Brangiausi ir pigiausi didmiesčių mikrorajonai – kiek tektų pakloti norint įsigyti juose būstą

Jau įprasta, kad kuo nekilnojamasis turtas (NT) arčiau miesto centro, tuo jis parduodamas didesne kaina. Taigi dairantis būsto tam tikruose mikrorajonuose reikia iš karto nusiteikti patuštinti kišenes, juolab kai kuriose miestų vietose būstas ėmė brangti būtent pastaruosius metus ir kainos žada toliau kilti. Ekspertai įvertino Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos NT rinką ir įvardijo brangiausius bei pigiausius mikrorajonus.

Kaunas, Vilnius, Klaipėda.<br>Lrytas.lt koliažas.
Kaunas, Vilnius, Klaipėda.<br>Lrytas.lt koliažas.
Dairantis būsto tam tikruose mikrorajonuose reikia iš karto nusiteikti patuštinti kišenes.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dairantis būsto tam tikruose mikrorajonuose reikia iš karto nusiteikti patuštinti kišenes.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dairantis būsto tam tikruose mikrorajonuose reikia iš karto nusiteikti patuštinti kišenes.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dairantis būsto tam tikruose mikrorajonuose reikia iš karto nusiteikti patuštinti kišenes.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dairantis būsto tam tikruose mikrorajonuose reikia iš karto nusiteikti patuštinti kišenes.<br>V.Skaraičio nuotr.
Dairantis būsto tam tikruose mikrorajonuose reikia iš karto nusiteikti patuštinti kišenes.<br>V.Skaraičio nuotr.
T.S.Kvainickas.<br>Bendrovės nuotr.
T.S.Kvainickas.<br>Bendrovės nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jan 14, 2023, 12:00 PM, atnaujinta Jan 14, 2023, 8:20 PM

Brangiausios Vilniaus vietos

„Lietuvoje brangiausias miestas yra Neringa, tuo metu dėl brangiausio mikrorajono jau varžytųsi Nida ir Vilniaus Senamiestis“, – portalui lrytas.lt teigė Tomas Sovijus Kvainickas, „Inreal“ grupės investicijų ir analizės vadovas.

Analizuojant mikrorajonus, jo duomenimis, Vilniuje brangiausi yra Senamiestis (įskaitant Užupį ir Paupį), Žvėrynas, Naujamiestis, Šnipiškės, Žirmūnai bei Antakalnis. Kuo arčiau centro – tuo kainos didesnės.

Senamiestyje ir Žvėryne vidutinė būsto kaina gali siekti ir apie 5000 Eur/kv. m, ir apie 10 000 Eur/kv. m. Šnipiškėse nauji projektai parduodami taip pat nemažomis kainomis – su daline apdaila sumos gali siekti 3500–4000 Eur/kv. m, o pilnai įrengtų būstų – ir 5000 Eur/kv. m.

„Šnipiškėse modernių projektų dar nėra daug, todėl čia senos ir naujos statybos kainos gana kontrastingos. Plėtojant naujus, patrauklius projektus, ypač centrinėje mikrorajono dalyje, kainų kontrastas dar labiau didės“, – patikino ekspertas.

Tuo metu pigiausi sostinės būstai, anot T.S.Kvainicko, yra periferiniuose mikrorajonuose, ypač senos statybos, bendrabučio tipo pastatuose. Patrauklumą mažina ir naujos plėtros trūkumas, tai neleidžia vietovei sparčiau atsinaujinti bei neskatina gyventojų keltis į anksčiau išplėtotas teritorijas. Nesutvarkytų butų kainos čia neviršija 1500 Eur/kv. m.

Aukštą kainą turi atskiri projektai

T.S.Kvainickas atkreipė dėmesį, kad net ir statistiškai brangiausiuose mikrorajonuose galima rasti įvairių būstų kainų. Seni, bet istorinės vertės neturintys, laiko dvasia nepasižymintys ir architektūriškai mažiau patrauklūs pastatai net ir brangiausioje miesto zonoje gali būti pigesni už modernius ar išskirtinius pastatus tolimesnėse vietose.

Tai patvirtino ir „Ober-Haus“ Senamiesčio biuro vadovas Marius Čiulada. Anot jo, kiekvieną mikrorajoną išnagrinėjus smulkiau, net gatvėmis, matyti, kad kainos nėra vienodos. Štai nors Žvėrynas nuo seno laikomas prestižine vieta, M.Čiulados teigimu, aukštomis kainomis dažniausiai parduodami arčiau Neries esantys būstai.

„Arčiau Narbuto ir Ukmergės gatvių jau yra visokių kainų“, – sakė jis.

Naujamiestyje brangiausi Čiurlionio gatvėje, aplink ją, prie Tauro kalno esantys būstai. M.Čiulados teigimu, naujos statybos parduodami ir už 5000–7000 Eur/kv. m.

Visgi būna atvejų, jog kaina priklauso visai ne nuo mikrorajono. „Kartais net ir kitoje gražioje vietoje atsiradęs naujas būstas ar visas kvartaliukas gali įsitvirtinti prestižinio būsto kategorijoje, būti parduodamas už aukštą kainą“, – aiškino jis.

Paupys tapo traukos centru

Pasak M.Čiulados, bėgant metams Vilniaus tendencijos nelabai keičiasi ir brangiausių bei pigiausių vietų sąraše – vis tie patys mikrorajonai. Viena iš naujovių – tarp brangiausių įsispraudęs Paupys.

