Teisininkai įvertino „Perlas Energija“ akibrokštą: ko verta tikėtis klientams

Teisininkai įvertino nepriklausomo elektros tiekėjo „Perlas Energija“ sprendimą nutraukti fiksuotos kainos sutartis ir jų nuomonės išsiskyrė. Vieno manymu, vienašališkai nutraukiama sutartis yra kasdienybė, tad nėra ko stebėtis, o kitas aiškina, kad visgi vartotojai turi teisę reikalauti vykdyti pasirašytą sutartį.

Teisininkai įvertino „Perlas Energija“ sprendimą nutraukti fiksuotos kainos sutartis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Teisininkai įvertino „Perlas Energija“ sprendimą nutraukti fiksuotos kainos sutartis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Teisininkai įvertino „Perlas Energija“ sprendimą nutraukti fiksuotos kainos sutartis.<br>T.Bauro nuotr.
Teisininkai įvertino „Perlas Energija“ sprendimą nutraukti fiksuotos kainos sutartis.<br>T.Bauro nuotr.
Teisininkai įvertino „Perlas Energija“ sprendimą nutraukti fiksuotos kainos sutartis.<br>T.Bauro nuotr.
Teisininkai įvertino „Perlas Energija“ sprendimą nutraukti fiksuotos kainos sutartis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 9, 2022, 9:29 AM

Advokatas, VU Teisės fakulteto partnerystės docentas Gintautas Bartkus „Perlas Energija“ veiksmais visai nesistebėjo. Anot jo, jei sutartis sudaryta, nereiškia, kad ji negali būti vienašališkai keičiama.

„Su tuo susiduriame dažnai. Pavyzdžiui, bankai pasako, kad nuo tam tikro mėnesio sąlygos keisis ir jūs su jomis galite sustikti arba sutartį nutraukti. Čia – panašus atvejis. Teisiniu požiūriu sunku įžvelgti kokią nors problemą.

Galbūt vartotojai susižavi kokiais nors reklaminiais šūkiais, nepaskaito sutarties sąlygų, o gal sąmoningai sudaro rizikingesnį sandorį ir paskui kaltina visus aplinkui, tik ne save. Tai – ne teisinė, o vartotojų edukacijos problema. Gyventojai turi atidžiai rinktis ir bent keletą kartų pasitikrinti, su kuo sudaro sutartis“, – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Nauja diena“ aiškino jis.

Tačiau teisininkas Tomas Chochrinas turi kitokią nuomonę. Jo manymu, teisybė yra kliento pusėje, o vartotojai, norintys likti „Perlas Energija“ klientais, turi teisę nesutikti su sutarties sąlygų pakeitimu ir toliau mokėti už elektros energiją pagal fiksuotą kainos tarifą.

„Jeigu „Perlas Energija“ pasiūlė dviprasmiškas, neaiškias klientui sąlygas, jos bus aiškinamos kliento naudai, nes jis neturėjo jokių galimybių derėtis.

Todėl prioritetas bus teikiamas toms sutartyje numatytoms sąlygoms, kurios leidžia klientui reikalauti vykdyti anksčiau pasirašytą sutartį ir mokėti fiksuotą kainą“, – „Lietuvos ryto“ televizijai sakė teisininkas Tomas Chochrinas.

Portalas lrytas.lt primena, kad penktadienį „Perlas Energija“ pranešė keičianti klientų sutartis – fiksuotos kainos planus pasirinkusieji perkeliami į kintamos kainos planą „Birža“, tad tarifas priklausys nuo elektros kainos biržoje.

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) pirmadienį pareiškė, kad tokie bendrovės veiksmai yra neteisėti ir pažeidžia vartotojų interesus.

Anot VERT, vartotojai nebuvo informuoti turintys galimybę nesutikti su pakeitimais ir reikalauti, kad sutartys būtų vykdomos pagal sutartas sąlygas.

„Mūsų vertinimu, vienašališkai „Perlas Energija“ negali sutarčių nutraukti, nes tai būtų neteisėtas veiksmas. Todėl raginame bendrovę elgtis atsakingai ir sutartis pakeisti tik esant vartotojo raštiškam sutikimui. Kitu atveju toks bendrovės veiksmas būtų laikomas neteisėtu“, – sakė VERT pirmininkas Renatas Pocius.

Nurodoma, kad „Perlas Energijai“ už vienašališką sutarčių pakeitimą ar nutraukimą gali būti skiriama bauda iki 10 proc. įmonės metinių pajamų, gautų praėjusiais finansiniais metais iš konkrečios reguliuojamosios veiklos, ir naikinamas veiklos leidimas – licencija.

Tyrimą dėl „Perlas Energija“ veiksmų, kai įmonė nustatė nesąžiningas sutarčių sąlygas, inicijavusi Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VVTAT) žada jį baigti iki rugsėjo.

„Perlas Energija“ turi apie 180 tūkst. klientų. Per savaitgalį sutartis su bendrove nutraukė bent 700 gyventojų.

Registrų centro duomenimis, 2020 m. įmonės pajamos siekė 9,7 tūkst. eurų, o nuostoliai – 613,5 tūkst. eurų. Įmonė įsteigta 2020 m. liepą, 2021 m. veiklos ataskaitos ji nėra pateikusi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.