Kalbos apie karą supurtė Rusijos finansus – smarkiai smuktelėjo rublio kursas

Pirmadienį Maskvos biržoje euro ir dolerio kursas kyla. Kai buvo pranešta apie krizę Ukrainoje, Rusijos akcijų rinka smuko daugiau kaip 8 proc., rašo bbc.com.

Kai buvo pranešta apie krizę Ukrainoje, Rusijos akcijų rinka smuko daugiau kaip 8 proc.<br>Lrytas.lt koliažas.
Kai buvo pranešta apie krizę Ukrainoje, Rusijos akcijų rinka smuko daugiau kaip 8 proc.<br>Lrytas.lt koliažas.
Kai buvo pranešta apie krizę Ukrainoje, Rusijos akcijų rinka smuko daugiau kaip 8 proc.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Kai buvo pranešta apie krizę Ukrainoje, Rusijos akcijų rinka smuko daugiau kaip 8 proc.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Kai buvo pranešta apie krizę Ukrainoje, Rusijos akcijų rinka smuko daugiau kaip 8 proc.<br>SIPA Press/Scanpix nuotr.
Kai buvo pranešta apie krizę Ukrainoje, Rusijos akcijų rinka smuko daugiau kaip 8 proc.<br>SIPA Press/Scanpix nuotr.
Kai buvo pranešta apie krizę Ukrainoje, Rusijos akcijų rinka smuko daugiau kaip 8 proc.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Kai buvo pranešta apie krizę Ukrainoje, Rusijos akcijų rinka smuko daugiau kaip 8 proc.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Kai buvo pranešta apie krizę Ukrainoje, Rusijos akcijų rinka smuko daugiau kaip 8 proc.<br>AP/Scanpix nuotr.
Kai buvo pranešta apie krizę Ukrainoje, Rusijos akcijų rinka smuko daugiau kaip 8 proc.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 21, 2022, 4:45 PM, atnaujinta Feb 21, 2022, 5:13 PM

Pirmadienio ryte rinkos kilo, o rublio kursas stiprėjo, tačiau naujausios žinios pakeitė tendencijas. Ypač informacija, kad Kremlius nekomentuoja galimos karinės pagalbos pasiskelbusioms Donecko ir Luhansko Liaudies Respublikoms bei naujienų, kad, Rusijos kariuomenės duomenimis, pasienyje buvo nukauti penki diversantai.

„Tiek daug rublių už vieną dolerį ne dažnai gausi, o po paskutiniųjų viražų rublių bus dar daugiau.

Galės pensininkams ir karininkams mokėti dar daugiau rublių, na, o kam jiems doleriai, kai tiek daug vietos valiutos turi ir patrankų kaitinamas Krymo kurortas laukia“, – feisbuke rašė ekonomistas Marius Dubnikovas.

Pirmadienį įpusėjus prekybai Rusijos akcijų kritimas dar labiau sustiprėjo, nes iš Donbaso toliau buvo gaunami pranešimai apie naujus apšaudymus, pažymėjo „Interfax“.

14 val. 50 min. duomenimis, „Mosbirzh“ indeksas sumažėjo 8,5 proc. ir sudarė 3 103,34 punkto, rašo „Forbes“. RTS indeksas nukrito iki 1251,61 punkto, t. y. 10 proc. „Mosbirzh“ indeksas pasiekė žemumas, kuriose buvo 2020 m. pabaigoje, komentavo „BKS Express“.

Tuo pat metu euro kursas pirmą kartą nuo sausio 27 d. pakilo 1,4 proc. ir viršijo 89 rublius, o dolerio kursas pirmą sykį nuo vasario 14 d. pakilo 1,2 proc. ir pasiekė 78 rublius. Tai buvo ne pabaiga – vėliau jis ėmė artėti prie 79 rublių.

Kaip pažymima „BKS Express“ pranešime, Rusijos rinkos smukimo tendencija prasidėjo dar spalį. Nuo to laiko ją nuolat vijo blogėjanti geopolitinė padėtis ir padėties Ukrainoje paaštrėjimas.

Pirmadienį Pietų karinė apygarda pareiškė, kad apie 6 val. ryto pasienyje su Ukraina žuvo penki „diversijų ir žvalgybos grupės“ kovotojai.

Rusijos kariuomenė teigia, kad įvyko susirėmimas, kurio metu „per valstybės sieną iš Ukrainos teritorijos įvažiavo dvi Ukrainos ginkluotųjų pajėgų pėstininkų kovos mašinos“. Pranešta, kad jos abi buvo sunaikintos Rusijos ginkluotųjų pajėgų padalinio.

Ukraina atmetė šį pranešimą, pavadinusi jį melaginga naujiena, ir pareiškė, kad Rostovo srityje, kur tariamai įvyko incidentas, nėra Ukrainos pajėgų, pranešė „Reuters“.

Tuo metu, kai ši žinia buvo paskelbta, rublio ir akcijų kursas po griūties šiek tiek atsigavo, ji buvo pristabdyta, pažymėjo „Interfax“.

Vėliau dolerio kursas pakilo virš 79 rublių, kai Donecko ir Luhansko Liaudies Respublikos paragino pripažinti jų suverenitetą.

Šių respublikų atstovai pranešė apie naują apšaudymą iš Ukrainos pusės, o Rusijos federalinė saugumo tarnyba paskelbė, kad ryte iš Ukrainos teritorijos paleistas sviedinys visiškai sunaikino Rusijos pasieniečių tarnybos vietą, esančią 150 metrų nuo sienos. Ukrainos nacionalinės saugumo tarybos sekretorius Oleksijus Danilovas pareiškimą pakomentavo taip: „Mes neturime nieko bendra su šiuo apšaudymu.“

Tuo tarpu prezidentas Vladimiras Putinas sušaukė neeilinį Rusijos saugumo tarybos posėdį.

Dieną prieš tai Eliziejaus rūmai paskelbė, kad Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono siūlymu JAV ir Rusijos prezidentai iš esmės sutarė surengti dvišalį aukščiausiojo lygio susitikimą, kurio darbotvarkę ketvirtadienį nustatys Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas ir JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas. Ryte Rusijos rinkos ir rublio kursas dėl šios naujienos pakilo.

Vėliau tendencija pasikeitė. Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas sakė, kad kol kas nėra konkrečių planų dėl V.Putino ir JAV prezidento Joe Bideno susitikimo, nors aukščiausiojo lygio susitikimas įmanomas, jei valstybių vadovai nuspręstų, kad tai tikslinga.

Žiniasklaida pažymėjo, kad D.Peskovo atsakymas į klausimą apie galimą Rusijos pagalbą save  nepriklausomomis pasiskelbusioms Donbaso respublikoms galėjo turėti neigiamą poveikį rinkoms.

Kremlius padėtį Donbase apibūdino kaip įtemptą, be stabilizavimosi požymių ir susilaikė nuo atsakymo į klausimą apie galimybę paremti Luhansko ir Donetsko Liaudies Respublikas.

Apie tai, kad minėtoms respublikoms reikalinga finansinė, karinė ir moralinė Maskvos pagalba, pirmadienį užsiminė Donetsko Liaudies Respublikos atstovas. Pasak „BCS Express“ analitikų, šis pareiškimas galėjo paskatinti „sustiprėjusią mažėjimo tendenciją“.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.