D. Kreivys pasakė, kaip „Gazprom“ nutraukus dujų tiekimą tvarkosi Lenkija

Rusijos dujų koncernui „Gazprom“ visiškai sustabdžius dujų tiekimą vamzdynais Lenkijai ir Rumunijai, energetikos ministras Dainius Kreivys sako, kad Lenkija apsirūpinant dujomis išlieka pakankamai saugi.

www.gazprom.com nuotr.
www.gazprom.com nuotr.
D.Kreivys.<br>T.Bauro nuotr.
D.Kreivys.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 27, 2022, 1:26 PM, atnaujinta Apr 27, 2022, 5:03 PM

„Panašu, kad Lenkijai dujų tiekimo nutraukimas turbūt nelabai skauda dėl kelių priežasčių. Lenkija iki šios dienos jau yra pakankamai aukštai prisipildžiusi saugyklas, kurias turi. Lenkija turi terminalą, vartojimas šiuo metu yra neaukštas, o nuo spalio mėnesio atsidaro vamzdynas su Norvegija „Baltic Pipe“, kuris importuos didžiąją dalį reikalingų dujų iš Norvegijos“, – trečiadienį prieš Vyriausybės posėdį sakė D.Kreivys.

Pasak ministro, dujų tiekimo sistemos stabiliai veikia tiek Lenkijoje, tiek Bulgarijoje.

„Šiai dienai nei Bulgarijoje, nei Lenkijoje nėra jokios ypatingos padėties. Nėra aktyvavę tos nepaprastos padėties, kuri reiškia, kad ateityje gali būti vartotojams ribojamas dujų tiekimas. Sistemų darbas stabilus“, – teigė energetikos ministras.

D.Kreivys mano, kad ateityje Europos šalims atsisakant tiekimo iš „Gazprom“ ir augant konkurencijai dėl suskystintųjų gamtinių dujų (SGD), dujų kaina gali kiek didėti.

D.Kreivys teigė nemanantis, kad sustabdžius rusiškų dujų tiekimą į Lenkiją, dėl to dujų vartojimą reikėtų mažinti Lietuvoje. Ministro teigimu, Lietuva pagalbą Lenkijai aprūpinant ją dujomis suteiks, priklausomai nuo situacijos Latvijoje ir Estijoje. „Jeigu matysime, kad Latvijoje ir Estijoje nėra sudėtinga situacija, tai turbūt padėsime ir Lenkijai. Žiūrint iš solidarumo perspektyvos, jeigu dujos bus reikalingos Lenkijai, jos tekės į Lenkiją“, – sakė D.Kreivys.

Bulgarijos ministras pirmininkas Kirilas Petkovas trečiadienį šantažu pavadino Rusijos sprendimą sustabdyti dujų tiekimą Europos Sąjungos (ES) narei.

Toks Rusijos energetikos milžinės „Gazprom“ žingsnis „yra šiurkštus sutarties pažeidimas ir šantažas (...) Tokiam reketui nepasiduosime“, – sakė K. Petkovas ir pridūrė, jog tai – „nepriimtina“.

Savo ruožtu Bulgarija, pasak jo, peržiūri visas sutartis su „Gazprom“, įskaitant sutartį dėl tranzito per šią Balkanų šalį. Jis taip pat patikino bulgarus, kad vyriausybė „jokiu būdu“ nesumažins dujų tiekimo vartotojams. „Bulgarijos vyriausybė pasirengusi tokiam scenarijui“, – sakė jis žurnalistams prieš įprastą vyriausybės posėdį. „Energetikos ministerija turi aiškų tiekimo planą, įskaitant parengtą alternatyvių šaltinių planą“.

„Gazprom“ trečiadienį pranešė sustabdžiusi visus dujų tiekimus Lenkijai ir labai nuo jų priklausomai Bulgarijai, negavusi iš dviejų ES narių mokėjimo rubliais. Prezidentas Vladimiras Putinas praėjusį mėnesį pareiškė, kad Rusija priims atsiskaitymus už tiekimus tik savo nacionaline valiuta, pirkėjų reikalaujama sukurti sąskaitas rubliais, kitaip čiaupai bus užsukti.

ES trečiadienį pareiškė esanti „pasirengusi“, jei Maskva sustabdytų dujų tiekimą 27 valstybių blokui, ir planuojanti „koordinuotą“ atsaką.

Vokietijos prezidentas Frankas Walteris Steinmeieris griežtai pasmerkė Rusijos sprendimą stabdyti dujų tiekimą Lenkijai ir Bulgarijai. „Rusija sulaužė taisykles, tai bandymas šantažuoti. Negalima su tuo taikstytis, reikia priešintis“, – sakė jis trečiadienį po pokalbio su Slovakijos prezidente Zuzana Čaputova Košicės mieste šalies rytuose.

Kartu F.W.Steinmeieris pabrėžė, kad Europa laikysis pozicijos už dujų tiekimą toliau mokėti Europos valiuta. Tai patvirtino ir Z.Čaputova. „Mes nekeisime savo elgesio“, – teigė ji. Esą yra galiojančios sutartys. Z.Čaputova atkreipė dėmesį į tai, kad jos šalis 80 proc. priklausoma nuo rusiškų dujų. Tai, anot jos, turi keistis.

Pasak Vokietijos ekonomikos ministro Roberto Habecko, rusiškų dujų tiekimo nutraukimas šiuo metu jo šalį įstumtų į recesiją. Tokiu atvejo, anot prognozių, ekonomika trauktųsi 0,5-6,5 proc.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.