Įvyko lūžis Rusijos ekonomikoje: „Kaip kirviu į dugną“

Pagaliau įvyko lūžis ir Rusijos biudžeto pajamos ėmė mažėti. Todėl „Luminor“ banko vyriausiojo ekonomisto Žygimanto Maurico teigimu, dėl aukštų dujų ir elektros kainų žiema bus sudėtinga ne tik mums, bet ir Rusijai, kuri susidurs su ekonomine recesija ir privalės susiveržti diržus.

Įvyko lūžis ir Rusijos biudžeto pajamos ėmė mažėti.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Įvyko lūžis ir Rusijos biudžeto pajamos ėmė mažėti.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Įvyko lūžis ir Rusijos biudžeto pajamos ėmė mažėti.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Įvyko lūžis ir Rusijos biudžeto pajamos ėmė mažėti.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Įvyko lūžis ir Rusijos biudžeto pajamos ėmė mažėti.<br>Pixabay.com nuotr.
Įvyko lūžis ir Rusijos biudžeto pajamos ėmė mažėti.<br>Pixabay.com nuotr.
Ž.Mauricas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ž.Mauricas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 26, 2022, 7:23 PM

„Rusijos ekonomika – kaip kirviu į dugną, – feisbuke rašė Ž.Mauricas. – Prieš prasidedant Rusijos karinei invazijai Ukrainoje, Rusijos biudžetas augo itin sparčiai: augo tiek pajamos iš naftos ir dujų eksporto (dėl augančių naftos ir dujų kainų), tiek ir kitos pajamos (dėl sparčiai augančios Rusijos ekonomikos ir atsigavimo po COVID-19 pandemijos).“

Jo teigimu, Rusijos ekonomika 2022 m. sausį augo net 8,1 proc., vasarį – 5,4 proc. Anot ekonomisto, jei ne invazija į Ukrainą, tikėtina, Rusijos ekonomika 2022 m. būtų augusi apie 5 proc.

„Prasidėjus Rusijos karinei invazijai Ukrainoje, Rusijai buvo įvestos ekonominės sankcijos, kurios sudavė smūgį tam tikriems sektoriams, pavyzdžiui, dėl taikomų sankcijų automobilių gamybos apimtys Rusijoje krito kone 90 proc.

Tačiau trumpalaikis sankcijų poveikis naftos ir dujų eksporto sektoriui buvo nežymus, o dėl išaugusių pasaulinių naftos ir dujų kainų Rusijos pajamos iš naftos ir dujų eksporto tebeaugo. Tai padėjo atsverti kitų biudžeto pajamų netekimą, tad bendros Rusijos biudžeto pajamos ir toliau augo“, – aiškino jis.

Tačiau liepą įvyko lūžis ir Rusijos biudžeto pajamos pradėjo mažėti. Liepą jos sumažėjo net 26 proc.

„Tai lėmė tiek smunkančios pajamos ne iš naftos ir dujų eksporto (dėl ekonominių sankcijų), tiek ir smunkančios pajamos iš naftos ir dujų eksporto: „Brent“ naftos kaina liepos mėnesį nukrito žemiau 100 JAV dolerių už barelį ribos, o rusiškos „Urals“ naftos kaina – žemiau 70 JAV dolerių už barelį ribos ir tapo mažesnė nei 2021 m. liepos mėnesį.

Dujų kaina išliko aukšta, tačiau liepos mėn. rusiškų dujų eksporto apimtys į ES sumažėjo net 3 kartus, o tai pristabdė ir pajamų iš dujų eksporto augimą“, – pasakojo Ž.Mauricas.

Be to, jis priminė, kad Rusija yra priversta taikyti didžiulę 25–35 JAV dolerių už barelį nuolaidą savo naftai dėl įvestų sankcijų, o situaciją paaštrino sustiprėjęs/sustiprintas oficialus rublio kursas, nes 2022 m. liepos mėn. rusiškos „Urals“ naftos kaina, skaičiuojant rubliais, buvo 22 proc. mažesnė nei 2021 m. liepos mėn.

Ekonomistas daro išvadą – jei tendencijos tęsis, o didelė tikimybė, kad taip ir bus, netolimoje ateityje Rusijos ekonomika susidurs su dideliais iššūkiais, nes mažėjančios biudžeto pajamos ne tik apsunkins karinės invazijos Ukrainoje finansavimą, bet taip pat gali lemti diržų veržimąsi su visais neigiamais šalutiniais poveikiais, pavyzdžiui, didesniu bankrotų skaičiumi ir augančiu nedarbo lygiu.

„Dėl aukštų dujų ir elektros kainų ateinanti žiema bus sunki ne tik mums, bet ir Rusijai (dėl ekonominės recesijos ir diržų veržimosi)“, – rašė Ž.Mauricas.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.