Ekonomistas Ž. Mauricas įsitikinęs – Ukraina laimėtų ekonominiame fronte prieš Rusiją, jei gautų daugiau paramos

„Rusija baiminasi pralaimėti Ukrainai ekonominėse varžybose, tad nusprendė pažvanginti ginklais?“ – būtent šiais žodžiais ekonomistas Žygimantas Mauricas pradėjo savo feisbuke paskelbtą įrašą.

Ž.Mauricas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ž.Mauricas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ž.Mauricas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ž.Mauricas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 11, 2021, 4:58 PM, atnaujinta Dec 11, 2021, 4:59 PM

Ekonomistas pateikė savo įžvalgas apie Ukrainos ir Rusijos ekonominę situaciją: „Ukrainos ekonomika pastaruosius septynerius metus demonstruoja spartų augimą, o Rusijos – stagnuoja.“ Tai Ž.Mauricas paaiškina statistiniais duomenimis: „Rusijos nuo 2014 iki 2021 metų susitraukė 10 proc., o Ukrainos – išaugo 55 proc.“

Teigiama, kad ekonominis atotrūkis tarp pastarųjų šalių mažėja. Tokį pokytį, anot Ž.Maurico, pradeda jausti gyventojai. „2014 metais Ukrainoje vidutinis darbo užmokestis buvo net 3,2 karto mažesnis nei Rusijoje ir net 2,2 karto mažesnis nei laikinai Rusijos okupuotoje Krymo autonominėje respublikoje“, – teigė ekspertas.

Vis dėlto ekonomistas atkreipė dėmesį ir į tai, kad šių metų atlyginimų skirtumas tarp Ukrainos ir Rusijos sumažėjo per trečiąjį 2021 m. ketvirtį.

„Be to, didžiam Rusijos apmaudui, Ukrainoje jie tapo didesni nei laikinai Rusijos okupuotoje Krymo autonominėje respublikoje, o jei tendencijos tęsis ir toliau – jau 2024–2025 metais Ukrainoje atlyginimai gali tapti didesni nei Rusijoje.

Tad kas galėtų paneigti, kad Rusija, baimindamasi pralaimėti šiose ekonominėse varžybose, nusprendė pakaišioti pagalių į įsibėgėjusio Ukrainos ekonomikos vežimo ratus tam, kad sustabdytų/pristabdytų ekonomikos augimą“, – feisbuko įraše rašė ekonomistas.

„Vietoje pagalių kaišymo Ukrainai Rusija, be abejo, galėtų geriau pasistengti išjudinti savo stagnuojantį ekonomikos vežimą, bet, deja, Rusijos politika savo kaimynių atžvilgiu dažnai būna kaip ant šieno gulinčio šuns: „Nei pats ėda, nei kitam duoda“ (Padniestrė, Abchazija)“, – įsitikinęs Ž.Mauricas.

Eksperto tikinimu, Vakarų šalys turėtų gerokai padidinti ekonominę paramą Ukrainai. Tai būtų naudinga todėl, kad stipri Ukraina laimėtų prieš Rusiją ekonominiame fronte.

„Istorija rodo, kad laimėjus jame dažniausiai laimima ir visuose kituose frontuose“, – pabrėžė Ž.Mauricas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.