Žinomiausi pasaulio atlikėjai sudarinėja sandorius su autorių teises perkančiomis kompanijomis: šių sąskaitoje – milijardai

Žinomiausi pasaulio atlikėjai toliau sudarinėja sandorius su autorių teises perkančiomis kompanijomis. Iš pradžių tuo labiausiai susidomėjo vyresnės žvaigždės, tačiau nesnaudžia ir kiti.

J.Timberlake’as.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J.Timberlake’as.<br>AFP/Scanpix nuotr.
J.Timberlake’o uždarbis buvo daug mažesnis nei B.Springsteeno.<br>„Scanpix“ nuotr.
J.Timberlake’o uždarbis buvo daug mažesnis nei B.Springsteeno.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 26, 2022, 1:03 PM

Milijardus dolerių sukaupę fondai jau spėjo įsigyti daugybės žinomų muzikantų – Bobo Dylano, Bruce’o Springsteeno, Neilo Diamondo, Tinos Turner ar Neilo Youngo teises į autorinius kūrinius.

Kol kas pagal gautas sumas pirmauja B.Springsteenas, už savo gyvenimo kūrinius susišlavęs net 550 mln. dolerių (503 mln. eurų).

Tačiau šis rekordas gali būti pagerintas, nes rinką dabar zonduoja roko legendos „Pink Floyd“.

Vyresniems atlikėjams tai išties naudinga, nes anksčiau sukurtų dainų autorių teisių galiojimas eina į pabaigą. Be to, ateityje kiltų kur kas mažiau ginčų dėl palikimo dalybų. Tačiau pasipinigauti nori ir jaunesni muzikantai.

41 metų amerikietis Justinas Timberlake’as sudarė sutartį su investicijų bendrove „Hipgnosis“ ir perleido jai teises į savo sukurtas dainas. Nors sandorio sumos abi pusės neatskleidė, „The Wall Street Journal“ šaltinių teigimu, J.Timberlake’ui buvo sumokėta 100 mln. dolerių (92 mln. eurų).

Pastaraisiais metais būtent ši bendrovė, kurią įkūrė pramogų verslo vadybininkas iš JAV Merckas Mercuriadis, šioje rinkoje veikė itin aktyviai. „Hipgnosis“ valdomas fondas pritraukė per 2 mlrd. dolerių (1,83 mlrd. eurų) investicijų ir jau įsigijo per 65 tūkst. kūrinių. Tarp jų – ir „Blondie“ ar Shakiros dainų.

Tuo metu sandoris su J.Timberlake’u buvo sudarytas pasitelkus vieną žinomiausių planetos rizikos kapitalo fondų „Blackstone“.

Šiose varžytuvėse dalyvauja ir muzikos pasaulio banginiai – „Sony“, „Warner Music“, „Universal“. Tiesa, toli gražu ne apie kiekvieną sandorį yra skelbiama.

Šios kompanijos, kaip ir kiti investuotojai, tikisi uždirbti iš autorių teisių dėl augančio interneto transliacijų srauto. Taip pat kūriniai platinami per skaitmeninės rinkodaros kanalus, naudojami filmuose, reklamose, kompiuteriniuose žaidimuose.

Tuo metu teisės į įrašus parduodamos kur kas rečiau, nors jų galiojimo terminas irgi ribotas. Dažnai atlikėjai susitaria su leidyklomis, kurioms jos priklauso, šiuos terminus pratęsti.

Neseniai dėl to susiderėjo roko grupė „Aerosmith“ ir „Universal Music“. O jau mirusio Davido Bowie artimieji irgi nesusigundė pasiūlymais parduoti teises, bet pratęsė sutartį su „Warner“. Žinoma, irgi ne už dyką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.