Pasaulio milijardierių turtai šiemet stipriai sumenko: štai kuris turtuolis prarado daugiausia pinigų

Šie metai buvo sunkūs ne tik Rusijos oligarchams, bet ir viso pasaulio milijardieriams. 2020–2021 m. bendrai jie savo turtą padidino trilijonais, bet šiemet dėl karo Ukrainoje, drebančių akcijų rinkų ir infliacijos turtai spėjo sunykti net maždaug dviem trilijonais dolerių.

Šie metai buvo sunkūs viso pasaulio milijardieriams.<br>Lrytas.lt koliažas.
Šie metai buvo sunkūs viso pasaulio milijardieriams.<br>Lrytas.lt koliažas.
M.Zuckerbergas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
M.Zuckerbergas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J.Bezosas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J.Bezosas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
B.Gatesas.<br>Scanpix/Reuters nuotr.
B.Gatesas.<br>Scanpix/Reuters nuotr.
Elonas Muskas.
Elonas Muskas.
S.Bankmanas-Friedas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
S.Bankmanas-Friedas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2022-12-31 09:38

Remiantis „Forbes“ skaičiavimais, 2022 m. pasaulio milijardieriai, kaip grupė, prarado 1,9 trln. JAV dolerių (apie 1,78 trln. eurų) – nuo 13,8 trln. JAV dolerių (apie 12,92 trln. eurų) šių metų pradžioje iki 11,9 trln. JAV dolerių (apie 11,14 trln. eurų) gruodžio 9-ąją.

Sumažėjo ir milijardierių skaičius – nuo 2 671 iki 2 523. Iš milijardierių gretų pasitraukė tokie garsūs asmenys, kaip žlugusios kriptovaliutų keityklos FTX įkūrėjas Samas Bankmanas-Friedas, reperis Kanye Westas, elektromobilių gamintojos „Rivian“ įkūrėjas R.J. Scaringe.

Didžiausią smūgį patyrė 300 technologijų srityje dirbančių milijardierių. Šiemet bendrai jie prarado daugiau nei 1 trln. JAV dolerių (apie 936,5 mlrd. eurų), nes įmonėms teko mažinti sąnaudas, atleisti darbuotojus.

„Amazon“ akcijų kaina krito beveik 50 proc., o šios bendrovės įkūrėjo Jeffo Bezoso turto grynoji vertė – daugiau nei 80 mlrd. JAV dolerių (apie 75 mlrd. eurų).

„Google“ patronuojančios bendrovės „Alphabet“ akcijos atpigo 36 proc., o tai reiškia, kad jos įkūrėjų Larry Page'o ir Sergejaus Brino turtas sumažėjo daugiau nei 40 mlrd. JAV dolerių (apie 37,5 mlrd. eurų).

Iki gruodžio 9 d. 27 proc. spėjo atpigti ir „Microsoft“ akcijos. Tai sumažino vieno iš įkūrėjų Billo Gateso ir buvusio generalinio direktoriaus Steve'o Ballmerio turtus.

Marko Zuckerbergo turtai sumažėjo 78 mlrd. JAV dolerių, nes „Facebook“ patronuojančios bendrovės „Meta Platforms“ akcijos atpigo 66 proc.

Visgi daugiausia pinigų šiemet prarado Elonas Muskas, kurio turto didžiąją dalį sudaro „Tesla“ akcijos. Iki gruodžio 20 d. „Tesla“ akcijų kaina krito 60 proc. Kaip rašo „Forbes“, iš dalies tai nutiko dėl nuogąstavimų, jog E.Muskas per daug laiko ir pinigų skiria savo naujam pirkiniui – „Twitter“.

„Forbes“ skaičiavimais, 2022 m. E.Muskas prarado daugiau nei 115 mlrd. JAV dolerių (107,7 mlrd. eurų).

Metus jis pradėjo kaip turtingiausias planetos žmogus ir net su didžiule persvara – maždaug 70 JAV mlrd. dolerių (apie 65,6 mlrd. eurų) aplenkęs Prancūzijos LVHM prabangos prekių karalių Bernardą Arnault.

Tačiau gruodį E.Muskas pirmąją vietą turtingiausiųjų sąraše užleido būtent B.Arnault. LVHM portfelyje tokie žinomi prekės ženklai kaip „Dior“, „Louis Vuitton“, „Bvlgari“, „Moët & Chandon“ bei kiti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.