Ekonomistai kritikuoja D. Kreivio planus stabdyti elektros ir dujų kainas: trumparegiška ir populistiška

Ekonomistai kritikuoja energetikos ministro Dainiaus Kreivio pasiūlytą planą elektros ir dujų kainoms sustabdyti. Pasak jų, tai yra trumparegiška ir populistiška.

Ekonomistai sukritikavo D.Kreivio planą stabdyti kylančias elektros ir dujų kainas.<br>Lrytas.lt koliažas.
Ekonomistai sukritikavo D.Kreivio planą stabdyti kylančias elektros ir dujų kainas.<br>Lrytas.lt koliažas.
D.Kreivys.<br>T.Bauro nuotr.
D.Kreivys.<br>T.Bauro nuotr.
Ekonomistai sukritikavo D.Kreivio planą stabdyti kylančias elektros ir dujų kainas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ekonomistai sukritikavo D.Kreivio planą stabdyti kylančias elektros ir dujų kainas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ž.Mauricas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ž.Mauricas.<br>V.Skaraičio nuotr.
M.Dubnikovas.<br>T.Bauro nuotr.
M.Dubnikovas.<br>T.Bauro nuotr.
Ekonomistai sukritikavo D.Kreivio planą stabdyti kylančias elektros ir dujų kainas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ekonomistai sukritikavo D.Kreivio planą stabdyti kylančias elektros ir dujų kainas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ekonomistai sukritikavo D.Kreivio planą stabdyti kylančias elektros ir dujų kainas.<br>V.Balkūno nuotr.
Ekonomistai sukritikavo D.Kreivio planą stabdyti kylančias elektros ir dujų kainas.<br>V.Balkūno nuotr.
G.Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
G.Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Sep 30, 2021, 10:01 AM

Trečiadienį D.Kreivys pranešė, jog nebevaldomas elektros ir dujų kainas bus bandoma pažaboti trimis būdais – bus siekiama suvaldyti kainų šoką, išgyvendinti įsisenėjusį energetikos švaistymą ir neūkiškumą bei didinti namų ūkių energetinį savarankiškumą.

„Kainų šoko suvaldymui planuojame pjauti kainų kilimo piką, kad išdėstytume kainas per ateinančius penkerius metus“ – trečiadienį sakė D.Kreivys, paminėdamas, jog šis elektros ir dujų kainų pikas tėra laikinas.

Į tokius ministro žodžius kaipmat feisbuke sureagavo ekonomistas Marius Dubnikovas: „Pjovėjai nutarė nupjauti augančių kainų piką, kuris laikinas, anot pjovėjų. O jei kainos kils dar ir jei išliks ilgai aukštos, tada reikės mežėjų, nes pripjauta bus labai daug. Vat čia tai sprendimas. Reguliuoti pasaulio kainas.“

Banko „Luminor“ vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas feisbuke į D.Kreivio pasiūlymą taip pat sureagavo aršiai.

„O kas, jei kainų kilimas nėra laikinas? Kur tada dėsite tą „nupjautą“ kainų piką?“ – klausė jis, paminėdamas, jog yra labai didelė tikimybė, kad energetinių išteklių, ypač gamtinių dujų, kainų augimas nėra laikinas, nes pasaulyje mažėjant anglies ir naftos vartojimui, gamtinių dujų, kurios mažiau teršia aplinką, vartojimas tik didės.

„O gamtinių dujų pasiūla, priešingai, mažės (bent jau išsivysčiusiose pasaulio valstybėse, nes gamtinių dujų sektoriuje veiklą vykdančios bendrovės patiria vis didesnį aplinkosaugininkų spaudimą), tad dujų kainos pasaulyje gali išlikti aukštos ilgą laiką.

Atitinkamai, ir elektros kainos artimiausiu metu gali išlikti aukštos, nes nemaža dalis elektros vis dar yra gaminama gamtines dujas kūrenančiose šiluminėse elektrinėse“, – paaiškino Ž.Mauricas.

Jis svarstė, ar ateityje už visa tai neteks galiausiai sumokėti visiems mokesčių mokėtojams, pirmiausia remiant Vilnių, kuris, pasak Ž.Maurico, nesugebėjo laiku transformuoti savo centrinio šildymo sistemos pereinant nuo gamtinių dujų prie biokuro, tad šildymo kaina Vilniuje šiais metais kils net 60 proc.

Tuo metu Kaune šildymo kaina kils vos 3 proc., Klaipėdoje – 15 proc., Šiauliuose – 29 proc., Panevėžyje – 14 proc.

Antroji žmonių grupė, už kurią, Ž.Maurico teigimu, tektų sumokėti visiems mokesčių mokėtojams, būtų neekologiškomis gamtinėmis dujomis besišildantys gyventojai. „Kaip toks rėmimas būtų susijęs su siekiu mažinti iškastinio kuro vartojimą ir klimato kaitos tikslais?“ – vėl kėlė klausimus ekonomistas.

Taip pat tektų sumokėti ir už neefektyviai elektros energiją vartojančius pasiturinčius gyventojus. „Nes didžiausią naudą iš „kainų kilimo piko nupjovimo“ gaus daugiausia elektros sunaudojantys gyventojai?“ – nenurimo Ž.Mauricas.

„Praėjusią savaitę kaip tik perspėjau, kad svarbiausia Lietuvai nesekti Ispanijos ir Italijos pavyzdžiu, kurios, siekdamos sušvelninti dujų kainų kilimo poveikį, imasi trumparegiškų ir populistinių sprendimų. Praėjo vos 8 dienos...“ – feisbuke rašė Ž.Mauricas.

Trečiadienį D.Kreivys patikino, jog nebevaldomas elektros ir dujų kainas ketinama fiksuoti.

„Kaip atrodys kainų lygis? Elektros kaina bus fiksuojama arba sustabdomas jos augimas ties 21 proc., tai reiškia, kad elektros kainai kylant aukščiau gyventojams daugiau kaina nedidės.

Virykles turintiems vartotojams dujos šiuo metu yra pabrangusios virš 50 proc., kaina yra fiksuojama ties 20 proc.

Dujų, skirtų šildymui, kaina šiandien paaugusi 83 proc. ir ji toliau kyla, tad dujų kainos fiksuojamos ties 30 proc.“ – skaičius įvardijo ministras.

Prezidento Gitano Nausėdos patarėja Irena Segalovičienė sakė, jog siūlymas nustatyti elektros kainų „lubas“ yra sveikintinas. Pasak jos, svarbu, kad kainų reguliuotojas ir įmonės kainų „lubų“ naštos neužkrautų ant gyventojų.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.