„Gazprom“ nutraukė dujų tiekimą Danijos bendrovei, taip pat ir „Shell“

Rusijos valstybinė energetikos milžinė „Gazprom“ teigia, kad, kaip ir tikėtasi, sustabdė dujų tiekimą Danijos komunalinių paslaugų įmonei „Ørsted“ ir „Shell Energy Europe“.

„Gazprom“ pabrėžė, kad apie savo planus atitinkamas bendroves informavo laiku.<br>Gazprom.com asociatyvi nuotr.
„Gazprom“ pabrėžė, kad apie savo planus atitinkamas bendroves informavo laiku.<br>Gazprom.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 1, 2022, 1:02 PM

„Gazprom“ patvirtino tiekimo sustabdymą savo interneto svetainėje paskelbtame pranešime. Tai padaryta kitą dieną po to, kai „Gazprom“ pareiškė, kad „Ørsted“ ir „Shell“ atsisakė apmokėti sąskaitas rubliais, kaip reikalavo Maskva.

„Gazprom“ rėmėsi Rusijos prezidento Vladimiro Putino įsaku, kuriame teigiama, kad visos šalys, kurias Kremlius laiko „nedraugiškomis“, nuo balandžio mėnesio turi mokėti už energiją Rusijos valiuta, taip siekiant paremti rublio kursą. Priešingu atveju tiekimą grasinama nutraukti.

Šis rusų bendrovės žingsnis yra atsakas į griežtas sankcijas, kurias ES įvedė dėl vasario 24 dieną pradėto karo Ukrainoje.

„Gazprom“ pabrėžė, kad apie savo planus atitinkamas bendroves informavo laiku.

Praėjusiais metais „Gazprom“ bendrovei „Ørsted“ patiekė 1,97 mlrd. kubinių metrų dujų, kurios sudaro apie du trečdalius Danijos suvartojamų dujų. Tačiau Kopenhaga teigė, kad problemų dėl tiekimo nebus.

Tiekimo nutraukimas turi įtakos ir Vokietijai, tačiau gerokai mažesniu mastu. Pagal sutartį su „Shell Energy Europe“ į Vokietiją numatytą kasmet patiekti iki 1,2 mlrd. kubinių metrų dujų, tačiau tai tik nedidelė dalis viso šalyje suvartojamo dujų kiekio.

Rusija jau anksčiau sustabdė dujų tiekimą Bulgarijai, Lenkijai, Suomijai ir Nyderlandams, kai įmonės šiose šalyse taip pat atsisakė mokėti rubliais.

Tęsiantis karui Ukrainoje, Europos šalys skuba mažinti savo priklausomybę nuo Rusijos energijos tiekimo.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.