IAE pasirašė sutartį su amerikiečių įmone dėl dviejų branduolinių reaktorių išmontavimo

JAV įmonė „Westinghouse Electric Company“ pasirašė sutartį su Ignalinos atomine elektrine (IAE) dėl dviejų RBMK-1500 branduolinių reaktorių išmontavimo, pranešė Jungtinių Amerikos Valstijų ambasada Lietuvoje.

Ignalinos atominė elektrinė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ignalinos atominė elektrinė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 11, 2023, 9:43 PM

„Reaktoriaus šerdies išmontavimas yra kompleksiškiausia ir sudėtingiausia eksploatavimo nutraukimo dalis, todėl mums didelė garbė šiam projektui suburti sumaniausius ir patikimiausius tarptautinius ekspertus“, – sakė IAE generalinis direktorius Audrius Kamienas.

„Prasminga, kad šios įmonės – visame pasaulyje žinomos dėl savo patirties ir inovacijų – yra šio istorinio projekto dalis. Jų neįkainojami įgūdžiai ir patirtis padės tvirtus pagrindus panašiems būsimiems projektams.“

Projekto konsorciumo lyderė „Westinghouse“ parengs inžinerinį projektą, skirtą išmontuoti abu reaktorius ir teikti atliekų tvarkymo paslaugas. Kiti konsorciumo nariai yra „Jacobs“ ir Lietuvos energetikos institutas (LEI).

„Didžiuojuosi, kad „Westinghouse“ yra pasirinkta vadovauti Ignalinos atominės elektrinės išmontavimo darbų konsorciumui, nes jie turi daugiau nei 35 metų patirtį reaktorių išmontavimo srityje“, – sakė JAV ambasadorius Lietuvoje Robertas S. Gilchristas.

Šis projektas yra pirmasis RBMK tipo reaktoriaus eksploatavimo nutraukimas pasaulyje. Jį finansuoja Europos Komisija kartu su Centrine projektų valdymo agentūra (CPVA).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.