„Ten viskas nauja – pastatai, infrastruktūra. Dabar Paupys yra madingas, tapęs traukos centru, kainos ten didžiulės“, – sakė jis.

NT ekspertas pastebi ir dar vieną tendenciją: „Galima sakyti, kad miesto centras iš Gedimino pr. yra persikėlęs į Konstitucijos pr. Prieš 10 metų Gedimino pr. buvo lyg miesto centras, ten kūrėsi įvairios teisininkų įstaigos, notarai, savivaldybė, visi koncentravosi į tą vietą ar aplink ją. Tačiau vėliau savivaldybė išsikėlė, verslo centrai ėmė kurtis Konstitucijos pr. Tad dabar atrodo, jog Europos aikštė yra tapusi miesto centru.“

Kainomis stebina viena vieta Kaune

Pasak T.S.Kvainicko, panaši situacija yra ir Kaune, nes brangiausio būsto vietos taip pat apima miesto centrą, Senamiestį bei Žaliakalnį. Butų kainos čia gali siekti iki 4000 Eur/kv. m, tačiau naujesni, geriau įrengti butai gali kainuoti ir daugiau.

„Augančiu patrauklumu pasižymi Vilijampolė bei Žemieji Šančiai. Kita vertus, šiuose mikrorajonuose aukštos kainos, panašios kaip centrinėje miesto dalyje, yra tik naujų projektų“, – teigė jis.

„Ober-Haus“ Kauno biuro vadovas Svajūnas Šarauskas pigiausiais mikrorajonais įvardijo Dainavą, Vilijampolę ir dalį Aleksoto, mat kitoje dalyje stovintis NT kainomis jau pasivijęs Senamiestį.

S.Šarausko skaičiavimais, standartinis naujos statybos su daline apdaila 2 kambarių butas Senamiestyje ar centre gali atsieiti už 2400–3200 Eur/kv. m, o Aleksote arčiau Nemuno stovinčių NT vertė jau spėjo pasiekti ir 2700–3800 Eur/kv. m.

„Šita vieta yra prie upės, ji patraukli, centras lengvai pasiekiamas, o jei dar padarys tiesioginius pėsčiųjų tiltus iš šio mikrorajono, NT kaina gali dar išaugti“, – portalui lrytas.lt paminėjo ekspertas.

Ar galėtų staiga išbrangti toliau nuo centro, Senamiesčio esantys mikrorajonai? S.Šarauskas tuo netiki, mat prekybos centrai, parduotuvės, biurai yra įsikūrę centre, todėl taupantys laiką gyventojai kuriasi netoliese.

„Dalis žmonių sako, kad užmiestyje, arčiau gamtos gyventi yra gražu, bet jie nenori dirbti taksistais, nes turintys vaikus turėtų juos vežioti į mokyklą, į būrelius, tai taptų darbu, o gyvenant arti centro viskas ranka pasiekiama.

Žinoma, svarbu sukurti patrauklų projektą, apgalvoti viską dėl infrastruktūros, švietimo, prekybos vietų. Jei visa tai aplink, projektas gali būti sėkmingas, tačiau toli nuo miesto centro sunku tai padaryti, tai – utopija“, – pasakojo S.Šarauskas.

Klaipėdoje gyventojai bėga nuo fabrikų

Klaipėda taip pat turi brangiausių vietų sąrašą. T.S.Kvainicko lentelėse pirmauja šios – Senamiestis, Giruliai, Mažasis kaimelis, Tauralaukis, Ragainė ir Dragūnai. Įprasta patrauklesnių, jau įrengtų butų kaina čia prasideda nuo 3000 Eur/kv. m.

Tačiau „Ober-Haus“ Klaipėdos biuro vadovas Aurimas Petrikas miestą labiau linkęs dalinti į dvi dalis – šiaurinę, kuri prestižinė, brangesnė, ir pietinę, mažiau patrauklią, pigesnę.

Kaip jis aiškino, šiaurinėje dalyje yra parkų, turimas tiesioginis susisiekimas su jūra, ją galima pasiekti automobiliu ar dviračiu, kai tuo metu pietinėje dalyje tenka keltu keltis į Smiltynę. Pietinėje pusėje taip pat yra LEZ su fabrikais, gamyklomis, ten – pramonės teritorija.

Visa tai lėmė ir kainų skirtumus. A.Petriko duomenimis, šiaurinėje dalyja NT parduodamas ir po 2800 Eur/kv. m, kai pietinėje dalyje kaina tūkstančiu mažesnė ir siekia 1600–1800 Eur/kv. m.

„Vis daugiau kalbama apie centrą, tam tikri projektai jau vykdomi arba jie dar popieriuje, tad netolimoje ateityje bus pradėta statyti. Senamiesčio zona sulauks nemažo susidomėjimo, Senamiestis turėtų vėl užsikurti“, – su portalu lrytas.lt kalbėjo A.Petrikas.

„Tokia situacija neturėtų keistis, šiaurinėje dalyje poreikis didės, statybų daugės, todėl kainos taip pat kils. Žmonės bėga nuo fabrikų, kaminų, pramonės, bėga arčiau Palangos“, – teigė jis.

Skelbimuose matomos kainos

„Aruodas.lt“ pasidalijo vidutinėmis skelbimuose 2022 m. gruodį siūlytomis kainomis Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje. Tiesa, kainos pateiktos neatsižvelgiant į statybos metus, įrengimo lygį (įtraukiama ir dalinė apdaila, ir įrengti, ir kiti būstai) ar kitus ypatumus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.