Už grožio paslaugas šiemet mokėsite daugiau: pakeltos kainos jau atbaidė nemažą dalį klientų

Naujieji metai į kai kurias sritis atnešė ir naujas kainas. Grožio specialistai gerų žinių neturi – vėl pabrango įvairios paslaugos, pavyzdžiui, plaukų kirpimas, makiažas, blakstienų priauginimas. Meistrai skundžiasi dar vis sunkiai brendantys iš infliacijos ir pandemijos sukeltų sunkumų.

Grožio specialistai gerų žinių neturi – vėl pabrango įvairios paslaugos.<br>T.Bauro nuotr.
Grožio specialistai gerų žinių neturi – vėl pabrango įvairios paslaugos.<br>T.Bauro nuotr.
Grožio specialistai gerų žinių neturi – vėl pabrango įvairios paslaugos.<br>V.Balkūno nuotr.
Grožio specialistai gerų žinių neturi – vėl pabrango įvairios paslaugos.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 15, 2023, 12:06 PM

Blakstienų priauginimo ir laminavimo asociacijos prezidentė Ilona Vilkelė portalui lrytas.lt aiškino, kad didelė dalis specialistų nuo 2023-iųjų nežymiai pakėlė kainas.

„Viskas brangsta: priemonės brangsta, darbo vietos brangsta, tai normalu. Bet nėra, kad tas pakilimas labai ženkliai jaustųsi – gal pora ar trejetu eurų, ne daugiau. Kai kurios merginos dar bijojo kelti kainas, bet su Naujaisiais metais būna, kad kelis eurus prisideda. Šiaip tendencijos, kad kainos pakiltų ženkliai, keliasdešimčia procentų, tikrai nėra. Kaina priklauso ir nuo meistro patirties – mums ir mokymai brangsta“, – priežastis vardijo I.Vilkelė.

Tačiau ji pripažino, kad pakeltos kainos išties atbaidė nemažą dalį klientų. Bendra Lietuvos ekonominė situacija paskatino moteris galvoti, ar iš tikrųjų reikia tų gražių blakstienų.

„Mūsų tokios procedūros – blakstienų priauginimas, laminavimas. Tai nėra procedūros, kurios būtų mirtinai reikalingos. Tai daugiau yra prabangos pobūdžio procedūra. Be abejo, tų klientų atbyra, ir labai smarkiai, net ir keliais eurais pakėlus kainą.

Aišku, yra tokių klienčių, kurios vis tiek ateina, nesvarbu, kad ir 10 eurų pakeltume kainą, bet kitos reaguoja labai jautriai, ypač žiemos ar rudens sezoną, atsisako šių procedūrų, pasilieka tik kažkokioms šventėms ar vasaros sezonui“, – sakė Blakstienų priauginimo ir laminavimo asociacijos prezidentė.

Kainos pakilo ir kirpyklose, tačiau kirpėjų ir grožio specialistų asociacijos prezidentė Jolanta Mačiulenė pabrėžė, kad pabrangimas nėra žymus.

„Jei, pavyzdžiui, plaukų kirpimas kainavo 20 eurų, tai jis dabar gali kainuoti 25 eurus. Jei paslauga pabrango nuo 5 iki 10 proc., tai nereiškia, kad ji pabrango dešimteriopai. Ir apskritai pakelti paslaugų kainas nėra taip paprasta, nes klientai – pastovūs, ir jei mes kiekvieną savaitę ar mėnesį kilnosime kainas, tai klientai žiūrės į paslaugos tiekėjus kaip į pamišusius“, – šnekėjo J.Mačiulienė.

Moteris svarstė, kad kainos daugiau kilti nebeturėtų.

„Ar jos kils, negaliu atsakyti. Visi žmonės puikiai supranta, kad jei dar labiau tas kainas pakelsime, tai prarasime klientus“, – dėstė J.Mačiulienė.

Panaši situacija ir makiažų bei veido procedūrų srityse. Specialistai skundžiasi, jog ypač pabrango procedūroms naudojamos priemonės bei nuomos kaina, bet specialistai vis dar bando kainas kelti kiek įmanoma mažiau.

„Jei kalbame apie liukso klasės kosmetiką, tai ji labai brango. Nors visi kiti kosmetiniai produktai taip pat brango. Asmeniškai aš didelio pabrangimo nepamačiau tų produktų, kuriuos naudoju – man pabrango apie 5 proc. Bet aš kol kas kainų dar nekėliau, mano kainos tokios, kaip buvo. Kol kas kelti neplanuoju, bet nežinau, skaičiuoju. Kai mėnesio gale gausiu ataskaitas, pasižiūrėsiu. Gali būti, kad 5 eurais viską pabranginsiu, bet negaliu pasakyti“, – svarstė kosmetologas ir Kosmetikų ir kosmetologų asociacijos prezidentas Robertas Kantauskas.

Anot jo, po Naujųjų metų brango ne tik produkcija ir nuomos išlaidos, bet ir elektra, šildymas.

„Visa tai ir susideda. Viskas priklauso nuo to, už kiek specialistai nusiperka produktus, kiek moka už nuomą. Mūsų srityje taip pat privaloma turėti ir skalbyklą ar sutartį su skalbyklomis. Skalbyklų kainos irgi yra iškilusios. Per mėnesį vien tik skalbiniams aš vienas išleidžiu apie 500–600 eurų. Juos vis tiek reikia kažkaip dėti į kaštus“, – aiškino R.Kantauskas.

Vis dėlto permanentinio makiažo srityje kainos kol kas beveik nekilo. Permanentino makiažo meistrų asociacijos prezidentas Mantas Vaitkevičius pabrėžė, kad tik retas meistras pabrangino savo paslaugas, bet ir tai vos keliais eurais.

„Produktai mums pabrango, bet visa tai vis dar gula ant permanentinio makiažo meistro pečių. Jie dengia, bet kainos nedidina, amortizuoja. Galbūt tai yra vienintelė sfera, kur viskas dar gula ant meistro pečių. Abejoju, kad kainos kils, nes infliacija jau amortizuojasi, tai viskas po truputėlį grįš į savas ribas“, – šnekėjo M.Vaitkevičius.

Jis pabrėžė, kad kainų nekelti skatina per didelė konkurencija šioje srityje.

„Sąlygas diktuoja rinka – jei paklausa mažėja, tai kaina negali kilti. Be to, žmonės mažina grožio paslaugų vartojimą, tai kaip kainos gali didėti? Nebent iš desperatiškumo, kad meistras negali padengti mokesčių, bet tai priveda prie dar didesnės problemos.

Šioje situacijoje kainos negali didėti. Mes taip nedarome, kainas laikome stabiliai, kad turėtume klientą – tokia yra politika. Ši kaina yra išlikusi jau daug metų – ketverius ar penkerius metus. Buvo ir pandemija, tai kaip galima kelti kainas?“ – retoriškai klausė M.Vaitkevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.