Skausmingi pokyčiai jau matyti parduotuvėse: nuperkame mažiau, bet išleidžiame gerokai daugiau

„Turiu vieną gerą ir vieną blogą žinią apie mažmeninę prekybą: gera žinia yra ta, kad mažmeninė prekyba Lietuvoje auga. Bloga yra ta, kad augimas yra neigiamas“, – sako „Luminor“ banko ekonomistas Žygimantas Mauricas.

Nuperkame mažiau prekių nei nupirkdavome prieš metus.<br>D.Umbraso nuotr.
Nuperkame mažiau prekių nei nupirkdavome prieš metus.<br>D.Umbraso nuotr.
Ž.Mauricas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ž.Mauricas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-07-27 13:07

Jis savo feisbuko paskyroje atkreipė dėmesį, kad jau antrą mėnesį iš eilės metinis mažmeninės prekybos augimas Lietuvoje yra neigiamas, t.y., mes nuperkame mažiau prekių nei nupirkdavome prieš metus (2022 m. birželį nusipirkome 3,3 proc. mažiau prekių nei 2021 m. birželį).

„Tiesa, pinigų šioms prekėms pirkti išleidžiame gerokai daugiau (2022 m. birželio mėn. išleidome 13,2 proc. daugiau nei 2021 m. birželio mėn.) dėl reikšmingai pakilusių prekių (ypač maisto) kainų. Tad pinigų išleidžiame daugiau, bet prekių įsigyjame mažiau, – rašė ekonomistas. -

Ko tikėtis ateityje? Prastėjantys gyventojų lūkesčiai, aukšta infliacija, kylančios palūkanų normos, tebesitęsianti Rusijos invazija Ukrainoje, didesnės išlaidos paslaugoms bei auganti pasaulinės recesijos grėsmė toliau mažins gyventojų norą išlaidauti, tad Lietuvoje mažmeninės prekybos augimas išliks neigiamoje zonoje bent iki šių metų pabaigos (tikėtina, kad iki kitų metų pavasario ar net vasaros).

Tiesa, išleista pinigų suma vargu ar sumažės, nors augimas taip pat turėtų sulėtėti ir šių metų pabaigoje grįžti į vienaženklę zoną“, – prognozavo Ž.Mauricas.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.