Mano, kad 2022-ieji ekonomikoje buvo geresni, negu tikėtasi: „Kol žmonės turi darbus, tol didelių problemų nėra“

SEB banko ekonomistas Tadas Povilauskas tvirtina, kad 2022 metai, nepaisant išbandymų, buvo geresni, negu tikėtasi vasario pradžioje, prasidėjus karui Ukrainoje. Pasak jo, ekonomika augo, o nedarbas Lietuvoje sumažėjo.

Nepaisant išbandymų, metai buvo geresni, negu tikėtasi vasario pradžioje, prasidėjus karui Ukrainoje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Nepaisant išbandymų, metai buvo geresni, negu tikėtasi vasario pradžioje, prasidėjus karui Ukrainoje.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ignas Dobrovolskas

Dec 29, 2022, 4:48 PM

„Šie metai, nepaisant visų išbandymų, karo, energetikos krizės, buvo geresni, negu tikėjomės vasario mėnesį. Du rodikliai – vis tiek šiais metais ekonomika augo. Turbūt šiuo metus baigsime su BVP 2,2–2,4 proc. Žmogui turbūt tai mažai ką sako, bet žmogui svarbiausia yra užimtumas ir darbo rinka. Kol žmonės turi darbus, tol didelių problemų nėra“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ teigė T. Povilauskas.

Jis pažymėjo, kad ženklų, jog nedarbas ims augti yra, atsižvelgiant į Europoje besikeičiančią situaciją, tačiau šiuo metu jis yra labai mažas.

„Šiais metais nedarbas dar sumažėjo ir mes netgi šią minutę dar vis turime labai žemą nedarbą, kuris dar vis neauga. Yra ženklų, kad jis pradės augti, matome Europoje šiek tiek besikeičiančią situaciją, bet tai, kad nedarbas buvo labai žemas ir vis dar mažėjo, tai reiškia, kad šiais metais buvo gerai“, – sakė ekonomistas.

T. Povilauskas mano, kad pagrindinė priežastis, dėl ko žmonės vis tik jaučia susierzinimą, yra tai, jog pajamos augo lėčiau negu infliacija. Tačiau, anot jo, lyginant su kitomis Europos šalimis, lietuviškai yra optimistiškiausiai žvelgiantys į finansinę padėtį.

„Pagrindinė priežastis, dėl ko žmonės yra pesimistai, tai yra infliacija, bet jeigu palyginsime su Europos Sąjunga, kas mėnesį ES šalyse yra daromos gyventojų apklausos dėl finansinės padėties, tai lietuviai yra optimistiškiausi Europoje. Neužmirškime to fakto“, – tvirtino SEB ekonomistas.

„Taip, situacija yra prastėjanti, bet pagal Eurostato apklausas esame vis dar optimistiškiausi ir net labai sunku paaiškinti tai užsieniečiams, kai infliacija 20 proc., o žmonės gyvena turėdami geras nuotaikas, lyginant su likusia Europa. Likusioje Europoje nuotaikos yra dar prastesnės“, – pridūrė jis.

Galiausiai, ekonomistas prognozuoja, kad kitais metais ekonominė situacija šalyje bus prastesnė, nei šiemet.

„Šie metai buvo neblogi, kitais metais prognozuojame balansavimą tarp augimo ir smukimo, šiek tiek didesnį nedarbą ir pakankamai nemažą infliaciją. Bus šiek tiek prasčiau, nei šiais metais“, – tvirtino T. Povilauskas.

Lietuvos bankas (LB) tvirtina, kad 2022 m. Lietuvos bendrasis vidaus produktas augs 2,5 proc., o kitais metais, dėl priimtame biudžete numatytų sprendimų, augimas lėtės iki 1,3 proc.

LB taip pat prognozuoja, kad nedarbas didės nedaug, o atlyginimai augs arti 10 proc. Pasak LB valdybos pirmininko Gedimino Šimkaus, „pakankamai unikalu“, kad Lietuvoje ir euro zonoje, nepaisant prognozuojamo ekonomikos lėtėjimo, darbo rinka išlieka aktyvi.

G. Šimkus taip pat pažymėjo, kad infliacija žemiau 10 proc. nukris kitų metų viduryje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.