Sustiprino prekių patikrą – išvardijo, ką draudžiama eksportuoti ir importuoti iš Rusijos ir Baltarusijos

Lietuvos muitinė, vykdydama Europos Sąjungos įvestas sankcijas Rusijai ir Baltarusijai, sustiprino prekių muitinį tikrinimą – per kovo mėnesį muitinės pareigūnai 550 kartų neleido eksportuoti prekių į šias šalis.

Lietuvos muitinė, vykdydama Europos Sąjungos įvestas sankcijas Rusijai ir Baltarusijai, sustiprino prekių muitinį tikrinimą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvos muitinė, vykdydama Europos Sąjungos įvestas sankcijas Rusijai ir Baltarusijai, sustiprino prekių muitinį tikrinimą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 28, 2022, 4:44 PM

Dviem atvejais, įtariant ketinimą eksportuoti dvejopos paskirties prekes neturint licencijos, pradėti ikiteisminiai tyrimai, dėl 11 atvejų pradėta administracinės atsakomybės teisena. Šiuo metu atliekami tyrimai dėl dar 20 atvejų įtariant, kad muitinės deklaracijoje pateikti neteisingi duomenys bandant išvengti nustatytų prekybos ribojimų.

Pažeidimų užkardymas ir detalus ne tik dokumentų, bet ir pačių prekių tikrinimas užtrunka ilgiau nei įprastai ir turi įtakos transporto pralaidumui pasienyje. Šiuo metu Medininkų pasienio kontrolės punkte (PKP) išvažiuoti iš Lietuvos laukia apie 450 krovininių automobilių, Šalčininkų PKP – apie 370, Raigardo PKP – 280 krovininių transporto priemonių.

Lietuvos muitinė prašo verslo atstovų, vis dar palaikančių ekonominius ryšius su Rusija ir Baltarusija, ypač dėmesingai įvertinti ES nustatytus ribojimus ir iš anksto įsitikinti, ar planuojamoms ekonominėms operacijoms netaikomos sankcijos arba kiti draudimai ir apribojimai.

Draudimai ir apribojimai, taikomi prekybai su Rusijos Federacija

Draudžiama eksportuoti:

  • dvejopos paskirties strategines prekes arba eksporto procedūrai įforminti Lietuvos muitinei pateikti dvejopos paskirties prekių eksporto licenciją. Lietuvos muitinėje neforminamos kitų ES valstybių narių eksportuotojų (ar jų vardu) pateiktos eksporto deklaracijos. Užbaigiant eksportuojamų prekių, kurių eksporto muitinės formalumai atlikti kitose ES valstybėse narėse, muitinės formalumus Lietuvos muitinės išvežimo įstaigose (pasienio kontrolės postuose ar pradedant TIR procedūras) reikia pateikti eksporto licenciją. Jos nepateikus prekių neleidžiama išvežti;
  • su tam tikromis išimtimis – euro banknotus;
  • jūrų navigacijos priemones ir technologijas;
  • prabangos prekes.

Draudžiama importuoti:

  • geležies ir plieno produktus.

Draudimai ir apribojimai, taikomi prekybai su Baltarusijos Respublika

Draudžiama eksportuoti:

  • mašinas ir įrenginius;
  • prekes, naudojamas tabako gaminiams gaminti;
  • su tam tikromis išimtimis – euro banknotus.

Draudžiama importuoti:

Baltarusijos kilmės ar iš Baltarusijos eksportuotas prekes – medieną ir medienos gaminius, medžio anglis; cementą ir jo dirbinius; geležį ir plieną bei jų gaminius; naujas pneumatines gumines padangas; mineralinius produktus; kalio chloridą ir kalio turinčias trąšas.

Šių prekių importo ir eksporto muitinės formalumai bus atliekami tik pateikus muitinei prekių pirkimo-pardavimo sutartis, sudarytas iki 2022 m. kovo 2 dienos. Verslui, prekiaujančiam nurodytais gaminiais, suteiktas trijų mėnesių – iki 2022 m. birželio 4 dienos – pereinamasis laikotarpis užbaigti sandorius.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.