘as Bushas  pranešė per pokalbį telefonu su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Rinkos ekonomikos statusas yra labai svarbus eksportuotojams, nes, esant tokiam statusui, yra geriau sunkiau juos apmokestinti antidempingo muitais.

Jeigu kokios nors šalies ekonomika laikoma ne rinkos ekonomika, JAV atliekant dempingo tyrimus dėl produktų, tiekiamų iš tokios šalies, tokių prekių savikaina apskaičiuojama remiantis atitinkamomis jų gamybos sąnaudomis trečiosiose šalyse, kuriose jos gali būti gerokai didesnės. Tai leidžia lengvai įrodyti dempingą ir nustatyti antidempingo muitus.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.